Як приготувати шурпу з яловичини?
Суп-шурпа - дуже ситна страва, популярне у багатьох народів Азії, на Балканах і в Північній Африці. Зазвичай для його приготування використовують баранину, в тому числі м'ясо диких архаров, різних птахів, молоду козлятину і навіть рибу. Можна приготувати дуже смачний суп-шурпу з яловичини. Його часто роблять жителі Молдови і Придністров'я (місцева назва чорба). Можна з упевненістю стверджувати, що приготування шурпи з яловичини практично не відрізняється від її приготування з використанням інших видів м'яса.
Технологія страви
З'ясуємо для себе, як готується шурпа взагалі. Технологія приготування цього супу не має особливих відмінностей від технології приготування інших перших страв заправного типу. Можна, однак, виділити деякі ознаки шурпи: цей суп досить густий, жирний і наваристий, інгредієнти зазвичай досить крупно нарізають, використовують велику кількість різних овочів, зелені, сухих спецій, а іноді і деяких фруктів.
З чого готують шурпу?
До неодмінного набору інгредієнтів крім м'яса можна віднести цибулю, моркву і картоплю. Солодкий перець і томати приємно покращують смак шурпи, айва, курага і чорнослив теж не завадять. Іноді страву варять з молодої стручкової квасолею або додають вже зварену квасолю, як білу, так і кольорову (краще кольорову - в ній більше корисних речовин). У правильно приготовленої шурпі м'яса повинно бути багато. Добре, коли співвідношення твердих інгредієнтів і рідини становить 2:1:1 або навіть 2:1:05.
Готуємо правильно
Як правильно приготувати шурпу з яловичини? Для початку купимо на ринку свіже яловиче м'ясо, краще нестарого тваринного, а ще краще телятини - суп буде ніжніше на смак і варитися буде швидше. Краще всього використовувати м'якоть, але можна і м'ясо на кістках. Бажано, щоб овочі і зелень також були свіжими.
Інгредієнти:
близько 1 кг яловичини;
2 моркви середнього розміру;
грам 200 стручкової квасолі;
3-4 картоплини середнього розміру;
2 великих цибулини (можна використовувати червоний лук);
2 солодких перцю краще червоного кольору + 1 гострий перчик чилі або кайєнський;
2-5 зубчиків часнику;
2-4 помідори або 2 столові ложки томат-пасти;
зелень (базилік, кінза, любисток, петрушка, кріп та ін за смаком);
перець горошком різних видів;
3-4 суцвіття гвоздички;
4-5 лаврових листочків;
50 грам натурального вершкового масла;
насіння зіри;
сіль.
Приготування
Як варити шурпу з яловичини? М'ясо промиємо холодною водою і наріжемо досить великими, але зручними для їжі шматками. Якщо використовуємо тільки м'якоть, можна нарізати короткими брусочками - так звариться швидше. Кладемо м'ясо в товстостінну каструлю. Заллємо водою і поставимо на вогонь. Після закипання знімаємо шум і варимо, прикривши кришкою, на слабкому вогні з лаврушкой, перцем-горошком, гвоздичкой і насінням зіри майже до повної готовності м'яса. Очищаємо і нарізаємо картоплю. Промиваємо та нарізаємо стручкову квасолю (кожен стручок на 3-4 частини). За 20 хвилин до готовності м'яса додаємо молоду стручкову квасолю і картоплю в каструлю з м'ясом. Знову доводимо до кипіння і знімаємо шум. Зменшуємо вогонь. Очищаємо цибулю та моркву. Видаляємо насіння і плодоніжки перців. Нарізаємо моркву тонкими короткими брусочками, перець - чверть кільцями, солодкий перець - короткою соломкою. Швидко, помішуючи лопаткою, на середньо-сильному вогні обсмажуємо на сковороді на олії спочатку цибулю, потім додаємо моркву. Останнім додаємо солодкий перець. По готовності картоплі і квасолі перекладаємо вміст сковороди в каструлю. Бланшируем помідори, нарізаємо і додаємо їх (або томат-пасту) і проварюємо хвилин 5. Приправляємо сухими меленими спеціями і додаємо подрібнені зелень і часник. Накриваємо кришкою і даємо настоятися хвилин 15. Шурпа з яловичини готова.
Про варіанти
Можна готувати шурпу на багатті, з яловичини або інших видів м'яса - неважливо. Шурпа на природі дуже хороша. У цьому випадку овочі ми, звичайно, не обсмажуємо, а просто закладаємо в котел з вже майже сварившимся м'ясом.
Технологія страви
З'ясуємо для себе, як готується шурпа взагалі. Технологія приготування цього супу не має особливих відмінностей від технології приготування інших перших страв заправного типу. Можна, однак, виділити деякі ознаки шурпи: цей суп досить густий, жирний і наваристий, інгредієнти зазвичай досить крупно нарізають, використовують велику кількість різних овочів, зелені, сухих спецій, а іноді і деяких фруктів.
З чого готують шурпу?
До неодмінного набору інгредієнтів крім м'яса можна віднести цибулю, моркву і картоплю. Солодкий перець і томати приємно покращують смак шурпи, айва, курага і чорнослив теж не завадять. Іноді страву варять з молодої стручкової квасолею або додають вже зварену квасолю, як білу, так і кольорову (краще кольорову - в ній більше корисних речовин). У правильно приготовленої шурпі м'яса повинно бути багато. Добре, коли співвідношення твердих інгредієнтів і рідини становить 2:1:1 або навіть 2:1:05.
Готуємо правильно
Як правильно приготувати шурпу з яловичини? Для початку купимо на ринку свіже яловиче м'ясо, краще нестарого тваринного, а ще краще телятини - суп буде ніжніше на смак і варитися буде швидше. Краще всього використовувати м'якоть, але можна і м'ясо на кістках. Бажано, щоб овочі і зелень також були свіжими.
Інгредієнти:
Приготування
Як варити шурпу з яловичини? М'ясо промиємо холодною водою і наріжемо досить великими, але зручними для їжі шматками. Якщо використовуємо тільки м'якоть, можна нарізати короткими брусочками - так звариться швидше. Кладемо м'ясо в товстостінну каструлю. Заллємо водою і поставимо на вогонь. Після закипання знімаємо шум і варимо, прикривши кришкою, на слабкому вогні з лаврушкой, перцем-горошком, гвоздичкой і насінням зіри майже до повної готовності м'яса. Очищаємо і нарізаємо картоплю. Промиваємо та нарізаємо стручкову квасолю (кожен стручок на 3-4 частини). За 20 хвилин до готовності м'яса додаємо молоду стручкову квасолю і картоплю в каструлю з м'ясом. Знову доводимо до кипіння і знімаємо шум. Зменшуємо вогонь. Очищаємо цибулю та моркву. Видаляємо насіння і плодоніжки перців. Нарізаємо моркву тонкими короткими брусочками, перець - чверть кільцями, солодкий перець - короткою соломкою. Швидко, помішуючи лопаткою, на середньо-сильному вогні обсмажуємо на сковороді на олії спочатку цибулю, потім додаємо моркву. Останнім додаємо солодкий перець. По готовності картоплі і квасолі перекладаємо вміст сковороди в каструлю. Бланшируем помідори, нарізаємо і додаємо їх (або томат-пасту) і проварюємо хвилин 5. Приправляємо сухими меленими спеціями і додаємо подрібнені зелень і часник. Накриваємо кришкою і даємо настоятися хвилин 15. Шурпа з яловичини готова.
Про варіанти
Можна готувати шурпу на багатті, з яловичини або інших видів м'яса - неважливо. Шурпа на природі дуже хороша. У цьому випадку овочі ми, звичайно, не обсмажуємо, а просто закладаємо в котел з вже майже сварившимся м'ясом.
Рекомендуємо добрі рецепти
Шурпа в мультиварці
Якщо ви любите готувати перші страви в мультиварці, то вам знадобиться інформація, представлена в цьому матеріалі. Ми розповімо про правильному
Шурпа з качки - чудове блюдо для всієї родини
Шурпа - це густий м'ясний суп, який готують в країнах Середньої Азії та Близького Сходу. І традиційно його роблять з баранини, але якщо ви любите
Як приготувати шурпу з свинини?
Всім любителям ситних, жирних, наваристих супів присвячується. Ви ще не знаєте, як приготувати шурпу з свинини? В такому випадку, вам терміново
Як приготувати шурпу з баранини?
Ви - любитель скуштувати східної кухні? Вашій увазі представлений рецепт м'ясного супу шурпа. Головна особливість приготування цієї страви полягає в
Шурпа з курки
Традиційна українська шурпа готується з баранини, але ми сьогодні трохи відступимо від класичного рецепту і приготуємо цей густий суп з курки - вийде
Смачний густий суп - молдавська чорба з квасолею
Чорба - це густий гарячий суп, який популярний у сербів, болгар, румунів, турків, молдаван. Варіацій його приготування досить багато, в залежності