Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Хачапурі по-аджарськи - рецепт

Хачапурі по-аджарськи - рецепт

4-01-2015, 18:16
2 500
Хачапурі по-аджарськи - рецепт
Хачапурі - це чисто грузинське національне блюдо, яке представляє собою коржик з сиром. Назва походить від слів «сир» («хачо») і «хліб» («пурі»). Вони бувають різні: відкриті і закриті; овальні й квадратні, можуть випікатися в духовці і смажитися на сковороді.
Аджарські хачапурі - це випічка у формі човника, залита яйцем. Подають їх до столу тільки в гарячому вигляді. В якості начинки зазвичай використовують дрібно натертий сир сулугуні. От як раз про те, як приготувати хачапурі по-аджарськи ми і поговоримо в даній статті.

Рецепт хачапурі по-аджарськи


Рецепт приготування хачапурі по-аджарськи досить незвичайний, але в теж час дуже смачний.
Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно пшеничне - 500 г;

  • яйце - 3 шт.;

  • сухі дріжджі - 15 г;

  • вода - 250 мл;

  • вершкове масло - 4 ст. ложки;

  • рослинне масло - для змазування;

  • цукровий пісок - 1 ч. ложка;

  • сіль - щіпка.


  • Для начинки:

  • яйце - 5 шт.;

  • сир сулугуні - 600 г;

  • вершкове масло - 3 ст. ложки;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Отже, для початку зробимо тісто для хачапурі по-аджарськи. У глибоку миску наливаємо склянку теплої води. Потім додаємо одне яйце, додаємо цукор і сіль за смаком. Далі додаємо добре просіяне через сито борошно і додаємо сухі дріжджі. Все добре перемішуємо і вимішуємо гладке пружне тісто. Накриваємо його рушником і ставимо в тепле місце на годину. За цей час воно має збільшитися приблизно в два рази. Потім добре обминаємо його і залишаємо ще на 30 хвилин.
    Тим часом готуємо начинку. Для цього беремо сир натираємо на крупній тертці, додаємо два яйця. Якщо сулугуні не солоний, то трохи додаємо сіль за смаком і перемішуємо.
    Готове тісто ще раз обминаємо і розрізаємо на п'ять рівних частин. Кожну розкочуємо качалкою і надаємо коржикам овальну форму. Потім акуратно викладаємо на кожен пласт сирну начинку, залишивши недоторканими лише краю шириною близько 4 сантиметрів. Гарненько розрівнюємо поверхню ложкою, змоченою у воді, і загортаємо краї тіста вгору таким чином, щоб вийшло подобу човників. Тепер змащуємо хачапурі яйцем.
    Як спекти аджарські хачапурі? Розігріваємо духовку до 200°C, перекладаємо човники на змащений маслом деко і випікаємо протягом 30 хвилин. Потім акуратно переставляємо гарячий лист на стіл, вбиваємо в середину кожного хачапурі по яйцю і відправляємо назад в духовку. Як тільки білок побіліє, дістаємо готові пироги. Подаємо на стіл гарячими, поклавши зверху по невеликому шматочку вершкового масла.

    Хачапурі по-аджарськи з готового тіста - рецепт


    Інгредієнти:

  • дріжджове тісто - 500 г;

  • сир сулугуні - 500 г;

  • яйце - 10 шт.;

  • масло вершкове - 50 г;

  • зелень - для начинки;

  • спеції - за смаком.


  • Приготування
    Як готувати хачапурі по-аджарськи? Беремо готове дріжджове тісто, ділимо на 3 частини і розгортаємо в коржики діаметром приблизно 20 див. Потім посипаємо кожну тонким шаром натертого на дрібній тертці сиру.
    Хачапурі по-аджарськи - рецепт
    Далі обережно скачуємо краї коржиків до середини і защепляем їх. Перекладаємо хачапурі на змащений маслом деко, додаємо в середину ще трохи сиру і відправляємо пироги в заздалегідь розігріту до 200° духовку на 30 хвилин. Як тільки сир розплавиться, а тісто апетитно підрум'яниться, дістаємо деко з духовки, кожен човник розбиваємо по одному сирому яйцю і відправляємо випічку назад ще на 5 хвилин.
    Безпосередньо перед подачею на стіл у кожну хачапурі по-аджарськи кладемо шматочок вершкового масла, посипаємо сіллю, перцем за смаком і прикрашаємо дрібно посіченою зеленню кропу за бажанням.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Рецепти з адигейський сиром
    Рецепти з адигейський сиром
    Адигейський сир - корисний і смачний молочний продукт, який чудово поєднується з багатьма інгредієнтами. І сьогодні ми детально розглянемо кілька
    Хачапурі з листкового тіста
    Хачапурі з листкового тіста
    У наш час дуже поширеним стало використання листкового тіста. Його можна приготувати самостійно і можна купити в будь-якому магазині. І дуже смачними
    Рецепт хачапурі з сиром
    Рецепт хачапурі з сиром
    Всім відомо грузинське блюдо хачапурі. Робити його можна з сиром, сиром, а іноді навіть і з м'ясом. Багато хто з нас звикли ласувати хачапурі в
    Хачапурі з бринзою - рецепт
    Хачапурі з бринзою - рецепт
    Хачапурі - це смачні грузинські коржі, які готують з сиром. Єдиного рецепту цієї страви не існує, тому варіації можуть бути самими різними, все
    Хачапурі на кефірі
    Хачапурі на кефірі
    Хачапурі - це популярний грузинське блюдо, яке представляє собою розпашіле сирне частування. І сьогодні ми пропонуємо вам кілька рецептів, як його
    Хачапурі з гарбузом
    Хачапурі з гарбузом
    Хачапурі - це традиційне кавказьке блюдо, яке готується з сиром. Але сьогодні ми пропонуємо вам інший варіант цієї смакоти - давайте зробимо його з