Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Куліш: рецепт

4-01-2015, 17:18
3 481
Куліш: рецепт
Суп куліш - страва, що сформувався в українській і південноруської кулінарних традиціях, в похідно-польовий кухні запорізьких козаків. Класичний традиційний пшенний куліш - досить нескладне в приготуванні, але ситне і смачне блюдо. Замінює перше і друге. Являє собою густий суп-юшку, близький по консистенції до каші, приготований зазвичай із пшона з додаванням різних інгредієнтів (традиційно це свинячі шкварки і цибулю, засмажений у жирі, виделяющемся в процесі смаження з шкварок). Назва походить від угорського слова «келеш» (пшоно). Інші інгредієнти кулешу - які знайдуться, зазвичай в кінці додають спеції, зелень, часник (якщо такі є).

Що потрібно, щоб приготувати куліш?


Для приготування кулешу, в принципі, підійде будь-яка крупа і будь-яке м'ясо, однак краще, якщо крупа добре розварюється. Можна використовувати солонину, картоплю і пшеницю, як яру, так навіть і борошно грубого помелу, кукурудзяну крупу, рис і горохове толокно. Як приготувати куліш? Діють так: спочатку шкварки злегка обсмажують в казані, потім туди додають нарізану цибулю і доводять його до золотистого кольору в виделяющемся жирі. Потім додають пшоно і воду, перемішують і варять до готовності, в кінці приправляють спеціями, подрібненою зеленню і часником.

Куліш з м'ясом


Інгредієнти:

  • грам 300 пшона;

  • 2 цибулини;

  • грам 400 яловичого м'яса;

  • грам 50-80 свинячого сала;

  • спеції (чорний і червоний перець, лавровий лист, гвоздика);

  • часник;

  • зелень (за смаком);

  • сіль.


  • Приготування:
    Як варити куліш з цих інгредієнтів? М'ясо наріжемо невеликими шматочками, заллємо водою і будемо варити в каструлі до готовності з лаврушкой, перцем-горошком і гвоздикою, періодично знімаючи жир і шум. Потім виймаємо м'ясо з бульйону і покласти в нього перебранное і промите пшоно кілька разів, трохи додаємо сіль і продовжуємо варити. Хвилин за 5-10 до закінчення процесу варіння повертаємо шматочки вареного м'яса і додаємо дрібно нарізаний і обсмажений на салі цибулю. Додавання 1-2 столових ложки томат-пасти теж не завадить. Приправляємо куліш сухими спеціями. Перемішуємо. Безпосередньо перед подачею приправляємо подрібненою зеленню і часником за смаком.

    Млинці на куліші


    Відомий популярний рецепт «млинці на куліші», в даному випадку, назва цілком умовний, однак у приготуванні таких млинців дійсно використовується пшоно.
    Інгредієнти:

  • 150 грам пшоняної крупи;

  • 300 грам пшеничного борошна;

  • 100 грам натурального вершкового масла;

  • 2 курячих яйця;

  • 1 столова ложка цукру;

  • 05 чайної ложки солі;

  • грам 10 дріжджів;

  • щіпка соди, погашеної оцтом.


  • Приготування:
    Заведемо опару: 1 склянку теплого молока + цукор + дріжджі + 1 столова ложка борошна. Перемішаємо, накриємо і поставимо в тепле місце на півгодини.
    Куліш: рецепт
    Пшоно зваримо до готовності (повинна вийти рідка каша), додамо масло (воно повинно повністю розтанути). Перекладемо в миску. Додамо 1 склянку молока, можна навіть і холодного. Перемішаємо і наллємо опару. Додамо 2 яйця, присолим, перемішаємо, потроху будемо додавати просіяне борошно. Усе ретельно вимесим. Тісто має вийти як на оладки. Накриємо миску з тестом серветкою і помістимо в тепле місце приблизно на 1-15 години. Подогреем 1 склянку молока, соду погасимо і розведемо в малій кількості води, додамо все це в тісто і швидко перемішати. Можна починати випікати млинці, краще, змастивши сковороду салом. Кожен готовий млинець промазуємо вершковим маслом по верхній стороні.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як приготувати куліш?
    Як приготувати куліш?
    Куліш - дуже незвичайне перше блюдо. Цей суп дуже густий, наваристий. Його робили таким козаки, перебуваючи в походах. Ви можете приготувати його
    Пшоняні млинці
    Пшоняні млинці
    Пшоняні млинці - це популярний мордовське блюдо, яке готується з пшоняної каші або борошна. Його називають пачат. Давайте розглянемо декілька цікавих
    Рецепт хачапурі з сиром
    Рецепт хачапурі з сиром
    Всім відомо грузинське блюдо хачапурі. Робити його можна з сиром, сиром, а іноді навіть і з м'ясом. Багато хто з нас звикли ласувати хачапурі в
    Мочанка
    Мочанка
    Білоруську мочанку можна порівняти з гуляшем або підливою, але обидва порівняння будуть вірними лише частково. Мочанка являє собою різні види м'яса в