Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Мочанка

4-01-2015, 17:18
1 231
Мочанка
Мочанка - оригінальне м'ясне блюдо в білоруській кулінарної традиції (іноді пишуть мачанка - напевно, таке написання є автентичним і більш точним відображенням білоруської виязика). По консистенції трохи нагадує гуляш.

Як приготувати мочанку?


Готують мочанку з різних м'ясних продуктів, залишків (обрізків), м'ясних продуктів (різні ковбаси, копченості) і свинячого сала. У списку основних інгредієнтів обов'язково присутні пшеничне борошно і вода (в приблизній пропорції 3 столових ложки борошна на 15 літра води). В якості інших інгредієнтів використовують цибулю, гриби, зелень. З спецій використовують чорний або запашний перець. Приготування мочанки - справа нескладна, однак необхідно враховувати пропорції продуктів, тобто м'ясних продуктів повинно бути достатньо, а сала, борошна і води - не надто багато. Добре приготовлена мочанка - справжній шедевр білоруської кухні.
Класичний рецепт
Отже, мочанка білоруська - цей рецепт дещо відрізняється від традиційного, враховуючи, що сьогодні страву можна зробити оригінальніше - адже всі продукти у нас під рукою.
Інгредієнти:

  • грам 350 копчених свинячих реберець;

  • грам 200 домашньої ковбаси;

  • грам 100 білих грибів;

  • 2 столових ложки борошна пшеничного;

  • 1 цибулина;

  • 5 горошин чорного перцю;

  • 30 г натурального вершкового масла;

  • 1 склянка сметани;

  • 1 склянку м'ясного бульйону;

  • зелень;

  • сіль.


  • Приготування:
    Підрум'янимо борошно на маленькій сухій сковороді, а на іншій сковороді (більше і глибше) обсмажимо гриби на олії до золотисто-коричневого відтінку і доведемо до готовності під кришкою. Додамо до грибів борошно, розмішуєм так, щоб не було грудочок. Увіллємо бульйон
    Мочанка
    і сметану, ретельно перемішати, підсолимо і поперчимо. Свинячі реберця порубаємо шматочками, припустимо протягом 5-8 хвилин, потім обсмажимо разом з дрібно нарізаним цибулею в окремій сковороді на олії і перекладемо в горщик (можна обсмажувати відразу в товстостінному сотейнику). Додамо нарізану скибочками ковбасу, заллємо сметанним соусом, перемішати, при необхідності додамо трохи води і протушкуйте під кришкою протягом 5-8 хвилин. М'ясо повинно плавати в підливі, по консистенції нагадувати рідкий кисіль. Приправимо за смаком зеленню та спеціями. Ну ось, білоруська мочанка з грибами і готова. Безпосередньо перед подачею мочанку розмішують і подають на стіл зазвичай з млинцями і сметаною і чаркою гіркої ягідної настоянки або старкі.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Тарталетки з грибами
    Тарталетки з грибами
    Хочете здивувати гостей незвичайним блюдом, але зовсім немає часу готувати щось складне? Тоді тарталетки з грибами - ідеальний для вас варіант. Самі
    Яловичина по-бургундськи
    Яловичина по-бургундськи
    Яловичина по-бургундськи - не найпростіше, але дуже вишукане блюдо. В оригінальному рецепті м'ясо спочатку обсмажують, а потім тушкують, але все-таки
    Соус каррі
    Соус каррі
    Каррі - мабуть, найвідоміша індійська приправа. Приготувати її непросто, але при бажанні можна роздобути всі необхідні інгредієнти. Крім того, можна
    Куліш: рецепт
    Куліш: рецепт
    Куліш - страва білоруської та української кухні, воно було прекрасне і козаками за свою простоту і ситність. По суті, куліш - це дуже густа юшка з
    Тетеря: рецепт
    Тетеря: рецепт
    Тетеря - страва білоруської кухні. Причому раніше його готували в бідних сім'ях, адже готується тетеря з дуже простих інгредієнтів. По суті, це юшка,
    Джамбалайя
    Джамбалайя
    Джамбалайя - дуже популярний в Америці страва, що нагадує плов, але з додаванням квасолі, сочевиці, ковбасок. Одним словом, у джамбалайи свій,