Не секрет, що закачування дозволяють значно економити час. Взимку рано темніє, так що роботи багато повертаються в сутінках. Зайшовши додому, так хочеться швидше розслабитися. Якщо є відповідна консервація, приготування вечері спрощується в рази.
Томатна заправка Одна з найпопулярніших закаток – заправка з помідорів на зиму. Згадаймо, що помідори не втрачають корисні речовини при тепловій обробці і консервуємо їх побільше.
Інгредієнти: стиглі томати осінніх сортів, щільні червоні або рожеві – 3 кг; кам'яна сіль біла без добавок – 1 ст. ложка; часник– 2-3 зубчики; перець чилі або червоний мелений гострий – 1 стручок або 1/4 ч. ложки; перець мелений чорний – за смаком; стебла селери – 2-4 шт. Приготування Перемываем томати, вирізаючи частині біля ніжки. Перемелюємо на м'ясорубці наші томати і селеру, додаємо сіль, перчик і варимо на повільному вогні. Скільки варити заправку, залежить від того, що ви хочете отримати: соус можна залишити досить рідким, а заправка для щей на зиму з помідор зазвичай погустіше. Як тільки уварили достатньо, перекладаємо її в стерилізовані банки і закатуємо. Як бачите, зробити заправку з помідорів на зиму дуже просто.
Заправка з цибулею Якщо хочете, щоб вийшла смачна заправка для супу з помідор на зиму, доведеться попрацювати трохи довше.
Інгредієнти: ріпчасту або білий салатний цибуля – 1 кг; морква середнього розміру солодка – 1 кг; червоний солодкий перець, паприка або болгарський – 2 кг; томати осінні щільні червоні – 4 кг; сіль біла кам'яна або морська – 2 ст. ложки; петрушка, кріп, базилік і селера – 1 великий пучок; гострий перець і часник – за смаком та бажанням; олія соняшникова нерафінована без запаху – 1 стакан. Приготування Цибулька чистимо і шаткуємо як можна дрібніше, моркву чистимо і тремо на крупній тертці. Перчик і помідори миємо й ріжемо навпіл. У перців вичищаємо насіння і перегородки, у помідорів зрізаємо частині біля плодоніжки. Мелемо на м'ясорубці. У казані або каструлі з товстим дном розігріваємо олію, обсмажуємо цибульку і моркву до м'якості, додаємо суміш томатів з перцями і варимо, помішуючи, близько чверті години. Якщо хочемо, щоб супова заправка з помідорів на зиму вийшла більш густий, уварюють довше. Солимо, перчимо, кладемо дрібно нашатковану зелень. За бажанням, заправляємо пропущеним через прес часником і гострим перчиком. Закатуємо.
Нестандартна заправка Часто трапляється так, що помідори на кущах не встигають доспеть. Виникає питання, куди дівати велика кількість зелених помідорів. Нас виручить ще один рецепт – заправка із зелених томатів та капусти на зиму.
Інгредієнти: помідори зелені довгасті – 2 кг; капуста білокачанна – 1 великий качан; помаранчева морква, солодка – 400 г; сіль поварена звичайний без добавок – 100 г; білий вітчизняний цукор-пісок – 100 г; зелень – за смаком; перець духмяний горошком – 1 ст. ложка; оцет 6% білий – 1/2 склянки; очищена підготовлена вода – 25 л. Приготування Шаткуємо капусту, тремо моркву на тертці для приготування овочів по-корейськи. Помідори миємо й ріжемо півкільцями, додаємо зелень – кріп, петрушку. Добре перемішуємо і щільно набиваємо в баночки. У киплячу воду кладемо перець, сіль і цукор. Через пару хвилин вливаємо оцет і заливаємо киплячим маринадом нашу заправку. Залишаємо постояти під кришкою близько чверті години, зливаємо розсіл, кип'ятимо, знову заливаємо і закатуємо. Виходить смачна супова або борщова заправка на зиму, без помідор ці страви немислимі. Втім, цю консерву взимку можна подати і в якості салату або на гарнір до м'яса або рибку.