Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Обліпиховий морс - чудовий смак і користь

Обліпиховий морс - чудовий смак і користь

13-03-2015, 09:05
1 230
Обліпиховий морс - чудовий смак і користь
«Хто зібрав влітку плоди і листя обліпихи, той запасся бадьорістю і здоров'ям на весь рік». Так говорить народна мудрість і не даремно. Маленькі сонячні ягідки, густо облепившие гілки чагарника (тому називається обліпиха), самий справжній скарб для підтримки здоров'я. Обліпиху називають іноді «сибірським ананасом», тому що зібрані після заморозків ягоди схожі за смаком на цей екзотичний фрукт.
Обліпиха відома ще в часи Давньої Греції і Риму. Молодими листям чагарнику годували коней перед парадами або змаганнями. Завдяки цілющим властивостям, у тварин підвищувалася витривалість і працездатність, помітно поліпшувався зовнішній вигляд, відступали хвороби. Помітивши ці зміни, стародавні греки почали застосовувати листя і ягоди рослини для лікування людей.
Але все ж найбільший інтерес до обліписі з'явився в 70-ті роки двадцятого століття. Особливою популярністю користувалося обліпихова олія до того часу воно почало вироблятися в промислових масштабах. Просте і доступне засіб для загоєння ран, опіків, відморожень можна було знайти в будь-якій аптеці.
У ягодах обліпихи виявлено велику кількість біологічно активних речовин, гідності яких можна перераховувати дуже довго, включаючи захист організму від радіаційного опромінення.
Завдяки відсутності ферменту, що руйнує вітамін С, всі корисні речовини ягід обліпихи добре зберігаються навіть в процесі переробки.
Лікувальні властивості
У фармацевтиці виробляють з обліпихи в основному три компоненти для лікувальних препаратів: масло, сік і екстракт з макухи листя і ягід. Вони володіють унікальними властивостями для збереження життєдіяльності людського організму:

  • прискорюють загоєння ран;

  • активізують діяльність підшлункової залози;

  • захищають від впливу ультрафіолетових і електромагнітних променів;

  • нормалізують жировий обмін організму;

  • підвищують еластичність судин;

  • активують обмін речовин, підвищують захисну функцію організму, при цьому тонізуючи його і омолоджуючи.


  • Найбільше користі від обліпихи можна отримати, якщо з'їдати щодня по 100 -150 г ягід, приправляючи їх соняшниковою олією. Для поліпшення смакових відчуттів, ягоди посипають дрібно нарізаною свіжою зеленню. В замороженому вигляді, ягоди зберігають свою цінність протягом шести місяців після зняття з гілки.
    У домашніх умовах з неї крім масла роблять різні заготовки: желе, обліпихова варення , джем, пастилу, морси, компоти, консервують цілі ягоди і пюре з них, вичавлюють сік з м'якоттю і без неї, готують вершкове масло з обліпихою інтенсивно помаранчевої забарвлення і так далі.

    Обліпиховий морс


    Інгредієнти:

  • ягоди обліпихи - 150 г;

  • цукор - 100 г;

  • джерельна вода - 1 л.


  • Приготування
    Ягоди обліпихи перебираємо, промиваємо і віджимаємо сік. Сік на час закриваємо кришкою і ставимо в холодильник. Обліпиховий макуха заливаємо окропом і варимо 10-15 хвилин. Проціджуємо. Додаємо цукор, охолоджуємо і змішуємо з соком. Вийшов смачний і корисний обліпиховий морс. Можна пригощати близьких і гостей.

    Морс з обліпихи з медом


    Обліпиховий морс - чудовий смак і користь

    Інгредієнти:

  • обліпиха - 1 ст.;

  • вода - 1 ст.;

  • мед (краще всього густий)-1/2 ст. л.


  • Приготування
    Ягоди промиваємо і розминаємо товкачиком. Потім додаємо мед і всю суміш ще раз розминаємо. Додаємо воду і добре все розмішуємо. Тепер суміш проціджують і розливаємо по склянках. Наш корисний диво-напій готовий, можна пробувати.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Морси для дітей
    Морси для дітей
    Морс - це вітамінний освіжаючий напій із соку фруктів, ягід, овочів і води з додаванням меду або цукру. Представляємо вашій увазі декілька цікавих
    Обліпиховий сік на зиму
    Обліпиховий сік на зиму
    Обліпиха дуже корисна ягода, що володіє цілющими властивостями. І сьогодні ми поговоримо про те, як зробити смачний обліпиховий сік на зиму. Ми
    Варення з обліпихи
    Варення з обліпихи
    Всім відомо, про дивовижні властивості ягід обліпихи, так вони дуже часто використовуються в косметичних і медичних цілях. У цій статті ви дізнаєтеся
    Морс з чорної смородини
    Морс з чорної смородини
    Морс з чорної смородини - відмінний напій, особливо в осінню та зимову пору, коли застуда підстерігає на кожному кроці. Приготувати це чудодійний
    Морс - рецепт
    Морс - рецепт
    Морс - корисний напій, який потрібно вживати хоча б пару разів на тиждень. Готувати його можна з абсолютно різних фруктів і ягід. Сьогодні ми
    Чай з обліпихою
    Чай з обліпихою
    Обліпиха є «царської ягодою», завдяки своїм корисним лікувальним властивостям і вітамінів, що містяться в ній. І сьогодні ми розповімо, як зробити