Хачапурі - вельми популярне традиційне оригінальне грузинське блюдо. Являє собою корж із пшеничного борошна з сирною, іноді м'ясною або рибною начинкою. Назва походить від слів «хачо» (груз., «сир») і «пурі» (груз., «хліб»). Хачапурі з сиром і сиром особливо популярні.
З чого готують хачапурі?
Найчастіше в традиційному варіанті приготування хачапурі використовується так зване бездріжджове тісто. Таке тісто також можна назвати «прісним, здобним». Замість дріжджів використовують живі молочнокислі організми мацоні (оригінальний грузинський молочнокислий продукт), який у разі потреби можна замінити кефіром або кислим молоком або сметаною. У деяких районах Грузії використовують також дріжджове або листкове тісто (останнім часом хачапурі листкові з сиром набирають популярність). Хачапурі з тіста на мацоні зазвичай смажать або випікають на сковороді. Хачапурі з дріжджового або листкового тіста зазвичай випікають у духовій шафі.
Класичний варіант начинки для хачапурі - імеретинський сир Чкинти-квелі. Часто господині використовують для цієї страви сир сулугуні, однак варто зауважити, що для справжнього грузинського хачапурі не використовують цей сорт сиру.
Справжні хачапурі
Імеретинський рецепт хачапурі з сиром - це блюдо, яке стане по-справжньому улюбленою. Підготуємо продукти.
Інгредієнти для тіста: близько 1 кг пшеничного борошна; 500 мл мацоні (або натурального йогурту, кефіру або кислого молока); 1 склянку натурального молока; 1 куряче яйце; грам 100 натурального вершкового масла; грам 150 соняшникової олії (краще використовувати виморожена, холодного віджиму); 1 чайна ложка цукру; щіпка солі. Інгредієнти для начинки: 1 кг імеретинського сиру (можна замінити сумішшю Моцарелли, Фети або бринзи); 1-2 курячих яйця; грам 50-80 натурального вершкового масла. Для змазування: 1 жовток + 1-2 столових ложки натуральної сметани і шматочок несолоного сала.
Приготування Спочатку приготуємо опару: 2 столових ложки просіяного борошна змішаємо з цукром і мацоні. Ретельно розмішуєм і поставимо в тепле місце на півгодини. По пригода зазначеного часу змішаємо опару з молоком і замісимо тісто з просіяного борошна. Ретельно вимішуємо і вибиваємо тісто змащеними олією руками. Скачуємо в ком і ставимо в тепле місце під серветкою. Через 20 хвилин обминаємо і промешиваем. Ще через 20 хвилин повторюємо.
У перервах між маніпуляціями з тестом готуємо начинку. Натираємо сир на крупній тертці, додаємо яйце і розм'якшене вершкове масло. Все ретельно перемішуємо. Трави не додаємо! Піднялося тісто ділимо на порції, виходячи з бажаного розміру коржів. Кожну порцію тіста скачуємо в кулю, з якого розкачуємо круглу коржик. Викладаємо в середину кожного коржика порцію начинки, акуратно збираємо краю коржі і щільно скріплюємо, потім перевертаємо коржик і розкочуємо качалкою в плоский
блін примірної товщиною до 1 сантиметра.
Тепер можна випікати хачапурі на сковороді, змазаній салом. Гарячу сковороду промазуємо шматочком сала перед кожною новою коржем. Можна діяти по-іншому: запекти хачапурі з сиром в духовці. В цьому випадку спочатку змастимо деко (краще салом). Хачапурі викладаємо на деко, змащуємо сумішшю жовтка і сметани і наколюємо виделкою в декількох місцях. Ставимо деко в духовку, попередньо розігріту до 180? С. Випікаємо 20-30 хвилин до красивого рум'яного відтінку. Готові гарячі хачапурі викладаємо на дошку, накриваємо серветкою і чекаємо хвилин 10-15 поки сир в начинці схопиться.