Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як правильно заварювати шипшину?

Як правильно заварювати шипшину?

19-01-2015, 15:20
1 134
Як правильно заварювати шипшину?
Шипшина - чагарник сімейства розоцвітих, який широко застосовується в народній медицині. Для приготування різних настоянок, напоїв, компресів і т. д. використовують не тільки плоди, але і її листя, гілки, квіти і навіть коріння. Але все ж найбільш популярними є плоди шипшини. Про те, як їх заварювати і пити ми сьогодні і розповімо.

Як правильно заварити сушену шипшину?


Найчастіше кажучи про те, як заварити чай із шипшини, мається на увазі, що заварюватися буде саме сухий шипшина. Як правильно заварювати чай в цьому випадку? Є кілька способів.
Спосіб перший. Отримання настою шипшини
Для цього вам знадобиться термос. Якщо ж у вас його немає, або він не потрібного обсягу, то можна спорудити термос самостійно. Для цього потрібно взяти звичайну банку (обсяг не має значення), пластмасову кришку і яке-небудь ковдру або великий рушник, щоб укутати банку. Але повернемося до рецепту приготування настою шипшини.
Для його приготування необхідно взяти шипшина і воду в пропорції 1:10. Тобто, якщо ваш термос розрахований на 1 літр, то вам потрібно взяти 100 грам сухого шипшини. Це приблизно складає 4 столові ложки, або близько 30 ягідок. Їх потрібно ретельно промити. І тут рецепт приготування має два альтернативних варіанти подальшого розвитку подій.
Ви можете взяти ягідки цілком і просто залити їх окропом. Перевагою цього способу є відсутність ворсинок, наявних усередині ягід. Але оскільки смак шипшини буде не настільки вираженим.
Або ж ви можете подрібнити ягоди, а потім у такому вигляді покласти їх у термос і залити окропом. Тоді смак буде більш насиченим, а плоди шипшини віддадуть максимальну кількість корисних речовин. Але є у такого способу приготування і недоліки, а саме наявність ворсинок в напої. У цьому випадку, перед вживанням потрібно кілька разів напій процідити через марлю, і тільки потім пити. А також треба бути дуже уважною під час подрібнення плодів. Оскільки ворсинки можуть потрапити на шкіру, в очі і викликати неприємний свербіж.
Наполягати В термосі шипшина потрібно не менше 7 годин. Тому рекомендують заливати плоди ввечері, тоді на ранок ви отримаєте чудовий напій.
Спосіб другий. Відвар з плодів шипшини
Відвар з плодів шипшини готується в тих же пропорціях, що і настій. Найпростіший варіант - це просто варити плоди шипшини протягом 1 години. У цьому випадку варять їх під закритою кришкою, періодично додають воду. Потім рекомендують настояти цей напій ще протягом кількох годин. Але можна вживати і вже в такому вигляді. Обов'язково перед вживанням декілька раз процідити відвар через марлю.

Як краще заварювати свіжу шипшину?


Для отримання корисного напою можна використовувати і свіжі плоди шипшини. Для цього вам знадобиться 2-3 столові ложки ягід і 1 літр води. Спочатку промиваємо шипшина, потім розминаємо його виделкою, або пропускаємо через м'ясорубку. Але пам'ятайте, що потрібно бути дуже обережними при цьому, так як волоски можуть залишитися на руках, в м'ясорубці, потрапити в очі або в інше блюдо. Потім беремо півлітра окропу і заливаємо їм розім'яті плоди. Накриваємо блюдцем або кришкою і закутуємо. Через 30-40 хвилин, проціджуємо воду, а подрібнені плоди заливаємо рештою 500 мл води і кип'ятити протягом 30 хвилин. Знову проціджуємо. З'єднуємо настій і відвар шипшини, і напій готовий.

Як заварювати шипшина при вагітності або дитині?


Як правильно заварювати шипшину?

Краще всього використовувати перший спосіб настоювання плодів сухого шипшини, і не розминати при цьому плоди. Але слід пам'ятати, що в 10-15 ягодах шипшини міститься добова норма вітаміну С. Тому не слід зловживати цим напоєм. І якщо ви приготували настій з 30 ягід на 1 літр води, то в добу можна випити не більше 1/3 літра настою шипшини.

Як заварювати корінь шипшини?


Відвар з коренів шипшини готується так. Беремо 1 столову ложку подрібнених коренів шипшини і 500 мл води. Відварюємо шипшина протягом 15 хвилин, після чого даємо йому постояти ще близько 10-15 хвилин, а потім проціджуємо.
Рекомендуємо добрі рецепти
Плоди шипшини
Плоди шипшини
Плоди шипшини - безцінний природний дар, від якого ні в якому разі не можна відмовлятися. Як зберегти всі вітаміни, які є в цих ягодах? Давайте
Узвар із сухофруктів - рецепт
Узвар із сухофруктів - рецепт
Цей узвар з сухофруктів - це прекрасна заміна магазинних соків, повна вітамінів і володіє приємним освіжаючим смаком. Приготуйте напій з дитинства
Обліпиховий морс - чудовий смак і користь
Обліпиховий морс - чудовий смак і користь
Обліпиха є дуже корисною лікувальної ягодою. Її широко використовують в медицині, косметології, кулінарії. З неї виходить чудове варення, джем, сік.
Сироп шипшини - корисний і підбадьорливий напій
Сироп шипшини - корисний і підбадьорливий напій
Шипшину - дуже корисна ягода, багато господинь сушать її на зиму. З нього можна зробити чудово солодкий сироп. І в нашій статті ми зібрали найбільш
Компот з персиків
Компот з персиків
Компот можна готувати з різних ягід і фруктів. Вони можуть замороженими, сушеними або свіжими. І зараз ми поділимося з вами простими рецептами
Узвар з шипшини
Узвар з шипшини
Узвар вважається прохолодним напоєм, але поданий в гарячому вигляді він чудово зігріє в холодну пору року. До того ж, він куди корисніше компоту.