Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Варення з брусниці

Варення з брусниці

16-03-2015, 11:46
2 665
Варення з брусниці
Брусниця по багатьом властивостям схожа з журавлиною, але набагато рідше зустрічається у продажу і незаслужено рідше використовується в кулінарії.
Ягоди брусниці мають яскраво-червоне забарвлення, у них щільна шкірка і кисло-солодкий смак з легкою ненав'язливій гірчинкою. Збирати починають цю ягоду в кінці літа, і збір триває майже всю осінь. З кущів обривають лише стиглі, непошкоджені плоди, в цьому випадку ви будете впевнені, що страви, приготовані з брусниці, будуть найбільш смачними і корисними.
При зборі ягід необхідно добре знати місцевість, де вона росте. Брусниця більше інших ягід накопичує в собі з навколишнього середовища радіоактивні речовини. Купуючи ягоди також обов'язково потрібно перевіряти на радіоактивність.
А користі від ягід при правильному використанні можна отримати багато. Свіжі ягоди, з-за наявності в них бензойної кислоти, яка запобігає гниттю, можуть зберігатися кілька місяців. У замороженій і сушеної брусниці залишаються в цілості майже всі цінні вітаміни і речовини. З ягід брусниці також виходить дуже смачний компот, варення, пастила, повидло, джем. Ну а про брусниці моченной, квашеної або томленной на меду і говорити не доводиться. У будь-якого почнеться рясне слиновиділення тільки від згадки таких страв?
Ми хочемо розповісти вам, як приготувати варення з брусниці в домашніх умовах. Джеми з брусниці, рецепти яких ми для вас приготували, варяться як з виключно брусничних ягід, так і в комплексі з іншими ягодами і фруктами.

Варення з брусниці


Інгредієнти:

  • ягоди брусниці - 1 кг;

  • цукор - 15 кг;

  • вода - 2 склянки.


  • Приготування
    Зараз розповімо, як варити варення з брусниці. Вибираємо тільки повністю дозрілі ягоди яскраво червоного кольору, перебираємо, очищаємо від домішок, промиваємо і висипаємо в каструлю. До ягід виливаємо воду і додаємо половину порції цукру. Варимо на слабкому вогні, весь час при цьому помішуючи. Уварюють на 1/3 від початкового об'єму. Висипаємо до брусниці цукор, що залишився і продовжуємо процес приготування джему до готовності.
    Ще гарячим брусничний джем розфасовуємо в заздалегідь підготовлені скляні банки. Скляна тара повинна бути простерилізованій, сухої і холодної. Банки з джемом закриваємо прокип'яченими кришками і ставимо охолоджуватися.

    Джем з яблук, груш і брусниці


    Інгредієнти:

  • брусниця - 1 кг;

  • яблука - 1 кг;

  • груші - 1 кг;

  • лимон - 1 шт.;

  • цукор - 1 кг.


  • Приготування
    Ягоди брусниці ретельно промиваємо й обсушуємо. Висипаємо в посуд для варіння і варимо, заважаючи 10 хвилин. З яблук і груш знімаємо шкірку, очистити від серцевини і нарізаємо часточками. Фрукти додаємо до брусниці і варимо ще 10 хвилин.
    Потроху, порціями додаємо цукор і продовжуємо уварювати джем до необхідного стану. Перед закінченням варіння в джем кидаємо нарізану кубиками лимон. Розфасовуємо джем з фруктів і брусниці гарячим в стерилізовану посуд. На зберігання виносимо в прохолодне місце, де немає вогкості.

    Варення з брусниці зі сливою


    Інгредієнти:

  • брусниця - 500 г;

  • сливи без кісточок - 500 г;

  • цукор - 750 р.


  • Приготування
    Беремо сливи сорту Угорка і подрібнюємо їх у м'ясорубці, потім з'єднуємо з промитої і висушеної брусницею. Додаємо трохи води
    Варення з брусниці
    (кілька ложок) і варимо джем в каструлі з товстим і широким дном. Коли маса стане густою, додаємо цукор і варимо ще 3-5 хвилин. Гарячий джем розкладаємо по банках і закриваємо кришками.
    А ви знаєте, що в країнах Скандинавського півострова, джем і варення з брусниці займають дуже почесне місце. Вазочка, наповнена варенням або джемом, є обов'язковим компонентом до м'ясні тефтелі , тушкованій яловичині, кров'яної ковбаси, галушками і навіть до оселедця, не кажучи вже про таких традиційних стравах, як млинці і оладки.
    Бажаємо і вам насолодитися цією прекрасною ягодою!
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Брусниця з медом
    Брусниця з медом
    Брусниця - це кисло-солодка ягода, з досить терпким смаком. Завдяки своїм цілющим властивостям в кулінарії вона використовується широко. І сьогодні
    Брусниця в сиропі - рецепт
    Брусниця в сиропі - рецепт
    Брусниця - корисна і смачна ягода, яку багато господині заготовляють на зиму. І сьогодні ми з вами поділимося рецептами брусниці в сиропі.
    Варення з брусниці з яблуками
    Варення з брусниці з яблуками
    Про користь брусничних заготовок ми вже говорили не раз. І сьогодні ми пропонуємо зробити варення з брусниці з яблуками. Вийде чудовий десерт до чаю
    Вино з брусниці
    Вино з брусниці
    Брусниця - це кисло-солодка ягода. Її використовують для приготування джемів, варення, компотів і т. д. І сьогодні ми розповімо вам, як приготувати
    Компот з брусниці
    Компот з брусниці
    Хто з нас не любить компоти - корисний осінньо-зиязикай напій?! Їх варять з яблук, груш, абрикосів. Але сьогодні ми пропонуємо вам зробити
    Варення з брусниці в мультиварці
    Варення з брусниці в мультиварці
    Варення з брусниці - це смачний і корисний продукт, так як ця ягода володіє великою кількістю цілющих властивостей. І сьогодні ми розповімо вам, як