Рецепт хачапурі з сиром
Хачапурі - вельми популярне традиційне оригінальне грузинське блюдо. Являє собою корж із пшеничного борошна з сирною, іноді м'ясною або рибною начинкою. Назва походить від слів «хачо» (груз., «сир») і «пурі» (груз., «хліб»). Хачапурі з сиром і сиром особливо популярні.
Найчастіше в традиційному варіанті приготування хачапурі використовується так зване бездріжджове тісто. Таке тісто також можна назвати «прісним, здобним». Замість дріжджів використовують живі молочнокислі організми мацоні (оригінальний грузинський молочнокислий продукт), який у разі потреби можна замінити кефіром або кислим молоком або сметаною. У деяких районах Грузії використовують також дріжджове або листкове тісто (останнім часом хачапурі листкові з сиром набирають популярність). Хачапурі з тіста на мацоні зазвичай смажать або випікають на сковороді. Хачапурі з дріжджового або листкового тіста зазвичай випікають у духовій шафі.
Класичний варіант начинки для хачапурі - імеретинський сир Чкинти-квелі. Часто господині використовують для цієї страви сир сулугуні, однак варто зауважити, що для справжнього грузинського хачапурі не використовують цей сорт сиру.
Імеретинський рецепт хачапурі з сиром - це блюдо, яке стане по-справжньому улюбленою. Підготуємо продукти.
Інгредієнти для тіста:
близько 1 кг пшеничного борошна;
500 мл мацоні (або натурального йогурту, кефіру або кислого молока);
1 склянку натурального молока;
1 куряче яйце;
грам 100 натурального вершкового масла;
грам 150 соняшникової олії (краще використовувати виморожена, холодного віджиму);
1 чайна ложка цукру;
щіпка солі.
Інгредієнти для начинки:
1 кг імеретинського сиру (можна замінити сумішшю Моцарелли, Фети або бринзи);
1-2 курячих яйця;
грам 50-80 натурального вершкового масла.
Для змазування:
1 жовток + 1-2 столових ложки натуральної сметани і шматочок несолоного сала.
Приготування
Спочатку приготуємо опару: 2 столових ложки просіяного борошна змішаємо з цукром і мацоні. Ретельно розмішуєм і поставимо в тепле місце на півгодини. По пригода зазначеного часу змішаємо опару з молоком і замісимо тісто з просіяного борошна. Ретельно вимішуємо і вибиваємо тісто змащеними олією руками. Скачуємо в ком і ставимо в тепле місце під серветкою. Через 20 хвилин обминаємо і промешиваем. Ще через 20 хвилин повторюємо.
У перервах між маніпуляціями з тестом готуємо начинку. Натираємо сир на крупній тертці, додаємо яйце і розм'якшене вершкове масло. Все ретельно перемішуємо. Трави не додаємо! Піднялося тісто ділимо на порції, виходячи з бажаного розміру коржів. Кожну порцію тіста скачуємо в кулю, з якого розкачуємо круглу коржик. Викладаємо в середину кожного коржика порцію начинки, акуратно збираємо краю коржі і щільно скріплюємо, потім перевертаємо коржик і розкочуємо качалкою в плоский блін примірної товщиною до 1 сантиметра.
Тепер можна випікати хачапурі на сковороді, змазаній салом. Гарячу сковороду промазуємо шматочком сала перед кожною новою коржем. Можна діяти по-іншому: запекти хачапурі з сиром в духовці. В цьому випадку спочатку змастимо деко (краще салом). Хачапурі викладаємо на деко, змащуємо сумішшю жовтка і сметани і наколюємо виделкою в декількох місцях. Ставимо деко в духовку, попередньо розігріту до 180? С. Випікаємо 20-30 хвилин до красивого рум'яного відтінку. Готові гарячі хачапурі викладаємо на дошку, накриваємо серветкою і чекаємо хвилин 10-15 поки сир в начинці схопиться.
З чого готують хачапурі?
Найчастіше в традиційному варіанті приготування хачапурі використовується так зване бездріжджове тісто. Таке тісто також можна назвати «прісним, здобним». Замість дріжджів використовують живі молочнокислі організми мацоні (оригінальний грузинський молочнокислий продукт), який у разі потреби можна замінити кефіром або кислим молоком або сметаною. У деяких районах Грузії використовують також дріжджове або листкове тісто (останнім часом хачапурі листкові з сиром набирають популярність). Хачапурі з тіста на мацоні зазвичай смажать або випікають на сковороді. Хачапурі з дріжджового або листкового тіста зазвичай випікають у духовій шафі.
Класичний варіант начинки для хачапурі - імеретинський сир Чкинти-квелі. Часто господині використовують для цієї страви сир сулугуні, однак варто зауважити, що для справжнього грузинського хачапурі не використовують цей сорт сиру.
Справжні хачапурі
Імеретинський рецепт хачапурі з сиром - це блюдо, яке стане по-справжньому улюбленою. Підготуємо продукти.
Інгредієнти для тіста:
Інгредієнти для начинки:
Для змазування:
1 жовток + 1-2 столових ложки натуральної сметани і шматочок несолоного сала.
Приготування
Спочатку приготуємо опару: 2 столових ложки просіяного борошна змішаємо з цукром і мацоні. Ретельно розмішуєм і поставимо в тепле місце на півгодини. По пригода зазначеного часу змішаємо опару з молоком і замісимо тісто з просіяного борошна. Ретельно вимішуємо і вибиваємо тісто змащеними олією руками. Скачуємо в ком і ставимо в тепле місце під серветкою. Через 20 хвилин обминаємо і промешиваем. Ще через 20 хвилин повторюємо.
У перервах між маніпуляціями з тестом готуємо начинку. Натираємо сир на крупній тертці, додаємо яйце і розм'якшене вершкове масло. Все ретельно перемішуємо. Трави не додаємо! Піднялося тісто ділимо на порції, виходячи з бажаного розміру коржів. Кожну порцію тіста скачуємо в кулю, з якого розкачуємо круглу коржик. Викладаємо в середину кожного коржика порцію начинки, акуратно збираємо краю коржі і щільно скріплюємо, потім перевертаємо коржик і розкочуємо качалкою в плоский блін примірної товщиною до 1 сантиметра.
Тепер можна випікати хачапурі на сковороді, змазаній салом. Гарячу сковороду промазуємо шматочком сала перед кожною новою коржем. Можна діяти по-іншому: запекти хачапурі з сиром в духовці. В цьому випадку спочатку змастимо деко (краще салом). Хачапурі викладаємо на деко, змащуємо сумішшю жовтка і сметани і наколюємо виделкою в декількох місцях. Ставимо деко в духовку, попередньо розігріту до 180? С. Випікаємо 20-30 хвилин до красивого рум'яного відтінку. Готові гарячі хачапурі викладаємо на дошку, накриваємо серветкою і чекаємо хвилин 10-15 поки сир в начинці схопиться.
Рекомендуємо добрі рецепти
Начинка з сиру - рецепт
Начинки є основою для найрізноманітніших страв: пирогів, пиріжків, рулетів, хачапурі, тортів. І сьогодні ми пропонуємо вам кілька універсальних і
Хачапурі з листкового тіста
У наш час дуже поширеним стало використання листкового тіста. Його можна приготувати самостійно і можна купити в будь-якому магазині. І дуже смачними
Хачапурі по-аджарськи - рецепт
Хачапурі по-аджарськи - приголомшливо смачне грузинське блюдо. Воно являє собою човник з тіста, наповнену сиром сулугуні та яйцем, запечену в
Хачапурі з бринзою - рецепт
Хачапурі - це смачні грузинські коржі, які готують з сиром. Єдиного рецепту цієї страви не існує, тому варіації можуть бути самими різними, все
Хачапурі на кефірі
Хачапурі - це популярний грузинське блюдо, яке представляє собою розпашіле сирне частування. І сьогодні ми пропонуємо вам кілька рецептів, як його
Хачапурі з гарбузом
Хачапурі - це традиційне кавказьке блюдо, яке готується з сиром. Але сьогодні ми пропонуємо вам інший варіант цієї смакоти - давайте зробимо його з