Фляки: рецепт
Суп фляки - оригінальна і досить популярне блюдо польської кухні, що представляє собою густий суп з рубців (тельбуха). В приготуванні традиційної польської супу фляки використовуються яловичі або телячі рубці (іноді - свинячий шлунок). Бульйон (на кісточках) готують з корінням петрушки, селери і морквою. У бульйон обов'язково додають спеції: лавровий лист, тертий мускатний горіх, кілька горошин чорного і запашного перцю, гвоздику, майоран, іноді інші сухі спеції і сіль. До складу можуть входити і такі інгредієнти як сало, цибулю, бруква і пшеничне борошно.
Секрет популярності
Традиція готувати суп фляки широко поширена в Польщі завдяки поживності і приємному, яскравого смаку цього супу з досить простих і недорогих інгредієнтів. Фляки часто їдять на ранок після вчорашнього застілля - насичений і гострий гарячий бульйон серйозно сприяє полегшенню похмілля і відновленню сил. Оскільки в рубцях міститься велика кількість колагену, суп фляки також вельми корисний і для спеціального дієтичного харчування в період відновлення після травми (розтягнення, вивихи, переломи). Крім того, колаген допомагає збереженню молодості шкіри, тому фляки люблять і польські пані.
Це блюдо готують довго (зазвичай не менше 4-5 годин). Технологія обумовлена тривалою підготовкою рубців (ретельне очищення з використанням кухонної солі, багаторазове відварювання з заміною води, проміжні промивання). Подають фляки по-польськи в гарячому вигляді в глибоких тарілках або керамічних мисках.
Інгредієнти:
грам 400 яловичого або телячого рубця;
грам 200 яловичих кісток із залишками м'яса;
грам 200 коріння (моркву, корінь петрушки, селери, цибулю);
грам 30-50 натурального вершкового масла;
грам 20 пшеничного борошна.
мускатний горіх;
гвоздика;
лавровий лист;
перець чорний і червоний мелений;
перець-горошок запашний;
майоран.
Приготування:
Можна купити очищений рубець. Якщо рубець неочищений, слід ретельно поскоблить ножем, кілька разів промити теплою водою і рясно посипати сіллю. Поскоблить жорсткою щіткою, 2-3 рази промити холодною водою, потім прокип'ятити, злити воду і ще 2-3 рази промити холодною водою. Одночасно з цими маніпуляціями в окремій каструлі зваримо кістковий бульйон, отольем половину і в бульйоні, що залишився будемо варити підготовлений рубець протягом мінімум 4-х годин. Хвилин за 15-20 до готовності рубця закладемо в бульйон половину підготовлених овочів. Наріжемо залишилися овочі соломкою і спассеруем в глибокій сковороді на розтопленому жирі (олії). Додамо борошно і підрум'янимо до світло-золотистого кольору. Розведемо невеликою кількістю холодного бульйону і прокип'ятимо протягом декількох хвилин. Готовий рубець охладим, не виймаючи з бульйону, потім виймемо і відкинемо на друшляк. Наріжемо рубець короткими тонкими смужками, додамо його до вмісту сковороди, присолим і приправимо сухими спеціями. При необхідності додати ще бульйону. Повинен вийти густий суп, який розіллємося по суповим мисках і можна подавати до столу. Окремо подамо тертий сир, червоний і чорний мелений перець і майоран. Можна подати чарочку гіркої настоянки в якості аперитиву.
Майже фляки
Якщо ви не любите яловичі і телячі рубці (це досить специфічне страву, все ж), можна в принципі приготувати схожий суп з курячих шлуночків. Кількість інгредієнтів буде таким же, однак замість яловичих кісток візьмемо курячі спинки. Підготуємо шлуночки: надрежем їх з товстого краю, видалимо вміст разом з жовтою плівкою, добре промиємо. Варити курячі шлунки доведеться теж досить довго - не менше півтора годин. Потім доварим суп за попереднім рецептом. Такий суп можна назвати фляки в традиційному сенсі, однак густий і наваристий курячий суп теж чудово реанімує з похмілля і містить масу живильних речовин.
Секрет популярності
Традиція готувати суп фляки широко поширена в Польщі завдяки поживності і приємному, яскравого смаку цього супу з досить простих і недорогих інгредієнтів. Фляки часто їдять на ранок після вчорашнього застілля - насичений і гострий гарячий бульйон серйозно сприяє полегшенню похмілля і відновленню сил. Оскільки в рубцях міститься велика кількість колагену, суп фляки також вельми корисний і для спеціального дієтичного харчування в період відновлення після травми (розтягнення, вивихи, переломи). Крім того, колаген допомагає збереженню молодості шкіри, тому фляки люблять і польські пані.
Як готувати фляки?
Це блюдо готують довго (зазвичай не менше 4-5 годин). Технологія обумовлена тривалою підготовкою рубців (ретельне очищення з використанням кухонної солі, багаторазове відварювання з заміною води, проміжні промивання). Подають фляки по-польськи в гарячому вигляді в глибоких тарілках або керамічних мисках.
Інгредієнти:
Приготування:
Можна купити очищений рубець. Якщо рубець неочищений, слід ретельно поскоблить ножем, кілька разів промити теплою водою і рясно посипати сіллю. Поскоблить жорсткою щіткою, 2-3 рази промити холодною водою, потім прокип'ятити, злити воду і ще 2-3 рази промити холодною водою. Одночасно з цими маніпуляціями в окремій каструлі зваримо кістковий бульйон, отольем половину і в бульйоні, що залишився будемо варити підготовлений рубець протягом мінімум 4-х годин. Хвилин за 15-20 до готовності рубця закладемо в бульйон половину підготовлених овочів. Наріжемо залишилися овочі соломкою і спассеруем в глибокій сковороді на розтопленому жирі (олії). Додамо борошно і підрум'янимо до світло-золотистого кольору. Розведемо невеликою кількістю холодного бульйону і прокип'ятимо протягом декількох хвилин. Готовий рубець охладим, не виймаючи з бульйону, потім виймемо і відкинемо на друшляк. Наріжемо рубець короткими тонкими смужками, додамо його до вмісту сковороди, присолим і приправимо сухими спеціями. При необхідності додати ще бульйону. Повинен вийти густий суп, який розіллємося по суповим мисках і можна подавати до столу. Окремо подамо тертий сир, червоний і чорний мелений перець і майоран. Можна подати чарочку гіркої настоянки в якості аперитиву.
Майже фляки
Якщо ви не любите яловичі і телячі рубці (це досить специфічне страву, все ж), можна в принципі приготувати схожий суп з курячих шлуночків. Кількість інгредієнтів буде таким же, однак замість яловичих кісток візьмемо курячі спинки. Підготуємо шлуночки: надрежем їх з товстого краю, видалимо вміст разом з жовтою плівкою, добре промиємо. Варити курячі шлунки доведеться теж досить довго - не менше півтора годин. Потім доварим суп за попереднім рецептом. Такий суп можна назвати фляки в традиційному сенсі, однак густий і наваристий курячий суп теж чудово реанімує з похмілля і містить масу живильних речовин.
Рекомендуємо добрі рецепти
Суп з кролика
Всім відомо, що кролятина - дуже корисне, дієтичне м'ясо, так що супом з кролика ви зможете нагодувати і маленької дитини, і голодного чоловіка.
Як приготувати рубець яловичий?
Рубець яловичий - це дуже корисний субпродукт, який, однак, з'являється на наших столах нечасто. Чому? Просто дуже небагато господині уміють його
Журек - рецепт
Польський суп журек не є експрес стравою на кожен день, проте для знайомства з національною культурою годиться в першу чергу. Оригінальним рецептом
Суп мінестроне
Суп мінестроне - класичне італійське перше блюдо. Воно представляє із себе густий овочевий суп. Овочі беруться ті, що є - адже в Італії вони
Куліш: рецепт
Куліш - страва білоруської та української кухні, воно було прекрасне і козаками за свою простоту і ситність. По суті, куліш - це дуже густа юшка з
Як приготувати хаш?
На Кавказі люблять хаш - це такий наваристий м'ясної суп. Вважається, що він є їжею справжніх чоловіків. Готувати даної страва не так вже й складно.