Тетеря - страва супового типу, сформувалася в кулінарних традиціях найбідніших верств населення російської і білоруської села. Це проста і невигадлива, щодо калорійна юшка. У бідних сільських сім'ях тетеря часто була щоденною стравою аж до XIX століття. Зазвичай в якості основи для приготування тетері використовується квас. Можна готувати тетерю на молоці або кисляку. Інші компоненти - це хліб (в основному житній, хоча це не принципово) або хлібні сухарі, кірки і цибулю. До цього всього додавали терту редьку і зелень. Заправляли олією. У тетерю також додавали варену картоплю та інші дрібно нарізані овочі (якщо такі продукти були в господарстві до моменту приготування).
Як приготувати тетерю?
Процес приготування тетері як не можна більш простий: рідку основу (квас або молоко, кисле молоко) наливають в миску і туди ж кришать всі інші інгредієнти. Потім приправляють маслом і сіллю, перемішують і можна їсти. Сучасну тетерю можна приготувати і подати в якості рідкої закуски у жаркі дні (замість окрошки). Цілком непогано приготувати цю страву в дні посту.
Білоруський варіант Отже, для знавців і любителів тетеря по-білоруськи.
Інгредієнти: 1 редька (з бадиллям); грам 100-200 зачерствілого житнього хліба; 3-4 варених картоплини середнього розміру; приблизно 1 літр традиційного хлібного квасу (без хімічних добавок) або холодної води (краще кип'яченою); 3-4 столових ложки рослинного масла; 1-2 зубчики часнику; зелена цибуля, зелень кропу, петрушки, сіль - за смаком. Приготування: Редьку очистимо і натремо на крупній тертці. Підсолимо, поллємо маслом і перемішати. Дамо трохи постояти. А поки листя від редьки, зелений лук та іншу зелень дрібно порубаємо. Варена картопля наріжемо дрібно. Накрошим хліб (або разломаем сухарі на досить дрібні шматочки). Часник продавим через прес. Все змішаємо в каструлі і заллємо квасом або водою, перемішаємо. Дамо постояти хвилин 10-15 поки хліб розм'якне. Ось білоруська тетеря готова. Добре б, звичайно, і деяких спецій трохи додати (наприклад, меленого чорного перцю), але це вже за бажанням. Можна використовувати замість редьки ріпу або брукву. Не зіпсує цей простий суп і ложка густий сільської сметани.
Тетеря з молоком
Можна приготувати молочну тетерю. Рецепт цей хороший для дієтичного і дитячого харчування. Тут є 2 варіанти. Якщо готуємо для дорослих, всі робимо так само, як і в рецепті з квасом або водою, тільки в якості рідкої основи використовуємо молоко, а краще - кисле молоко. Можна приготувати солодку молочну саламаху - таке блюдо непогано підійде для дітей до 4-5-річного віку, ну і для любителів. Слід зауважити, що молочні тетері більш калорійні, ніж приготовлені на основі квасу або води.
Інгредієнти: 200 г несдобного хліба (пшеничного, пшенично-житнього або висівкового), хліб краще взяти свіжий і без кірок; 3-4 склянки молока (для дітей краще пастеризованого); 3-6 чайних ложок натурального квіткового меду або варення. Приготування: Зробимо сухарики: спочатку хліб наріжемо скибочками і обріжемо кірки, потім наріжемо подрібніше - кубиками або брусочками і підсушити на сухому листі в духовій шафі. Споліскуємо каструлю з холодною водою, наливаємо молоко і підігріваємо на слабкому вогні. Якщо молоко сире, краще, взагалі, прогріти його на водяній бані. Підігрітим молоком заливаємо сухарики в тарілці або суповій чашці. Додаємо в тарілку мед або варення. Можна приправити кардамоном, шафраном, корицею і ваніллю, тільки не надто активно. Перемішуємо і чекаємо, поки сухарики не розм'якшаться. Якщо годуємо дитину - тетеря повинна бути не гарячою, а теплою.