Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як приготувати хаш?

Як приготувати хаш?

4-01-2015, 17:04
2 298
Як приготувати хаш?
Специфічне страву хаш - одне з найдавніших страв, вельми популярний і в даний час практично у всіх народів Кавказу і Закавказзя. Володіє чудовими антипохмельними властивостями. Справжній хаш являє собою рідкий, гарячий, наваристий м'ясної суп з яловичих ніжок, іноді з додаванням рубця. Також відомі рецепти приготування хашу з використанням не тільки ніжок і рубця, але і м'яса з голів. В Азербайджані та Ірані готують суп зразок хашу з баранини, рецепт принципово не відрізняється; називається такий суп кялле-пача або кялля-більше. Деяким чином, хаш нагадує польський суп-фляки, в приготуванні якого іноді використовують свинину.

Про деякі тонкощі

Існує думка про те, що хаш не любить три речі: коньяк (під хаш подають тільки горілку), жінок (оскільки вони не повинні їсти часник вранці) і довгих тостів (хаш прийнято їсти тільки в гарячому вигляді). На думку деяких етнографів спочатку приготування і вживання цієї страви носило ритуальний характер.

Про технології страви

Як приготувати хаш? Яловичі ніжки обпалюють на відкритому вогні, ретельно вичищають, вискоблюють ножем і ретельно промивають проточною холодною водою. Потім, їх розрубують уздовж і замочують у холодній воді на добу. Кожні 2-3 години воду потрібно міняти. У Вірменії підготовлені ніжки навіть поміщають на 10-12 годин в чисте гірське холодний струмок - чудовий традиційний спосіб, чи не правда? Далі варять на слабкому вогні, як мінімум, протягом 6-8 годин. Небажано (хоча і припустимо) в процесі варіння підливати воду натомість википевшей, зрозуміло, у вигляді окропу. Рубець яловичий, ретельно вискобленний і промитий, заливають холодною водою в окремій каструлі і варять до зникнення специфічного запаху. Краще кілька разів (3-4 рази) міняти воду після закипання і проварювання протягом 15-20 хвилин. Варять до м'якості. Готовий відварений рубець промивають і нарізають тонкими недовгими смужками, додають до вже майже готовим ніжок і варять до повної готовності з лавровим листом, перцем-горошком, гвоздичкой, корінням петрушки і цибулею. В кінці хаш підсолюють.

Вживання

Традиційно хаш їдять раннім ранком, на сніданок або до сніданку. Спочатку в тарілку кладуть дрібно порубаний часник, наливають хаш і присипають великою кількістю подрібненої зелені (кінза, петрушка, селеру, естрагон, любисток, васильки). До вірменського супу хаш зазвичай окремо подають терту гостру редьку, лаваш і гілочки зелені. Іноді лаваш кришать прямо в тарілку. В Азербайджані і Осетії хаш можуть подавати без редьки і навіть без зелені. Ті, хто не хоче (або не може) з ранку використовувати часник, можуть злегка приправити хаш лимонним соком.

Хаш з яловичини



Отже, представляємо вам вірменський хаш з яловичини.

  • яловичі ніжки - близько 15 кг;

  • близько 500-600 г яловичого рубця (тобто, шлунка);

  • часник-за смаком;

  • зелень (петрушка, кінза, базилік, естрагон);

  • 1-2 редьки;

  • трохи рослинного масла для заправки редьки;

  • лаваш.



  • Приготування
    Як приготувати хаш?

    Як правильно приготувати хаш? Готуємо хаш, як описано вище. Періодично акуратно знімаємо піну і жир. Спеції цибулю додаємо за 10-20 хвилин до кінця процесу варіння. Цибулю і лавровий лист, зрозуміло, викидаємо. Сіль додаємо в самому кінці. Рубець необхідно дуже ретельно очистити і промити. Готовим хаш можна вважати тоді, коли м'ясо починає легко відділятися від кісток. Не буде зайвим влити в суп деяку кількість знятого раніше жиру. Подаємо хаш дуже гарячим - в такому вигляді він найбільш смачний. Редьку краще натерти заздалегідь, а перед тим, як подавати на стіл, необхідно заправити її соняшниковою або оливковою олією. Можна подати подрібнений часник, розведений бульйоном. Ще до хашу добре піде якісна горілка або чачі.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Салат з редьки з майонезом
    Салат з редьки з майонезом
    Редька - корисний, але в теж час гіркий овоч, і багато господинь не використовують її в створенні різних страв, тому що не знають як її правильно
    Салат з редьки з яйцем
    Салат з редьки з яйцем
    Редька - корисна рослина, яку широко використовують в кулінарії. І сьогодні ми поговоримо про те, як зробити смачний і корисний салат з редьки з
    Як приготувати рубець яловичий?
    Як приготувати рубець яловичий?
    Рубець яловичий - це дуже корисний субпродукт, який, однак, з'являється на наших столах нечасто. Чому? Просто дуже небагато господині уміють його
    Як правильно заварювати шипшину?
    Як правильно заварювати шипшину?
    Всі ми з дитинства знаємо про те, якими чудодійні властивості має шипшина, і напій з плодів зокрема. Але ось ми вже дорослі і тепер прийшов час і нам
    Як приготувати шурпу з яловичини?
    Як приготувати шурпу з яловичини?
    Шурпа - це густий наваристий суп, готувати який нескладно. Рецептів цього першого страви досить багато, тому ми постаралися вибрати для вас
    Фляки: рецепт
    Фляки: рецепт
    Фляки - одне з найпопулярніших перших страв польської кухні, це суп із рубців (тельбуха). Такий суп не тільки має дуже оригінальний смак, але і