Хачапурі - це чисто грузинське національне блюдо, яке представляє собою коржик з сиром. Назва походить від слів «сир» («хачо») і «хліб» («пурі»). Вони бувають різні: відкриті і закриті; овальні й квадратні, можуть випікатися в духовці і смажитися на сковороді.
Аджарські хачапурі - це випічка у формі човника, залита яйцем. Подають їх до столу тільки в гарячому вигляді. В якості начинки зазвичай використовують дрібно натертий сир сулугуні. От як раз про те, як приготувати хачапурі по-аджарськи ми і поговоримо в даній статті.
Рецепт хачапурі по-аджарськи
Рецепт приготування хачапурі по-аджарськи досить незвичайний, але в теж час дуже смачний.
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне - 500 г; яйце - 3 шт.; сухі дріжджі - 15 г; вода - 250 мл; вершкове масло - 4 ст. ложки; рослинне масло - для змазування; цукровий пісок - 1 ч. ложка; сіль - щіпка. Для начинки:
яйце - 5 шт.; сир сулугуні - 600 г; вершкове масло - 3 ст. ложки; сіль - за смаком. Приготування Отже, для початку зробимо тісто для хачапурі по-аджарськи. У глибоку миску наливаємо склянку теплої води. Потім додаємо одне яйце, додаємо цукор і сіль за смаком. Далі додаємо добре просіяне через сито борошно і додаємо сухі дріжджі. Все добре перемішуємо і вимішуємо гладке пружне тісто. Накриваємо його рушником і ставимо в тепле місце на годину. За цей час воно має збільшитися приблизно в два рази. Потім добре обминаємо його і залишаємо ще на 30 хвилин.
Тим часом готуємо начинку. Для цього беремо сир натираємо на крупній тертці, додаємо два яйця. Якщо сулугуні не солоний, то трохи додаємо сіль за смаком і перемішуємо.
Готове тісто ще раз обминаємо і розрізаємо на п'ять рівних частин. Кожну розкочуємо качалкою і надаємо коржикам овальну форму. Потім акуратно викладаємо на кожен пласт сирну начинку, залишивши недоторканими лише краю шириною близько 4 сантиметрів. Гарненько розрівнюємо поверхню ложкою, змоченою у воді, і загортаємо краї тіста вгору таким чином, щоб вийшло подобу човників. Тепер змащуємо хачапурі яйцем.
Як спекти аджарські хачапурі? Розігріваємо духовку до 200°C, перекладаємо човники на змащений маслом деко і випікаємо протягом 30 хвилин. Потім акуратно переставляємо гарячий лист на стіл, вбиваємо в середину кожного хачапурі по яйцю і відправляємо назад в духовку. Як тільки білок побіліє, дістаємо готові пироги. Подаємо на стіл гарячими, поклавши зверху по невеликому шматочку вершкового масла.
Хачапурі по-аджарськи з готового тіста - рецепт
Інгредієнти: дріжджове тісто - 500 г; сир сулугуні - 500 г; яйце - 10 шт.; масло вершкове - 50 г; зелень - для начинки; спеції - за смаком. Приготування Як готувати хачапурі по-аджарськи? Беремо готове дріжджове тісто, ділимо на 3 частини і розгортаємо в коржики діаметром приблизно 20 див. Потім посипаємо кожну тонким шаром натертого на дрібній тертці сиру.
Далі обережно скачуємо краї коржиків до середини і защепляем їх. Перекладаємо хачапурі на змащений маслом деко, додаємо в середину ще трохи сиру і відправляємо пироги в заздалегідь розігріту до 200° духовку на 30 хвилин. Як тільки сир розплавиться, а тісто апетитно підрум'яниться, дістаємо деко з духовки, кожен човник розбиваємо по одному сирому яйцю і відправляємо випічку назад ще на 5 хвилин.
Безпосередньо перед подачею на стіл у кожну хачапурі по-аджарськи кладемо шматочок вершкового масла, посипаємо сіллю, перцем за смаком і прикрашаємо дрібно посіченою зеленню кропу за бажанням.