Тетеря: рецепт
Тетеря - страва супового типу, сформувалася в кулінарних традиціях найбідніших верств населення російської і білоруської села. Це проста і невигадлива, щодо калорійна юшка. У бідних сільських сім'ях тетеря часто була щоденною стравою аж до XIX століття. Зазвичай в якості основи для приготування тетері використовується квас. Можна готувати тетерю на молоці або кисляку. Інші компоненти - це хліб (в основному житній, хоча це не принципово) або хлібні сухарі, кірки і цибулю. До цього всього додавали терту редьку і зелень. Заправляли олією. У тетерю також додавали варену картоплю та інші дрібно нарізані овочі (якщо такі продукти були в господарстві до моменту приготування).
Процес приготування тетері як не можна більш простий: рідку основу (квас або молоко, кисле молоко) наливають в миску і туди ж кришать всі інші інгредієнти. Потім приправляють маслом і сіллю, перемішують і можна їсти. Сучасну тетерю можна приготувати і подати в якості рідкої закуски у жаркі дні (замість окрошки). Цілком непогано приготувати цю страву в дні посту.
Білоруський варіант
Отже, для знавців і любителів тетеря по-білоруськи.
Інгредієнти:
1 редька (з бадиллям);
грам 100-200 зачерствілого житнього хліба;
3-4 варених картоплини середнього розміру;
приблизно 1 літр традиційного хлібного квасу (без хімічних добавок) або холодної води (краще кип'яченою);
3-4 столових ложки рослинного масла;
1-2 зубчики часнику;
зелена цибуля, зелень кропу, петрушки, сіль - за смаком.
Приготування:
Редьку очистимо і натремо на крупній тертці. Підсолимо, поллємо маслом і перемішати. Дамо трохи постояти. А поки листя від редьки, зелений лук та іншу зелень дрібно порубаємо. Варена картопля наріжемо дрібно. Накрошим хліб (або разломаем сухарі на досить дрібні шматочки). Часник продавим через прес. Все змішаємо в каструлі і заллємо квасом або водою, перемішаємо. Дамо постояти хвилин 10-15 поки хліб розм'якне. Ось білоруська тетеря готова. Добре б, звичайно, і деяких спецій трохи додати (наприклад, меленого чорного перцю), але це вже за бажанням. Можна використовувати замість редьки ріпу або брукву. Не зіпсує цей простий суп і ложка густий сільської сметани.
Можна приготувати молочну тетерю. Рецепт цей хороший для дієтичного і дитячого харчування. Тут є 2 варіанти. Якщо готуємо для дорослих, всі робимо так само, як і в рецепті з квасом або водою, тільки в якості рідкої основи використовуємо молоко, а краще - кисле молоко. Можна приготувати солодку молочну саламаху - таке блюдо непогано підійде для дітей до 4-5-річного віку, ну і для любителів. Слід зауважити, що молочні тетері більш калорійні, ніж приготовлені на основі квасу або води.
Інгредієнти:
200 г несдобного хліба (пшеничного, пшенично-житнього або висівкового), хліб краще взяти свіжий і без кірок;
3-4 склянки молока (для дітей краще пастеризованого);
3-6 чайних ложок натурального квіткового меду або варення.
Приготування:
Зробимо сухарики: спочатку хліб наріжемо скибочками і обріжемо кірки, потім наріжемо подрібніше - кубиками або брусочками і підсушити на сухому листі в духовій шафі. Споліскуємо каструлю з холодною водою, наливаємо молоко і підігріваємо на слабкому вогні. Якщо молоко сире, краще, взагалі, прогріти його на водяній бані. Підігрітим молоком заливаємо сухарики в тарілці або суповій чашці. Додаємо в тарілку мед або варення. Можна приправити кардамоном, шафраном, корицею і ваніллю, тільки не надто активно. Перемішуємо і чекаємо, поки сухарики не розм'якшаться. Якщо годуємо дитину - тетеря повинна бути не гарячою, а теплою.
Як приготувати тетерю?
Процес приготування тетері як не можна більш простий: рідку основу (квас або молоко, кисле молоко) наливають в миску і туди ж кришать всі інші інгредієнти. Потім приправляють маслом і сіллю, перемішують і можна їсти. Сучасну тетерю можна приготувати і подати в якості рідкої закуски у жаркі дні (замість окрошки). Цілком непогано приготувати цю страву в дні посту.
Білоруський варіант
Отже, для знавців і любителів тетеря по-білоруськи.
Інгредієнти:
Приготування:
Редьку очистимо і натремо на крупній тертці. Підсолимо, поллємо маслом і перемішати. Дамо трохи постояти. А поки листя від редьки, зелений лук та іншу зелень дрібно порубаємо. Варена картопля наріжемо дрібно. Накрошим хліб (або разломаем сухарі на досить дрібні шматочки). Часник продавим через прес. Все змішаємо в каструлі і заллємо квасом або водою, перемішаємо. Дамо постояти хвилин 10-15 поки хліб розм'якне. Ось білоруська тетеря готова. Добре б, звичайно, і деяких спецій трохи додати (наприклад, меленого чорного перцю), але це вже за бажанням. Можна використовувати замість редьки ріпу або брукву. Не зіпсує цей простий суп і ложка густий сільської сметани.
Тетеря з молоком
Можна приготувати молочну тетерю. Рецепт цей хороший для дієтичного і дитячого харчування. Тут є 2 варіанти. Якщо готуємо для дорослих, всі робимо так само, як і в рецепті з квасом або водою, тільки в якості рідкої основи використовуємо молоко, а краще - кисле молоко. Можна приготувати солодку молочну саламаху - таке блюдо непогано підійде для дітей до 4-5-річного віку, ну і для любителів. Слід зауважити, що молочні тетері більш калорійні, ніж приготовлені на основі квасу або води.
Інгредієнти:
Приготування:
Зробимо сухарики: спочатку хліб наріжемо скибочками і обріжемо кірки, потім наріжемо подрібніше - кубиками або брусочками і підсушити на сухому листі в духовій шафі. Споліскуємо каструлю з холодною водою, наливаємо молоко і підігріваємо на слабкому вогні. Якщо молоко сире, краще, взагалі, прогріти його на водяній бані. Підігрітим молоком заливаємо сухарики в тарілці або суповій чашці. Додаємо в тарілку мед або варення. Можна приправити кардамоном, шафраном, корицею і ваніллю, тільки не надто активно. Перемішуємо і чекаємо, поки сухарики не розм'якшаться. Якщо годуємо дитину - тетеря повинна бути не гарячою, а теплою.
Рекомендуємо добрі рецепти
Хлібний суп
Якщо у вас залишилися шматочки хліба, то не варто їх викидати, можна зробити сухарі, які можна додавати в різні страви або використовувати як
Салат з редьки з яйцем
Редька - корисна рослина, яку широко використовують в кулінарії. І сьогодні ми поговоримо про те, як зробити смачний і корисний салат з редьки з
Сухарики з білого хліба
У магазинах можна придбати сухарики на будь-який смак, виробники пропонують масу варіантів. Але, корисного в них мало. Ми ж розповімо вам, як
Квас з березового соку
Хочете приготувати смачних квас, але не знаєте як? У цій статті ми розповімо про рецепти цього напою з березового соку. Він виходить ароматним, та
Хлібний квас
Квас - це смачний і корисний напій російської кухні, а також чудова основа для багатьох страв. Варіантів його приготування досить багато. І сьогодні
Куліш: рецепт
Куліш - страва білоруської та української кухні, воно було прекрасне і козаками за свою простоту і ситність. По суті, куліш - це дуже густа юшка з