Мочанка - оригінальне м'ясне блюдо в білоруській кулінарної традиції (іноді пишуть мачанка - напевно, таке написання є автентичним і більш точним відображенням білоруської виязика). По консистенції трохи нагадує гуляш.
Як приготувати мочанку?
Готують мочанку з різних м'ясних продуктів, залишків (обрізків), м'ясних продуктів (різні ковбаси, копченості) і свинячого сала. У списку основних інгредієнтів обов'язково присутні пшеничне борошно і вода (в приблизній пропорції 3 столових ложки борошна на 15 літра води). В якості інших інгредієнтів використовують цибулю, гриби, зелень. З спецій використовують чорний або запашний перець. Приготування мочанки - справа нескладна, однак необхідно враховувати пропорції продуктів, тобто м'ясних продуктів повинно бути достатньо, а сала, борошна і води - не надто багато. Добре приготовлена мочанка - справжній шедевр білоруської кухні.
Класичний рецепт Отже, мочанка білоруська - цей рецепт дещо відрізняється від традиційного, враховуючи, що сьогодні страву можна зробити оригінальніше - адже всі продукти у нас під рукою.
Інгредієнти: грам 350 копчених свинячих реберець; грам 200 домашньої ковбаси; грам 100 білих грибів; 2 столових ложки борошна пшеничного; 1 цибулина; 5 горошин чорного перцю; 30 г натурального вершкового масла; 1 склянка сметани; 1 склянку м'ясного бульйону; зелень; сіль. Приготування: Підрум'янимо борошно на маленькій сухій сковороді, а на іншій сковороді (більше і глибше) обсмажимо гриби на олії до золотисто-коричневого відтінку і доведемо до готовності під кришкою. Додамо до грибів борошно, розмішуєм так, щоб не було грудочок. Увіллємо бульйон

і сметану, ретельно перемішати, підсолимо і поперчимо. Свинячі реберця порубаємо шматочками, припустимо протягом 5-8 хвилин, потім обсмажимо разом з дрібно нарізаним цибулею в окремій сковороді на олії і перекладемо в горщик (можна обсмажувати відразу в товстостінному сотейнику). Додамо нарізану скибочками ковбасу, заллємо сметанним соусом, перемішати, при необхідності додамо трохи води і протушкуйте під кришкою протягом 5-8 хвилин. М'ясо повинно плавати в підливі, по консистенції нагадувати рідкий кисіль. Приправимо за смаком зеленню та спеціями. Ну ось, білоруська мочанка з грибами і готова. Безпосередньо перед подачею мочанку розмішують і подають на стіл зазвичай з млинцями і сметаною і чаркою гіркої ягідної настоянки або старкі.