Смачний густий суп - молдавська чорба з квасолею
Чорба (ciorba) - перше гаряча страва суп типу шурпи; загальна назва національних сербських, болгарських, румунських, молдавських, турецьких, албанських і македонських гарячих густих супів. Як правило, частку рідкої частини таких супів (від чверті до половини) становить прокип'ячений квас (його зазвичай готують з пшеничних висівок, але можна використовувати і звичайний). Втім, так подобається не всім у зв'язку з індивідуальними перевагами і особливостями травлення. Відомі і варіанти рецептів молдавської чорби без квасу, який легко замінити натуральним оцтом або соком лимона (про них і розповімо). Так часто готують городяни.
Молдовський чорбу можна готувати з різних видів м'яса. До складу чорби обов'язково входять цибулю, моркву, по можливості - корінь петрушки і селеру, помідори або томат-паста, а також різна пряна ароматна зелень (кріп, петрушка, базилік, любисток, кінза, естрагон). В якості змінних і сезонних компонентів використовують квасоля (в тому числі, і стручкову), картопля, солодкий перець, капусту, рис, а останнім часом - і кукурудзу (молоду або консервовану).
У чорбу закладають свіжі, ні в якому разі не обсмажені, по можливості молоді овочі. Такий спосіб приготування принципово більш здоровий. Саме цим принципом чорба в кращу сторону відрізняються від українських борщів та інших супів заправного типу.
Інгредієнти:
яловичина або баранина (можна на кісточках) - близько 500 м;
цибуля - 1-2 шт.;
морква - 1 шт.;
кореневища петрушки - 1-2 шт.;
квасоля молода стручкова - близько 20 шт.;
картопля - 2-5 шт.;
капуста білокачанна - 1/4 качана;
помідори дрібні стиглі тугі червоні - 2-3шт.;
солодкий перець (краще червоний) або гогошари - 2 шт.;
часник - 2-4 зубчики;
сухі спеції для бульйону (лавровий лист; перець горошком, гвоздика і ін);
зелень різна (базилік любисток петрушка, кріп, та ін);
лимон - 1-2 шт.;
перець червоний гострий;
сіль.
Приготування
М'ясо, розрізане (або нарубленное) невеликими шматками, закладаємо в каструлю з очищеними кореневищами петрушки, цибулею (цілком), лавровим листом, перцем-горошком і гвоздичкой. Заливаємо все водою і доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо, акуратно знімаючи шум і жир, майже до готовності (тобто протягом 40 хвилин). В середині процесу додаємо моркву, нарізану щодо крупно.
В цей час готуємо інші продукти. У стручків квасолі видаляємо кінчики і розрізаємо кожен на 3 частини. Після закінчення зазначеного часу з м'ясного бульйону виймаємо шумівкою (і викидаємо) все крім м'яса і моркви. Тепер закладаємо в каструлю картоплю, нарізану скибочками, і подрібнену квасоля. Варимо протягом 10-15 хвилин, після чого додаємо нашатковану капусту і солодкий перець. Варимо ще протягом 8-10 хвилин. Закладаємо помідори, нарізані скибочками, і варимо ще хвилини 2-3.
Ось зараз можна додати прокип'ячений квас, але ми зробимо інакше. Розливаємо готову чорбу в глибокі тарілки або супові чашки, додаємо дрібно нарубану зелень і подрібнений часник. Дуже бажано використовувати базилік і любисток. Приправляємо червоним перцем. У кожну тарілку додаємо 1 ст. ложку лимонного соку. Можна за смаком приправити чорбу натуральним фруктовим оцтом - теж буде смачно. До чорбе можна окремо подати сметану, а також хліб, чарку ракії або дивина (місцевий міцний алкогольний напій виноградний зразок бренді або коньяку) або келих столового вина.
Також можна приготувати смачну чорбу зі свинини або з м'яса будь-якої домашньої птиці. Процес приготування і пропорції інгредієнтів практично такі ж. При використанні сухої квасолі (білого чи кольорового) замість молодої стручкової квасолю замочують з вечора і окремо варять до готовності, після чого додають в чорбу на останніх етапах приготування в потрібній кількості.
Молдовський чорбу можна готувати з різних видів м'яса. До складу чорби обов'язково входять цибулю, моркву, по можливості - корінь петрушки і селеру, помідори або томат-паста, а також різна пряна ароматна зелень (кріп, петрушка, базилік, любисток, кінза, естрагон). В якості змінних і сезонних компонентів використовують квасоля (в тому числі, і стручкову), картопля, солодкий перець, капусту, рис, а останнім часом - і кукурудзу (молоду або консервовану).
У чорбу закладають свіжі, ні в якому разі не обсмажені, по можливості молоді овочі. Такий спосіб приготування принципово більш здоровий. Саме цим принципом чорба в кращу сторону відрізняються від українських борщів та інших супів заправного типу.
Молдавська чорба з квасолею з телятини або молодої баранини
Інгредієнти:
Приготування
М'ясо, розрізане (або нарубленное) невеликими шматками, закладаємо в каструлю з очищеними кореневищами петрушки, цибулею (цілком), лавровим листом, перцем-горошком і гвоздичкой. Заливаємо все водою і доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо, акуратно знімаючи шум і жир, майже до готовності (тобто протягом 40 хвилин). В середині процесу додаємо моркву, нарізану щодо крупно.
В цей час готуємо інші продукти. У стручків квасолі видаляємо кінчики і розрізаємо кожен на 3 частини. Після закінчення зазначеного часу з м'ясного бульйону виймаємо шумівкою (і викидаємо) все крім м'яса і моркви. Тепер закладаємо в каструлю картоплю, нарізану скибочками, і подрібнену квасоля. Варимо протягом 10-15 хвилин, після чого додаємо нашатковану капусту і солодкий перець. Варимо ще протягом 8-10 хвилин. Закладаємо помідори, нарізані скибочками, і варимо ще хвилини 2-3.
Ось зараз можна додати прокип'ячений квас, але ми зробимо інакше. Розливаємо готову чорбу в глибокі тарілки або супові чашки, додаємо дрібно нарубану зелень і подрібнений часник. Дуже бажано використовувати базилік і любисток. Приправляємо червоним перцем. У кожну тарілку додаємо 1 ст. ложку лимонного соку. Можна за смаком приправити чорбу натуральним фруктовим оцтом - теж буде смачно. До чорбе можна окремо подати сметану, а також хліб, чарку ракії або дивина (місцевий міцний алкогольний напій виноградний зразок бренді або коньяку) або келих столового вина.
Також можна приготувати смачну чорбу зі свинини або з м'яса будь-якої домашньої птиці. Процес приготування і пропорції інгредієнтів практично такі ж. При використанні сухої квасолі (білого чи кольорового) замість молодої стручкової квасолю замочують з вечора і окремо варять до готовності, після чого додають в чорбу на останніх етапах приготування в потрібній кількості.
Рекомендуємо добрі рецепти
Салат із зеленої квасолі
Стручкова зелена квасоля - це корисний дієтичний продукт, в якому містяться вітаміни групи В, А, С, Тобто Її використовують в приготуванні різних
Шурпа в мультиварці
Якщо ви любите готувати перші страви в мультиварці, то вам знадобиться інформація, представлена в цьому матеріалі. Ми розповімо про правильному
Як приготувати шурпу з яловичини?
Шурпа - це густий наваристий суп, готувати який нескладно. Рецептів цього першого страви досить багато, тому ми постаралися вибрати для вас
Баранина з квасолею по-єврейськи - оригінально і просто
Єврейська кухня відрізняється специфічними способами і прийомами приготування їжі. І в нашій статті ми розповімо, як зробити баранину з квасолею. Ця
Гювеч - рецепт
Гювеч, або гівеч - популярне блюдо країн Південно-Східної Європи, приготоване на основі м'яса, спецій і овочів. Просто, смачно і дуже корисно.
Пити - рецепт
Азербайджанський суп піті, як і більшість рецептів національної кухні, - ситне і смачне блюдо. Готується такий суп в глиняних горщиках, за допомогою