» » Заправка з помідорів на зиму

Заправка з помідорів на зиму

Заправка з помідорів на зиму
Не секрет, що закачування дозволяють значно економити час. Взимку рано темніє, так що роботи багато повертаються в сутінках. Зайшовши додому, так хочеться швидше розслабитися. Якщо є відповідна консервація, приготування вечері спрощується в рази.
Томатна заправка
Одна з найпопулярніших закаток – заправка з помідорів на зиму. Згадаймо, що помідори не втрачають корисні речовини при тепловій обробці і консервуємо їх побільше.
Інгредієнти:

  • стиглі томати осінніх сортів, щільні червоні або рожеві – 3 кг;

  • кам'яна сіль біла без добавок – 1 ст. ложка;

  • часник– 2-3 зубчики;

  • перець чилі або червоний мелений гострий – 1 стручок або 1/4 ч. ложки;

  • перець мелений чорний – за смаком;

  • стебла селери – 2-4 шт.


  • Приготування
    Перемываем томати, вирізаючи частині біля ніжки. Перемелюємо на м'ясорубці наші томати і селеру, додаємо сіль, перчик і варимо на повільному вогні. Скільки варити заправку, залежить від того, що ви хочете отримати: соус можна залишити досить рідким, а заправка для щей на зиму з помідор зазвичай погустіше. Як тільки уварили достатньо, перекладаємо її в стерилізовані банки і закатуємо. Як бачите, зробити заправку з помідорів на зиму дуже просто.
    Заправка з цибулею
    Якщо хочете, щоб вийшла смачна заправка для супу з помідор на зиму, доведеться попрацювати трохи довше.
    Інгредієнти:

  • ріпчасту або білий салатний цибуля – 1 кг;

  • морква середнього розміру солодка – 1 кг;

  • червоний солодкий перець, паприка або болгарський – 2 кг;

  • томати осінні щільні червоні – 4 кг;

  • сіль біла кам'яна або морська – 2 ст. ложки;

  • петрушка, кріп, базилік і селера – 1 великий пучок;

  • гострий перець і часник – за смаком та бажанням;

  • олія соняшникова нерафінована без запаху – 1 стакан.


  • Приготування
    Цибулька чистимо і шаткуємо як можна дрібніше, моркву чистимо і тремо на крупній тертці. Перчик і помідори миємо й ріжемо навпіл. У перців вичищаємо насіння і перегородки, у помідорів зрізаємо частині біля плодоніжки. Мелемо на м'ясорубці. У казані або каструлі з товстим дном розігріваємо олію, обсмажуємо цибульку і моркву до м'якості, додаємо суміш томатів з перцями і варимо, помішуючи, близько чверті години. Якщо хочемо, щоб супова заправка з помідорів на зиму вийшла більш густий, уварюють довше. Солимо, перчимо, кладемо дрібно нашатковану зелень. За бажанням, заправляємо пропущеним через прес часником і гострим перчиком. Закатуємо.
    Нестандартна заправка
    Часто трапляється так, що помідори на кущах не встигають доспеть. Виникає питання, куди дівати велика кількість зелених помідорів. Нас виручить ще один рецепт – заправка із зелених томатів та капусти на зиму.
    Інгредієнти:

  • помідори зелені довгасті – 2 кг;

  • капуста білокачанна – 1 великий качан;

  • помаранчева морква, солодка – 400 г;

  • сіль поварена звичайний без добавок – 100 г;

  • білий вітчизняний цукор-пісок – 100 г;

  • зелень – за смаком;

  • перець духмяний горошком – 1 ст. ложка;

  • оцет 6% білий – 1/2 склянки;

  • очищена підготовлена вода – 25 л.


  • Приготування
    Шаткуємо капусту, тремо моркву на тертці для приготування овочів по-корейськи. Помідори миємо й ріжемо півкільцями, додаємо зелень – кріп, петрушку. Добре перемішуємо і щільно набиваємо в баночки. У киплячу воду кладемо перець, сіль і цукор. Через пару хвилин вливаємо оцет і заливаємо киплячим маринадом нашу заправку. Залишаємо постояти під кришкою близько чверті години, зливаємо розсіл, кип'ятимо, знову заливаємо і закатуємо. Виходить смачна супова або борщова заправка на зиму, без помідор ці страви немислимі. Втім, цю консерву взимку можна подати і в якості салату або на гарнір до м'яса або рибку.
    Додав: admin | 23-09-2016, 09:02
    Переглядів: 243