Капуста в розсолі на зиму

Соління (або квашення) капусти в розсолі - особливий спосіб приготування і одночасно збереження цього продукту, відомий з найдавніших часів (він простий, як все геніальне). Подрібнена капуста виділяє сік, далі відбувається молочнокисле бродіння. Можна квасити капусту і без солі. Для цього в ємність з нашаткованої або нарубаної капустою (а іноді і іншими компонентами) додають трохи чистої холодної води і піддають тривалому впливу гнітом (тобто придавлюють). В даному випадку ферментація проходить без кухонної солі, тому такий продукт зберігається гірше, тобто цей спосіб вимагає дещо іншого підходу і, як мінімум, наявності льоху.
Якщо ви вчасно заготовите на зиму квашеної капусти, то можна буде у зимово-весняний період серйозно урізноманітнити свій стіл вітамінними салатами, ароматними щами і борщами , смачною випічкою з капустяної начинки і іншими чудовими стравами, приготованими на базі цього невигадливого разносола.
Розповімо, як засолити капусту в розсолі.
Звичайно ж, для засолювання ми вибираємо щільні тугі непорчение виделки з чистими соковитими листям, зняті з грядки після перших легких заморозків, що легко визначається по трохи солодкуватому смаку. Далі шаткуємо або січемо капусту, потім рівномірно посипаємо її сіллю, перемішуємо, несильно розминаємо, потім придавлюємо гнітом. Поступово виступить сік. Завжди знаходяться на листках свіжої капусти молочнокислі бактерії забезпечують початок і розвиток процесу бродіння цукрів із соку капусти і утворюють молочну кислоту, яка, до речі, і перешкоджає можливому розвитку цвілевих грибків.
Через 2-7 діб (в залежності від температури в приміщенні) молочнокисле бродіння завершується, тоді ємності (якщо вони не дуже великі) краще перемістити в більш холодне приміщення (підвал, засклений балкон) щоб уникнути перекісанія (у великих бочках капусту краще відразу квасити у погребі, ну, дійде трохи повільніше).
Іноді білокачанну капусту заквашують четвертинками або навіть половинками. Разом з капустою перед засолкою (або квашением без солі) можна додати будь-які щільні ягоди (наприклад, брусницю або журавлину), яблука, нарізані овочі (морква, буряк, стручковий солодкий перець та ін).
Рецептів існує безліч, іноді в склад інгредієнтів включають деякі спеції (перець-горошок, насіння кропу, кмину, фенхелю або коріандру, суцвіття гвоздики, лавровий лист та ін). Такі добавки, зрозуміло, не тільки надають характерні смаки самої капусти, але і змінюють смак продуктів, які заквашують з нею в загальній ємності. Особливо цікаво виходять мочені в капусті яблука.
Рецепт квашеної капусти в розсолі
Класична пропорція на ємність 10 літрів (вихід готового продукту - близько 9 кг). Зручно використовувати емальований каструлю (на внутрішній стороні не повинно бути вад).
Інгредієнти:
Приготування
Цукор і вода в розсолі не потрібні, розсіл виходить природним чином в результаті впливу гніту із суміші солі з капустяним соком.
Видаляємо верхні листи капусти (зазвичай вони злегка пошкоджені). Шаткуємо або січемо капусту. Очищену моркву нарізами тонкої короткої соломкою (зручно використовувати терку, ще краще - терку для приготування корейської моркви: виходить красиво). Змішуємо капусту з морквою в ємності. За бажанням додаємо промиті ягоди (наприклад, журавлину: 2-3 склянки), кладемо спеції і рівномірно

Придавлюємо яким-небудь плоским предметом (наприклад, кришкою від каструлі - поменше, яка легко входить в основну ємність). Можна використовувати і інші предмети з хімічно неактивних матеріалів. Зверху встановлюємо гніт, тобто вантаж. У його ролі можуть виступати будь-які чисті важкі предмети, наприклад, гладкі камені або ємність з водою. Капуста дасть сік, трохи мутнуватий, який виступає з-під кришки. Через 3-и доби знімаємо гніт, а далі можна розкласти капусту в чисті скляні банки.
Рекомендуємо добрі рецепти

Квашена капуста - рецепт
Квашена капуста не раз виручала нас в холодну пору, коли хочеться чого-небудь овочевого, але вибір не великий. До того ж, з квашеної капусти можна

Як правильно квасити капусту?
Квашена капуста - частий гість на столах, особливо в зиязикай час. Вона дуже корисна для організму, так і подати її можна практично до будь-якої

Квашена капуста з журавлиною
Рецептів приготування квашеної капусти досить багато. Для закваски в неї додають моркву, кмин, насіння кропу, які надають їй своєрідний неповторний

Капуста по-вірменськи
Якщо ви любитель чого-небудь гостренького і солоненького, тоді рецепти з нашої статті для вас. Пропонуємо вам зробити чудову квашену капусту

Квашена капуста
Рецепт приготування кислої капусти Квашена капуста улюблена багатьма народами світу, але особливу популярність отримала у слов'янських країнах. Легка