Пити - рецепт
Суп піті - популярний традиційне блюдо азербайджанської кухні, володіє дуже яскравим і незвичайним характерним смаком. Зазвичай суп піті готують з баранини з додаванням різних овочів, гороху, нуту, сливи-аличі, айви, іноді - каштанів. Брати для приготування цієї страви замість нуту звичайний горох, який розварюється в пюре, а замість баранини - яловичину не варто: тоді просто вийде зовсім інша страва. Традиційний рецепт приготування супу піті передбачає використання порційних керамічних горщиків (хоча можливі альтернативи). Продукти закладаються в горщики шарами.
Інгредієнти:
молода баранина - 150-180 г;
картопля - 3-4 шт. середнього розміру;
горох нут (нагут) - 05 склянки;
сало бараняче (краще курдючне) - 15-20 г;
цибуля ріпчаста - 1 шт.;
алича (або чорнослив, або інша зливу, краще кислувата) - 2-4 шт.;
перець червоний гострий свіжий - 05-1 стручок;
хмелі-сунелі - за смаком;
сіль;
томатна паста - 1 ст. ложка;
часник - 1 зубчик;
свіжа зелень різна (петрушка, кінза, естрагон і ін).
Приготування
Розрахунок продуктів дається на 1 порцію.
Горох нут промиємо і замочимо в холодній воді мінімум години на 4 а краще - на ніч. М'ясо ретельно промиємо, обсушим чистою серветкою і нарубим невеликими шматками (зразковим вагою грам по 30-50). Покладемо їх у горщики по 3-4 шматочки на кожен, заллємо водою, злегка підсолимо, закриємо горщики кришками (якщо кришок немає, можна закрити фольгою) і помістимо в духову шафу, розігрітий до середньої температури, хвилин на 40-50 щоб м'ясо добре проварилося. По закінченні цього часу в кожен горщик додаємо дрібно нарубленное курдючне сало, очищену і нарізану картоплю, нарізану ріпчасту цибулю, аличу (або чорнослив без кісточок, горох, томат-пюре, спеції і перець. Всі перемішаємо, накриємо кришкою і знову помістимо в духовку хвилин на 20. До столу подаємо в горщиках, приправляємо подрібненим часником і ароматною свіжою зеленню.
До супу піті подаємо картопляні, або сирні коржики .
Можна готувати суп піті трохи по-іншому.
Інгредієнти:
молода баранина - близько 600 г;
цибуля ріпчаста - 2 шт.;
горох нут (нагут) - 2 ст.;
сало бараняче (краще курдючне) - близько 80 г;
картопля - 4 шт. середнього розміру;
алича - 12-16 шт.;
свіжа айва - 1 шт.;
перець червоний солодкий - 2 шт.;
стиглий помідор червоний - 4 шт.;
перець червоний гострий свіжий - 2 шт;
спеції для бульйону (перець-горошок, лавровий лист, гвоздика) - за смаком;
сіль;
часник - 4 зубчики;
свіжа зелень (кінза, петрушка, естрагон і ін).
Приготування
Розрахунок продуктів дається на 4 порції.
Нарізану шматочками баранину закладаємо в каструлю або сотейник і варимо в невеликій кількості води з цибулею, лавровим листом, гвоздичкой і перцем-горошком до м'якості м'яса. Акуратно знімаємо піну і жир шумівкою. Виймаємо з бульйону м'ясо, бульйон проціджуємо. Варену цибулю і використані спеції викидаємо. Закладаємо в горщики по 3-4 шматочки м'яса в кожен разом з нарізаною картоплею, скибочками айви і слив без кісточок і солодкий перець, нашатковану короткою соломкою. Помідори перед закладкою можна обшпарити окропом, однак це не принципово. Наливаємо в кожен горщик трохи бульйону, приправляємо спеціями (за бажанням), закриваємо кришками і ставимо горщики в попередньо розігріту духовку хвилин на 20. Такий метод, деяким чином, навіть зручніше, а смак будемо практично таким же. Подаємо суп піті, приправивши подрібненим часником, гострим перцем і ароматною зеленню.
Азербайджанський суп піті з баранини - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Розрахунок продуктів дається на 1 порцію.
Горох нут промиємо і замочимо в холодній воді мінімум години на 4 а краще - на ніч. М'ясо ретельно промиємо, обсушим чистою серветкою і нарубим невеликими шматками (зразковим вагою грам по 30-50). Покладемо їх у горщики по 3-4 шматочки на кожен, заллємо водою, злегка підсолимо, закриємо горщики кришками (якщо кришок немає, можна закрити фольгою) і помістимо в духову шафу, розігрітий до середньої температури, хвилин на 40-50 щоб м'ясо добре проварилося. По закінченні цього часу в кожен горщик додаємо дрібно нарубленное курдючне сало, очищену і нарізану картоплю, нарізану ріпчасту цибулю, аличу (або чорнослив без кісточок, горох, томат-пюре, спеції і перець. Всі перемішаємо, накриємо кришкою і знову помістимо в духовку хвилин на 20. До столу подаємо в горщиках, приправляємо подрібненим часником і ароматною свіжою зеленню.
До супу піті подаємо картопляні, або сирні коржики .
Можна готувати суп піті трохи по-іншому.
Інший рецепт приготування супу піті
Інгредієнти:
Приготування
Розрахунок продуктів дається на 4 порції.
Нарізану шматочками баранину закладаємо в каструлю або сотейник і варимо в невеликій кількості води з цибулею, лавровим листом, гвоздичкой і перцем-горошком до м'якості м'яса. Акуратно знімаємо піну і жир шумівкою. Виймаємо з бульйону м'ясо, бульйон проціджуємо. Варену цибулю і використані спеції викидаємо. Закладаємо в горщики по 3-4 шматочки м'яса в кожен разом з нарізаною картоплею, скибочками айви і слив без кісточок і солодкий перець, нашатковану короткою соломкою. Помідори перед закладкою можна обшпарити окропом, однак це не принципово. Наливаємо в кожен горщик трохи бульйону, приправляємо спеціями (за бажанням), закриваємо кришками і ставимо горщики в попередньо розігріту духовку хвилин на 20. Такий метод, деяким чином, навіть зручніше, а смак будемо практично таким же. Подаємо суп піті, приправивши подрібненим часником, гострим перцем і ароматною зеленню.
Рекомендуємо добрі рецепти
Печеня з баранини
Баранина - смачне дієтичне м'ясо, яке їдять у багатьох країнах світу. З неї можна зробити багато цікавих страв. І сьогодні мова піде про жаркому з
Нут з м'ясом
Страви з нуту (баранячого гороху) дуже поживні і корисні. Дуже добре нут поєднується з м'ясом, в цьому ви можете переконатися самі, приготувавши
Страви з козлятини
Страви з козлятини в наш час зустрінеш не часто, а тому, якщо у вас з'явився шматочок такого мяса, то не втрачайте часу! Приготуйте ніжне, апетитне і
Капуста в горщиках
Якщо ви віддаєте перевагу виключно здорову їжу, тоді наш сьогоднішній рецепт для вас. Ми пропонуємо вам зробити просте страву до вечері - тушкувати
Чанахи - рецепт
Рецепт знаменитого грузинського страви чанахи дуже простий, а тому настільки популярний. Зробити смачний вечерю зі звичайних інгредієнтів не складе
Бозбаш з баранини
Азербайджанський густий суп бозбаш має декілька варіацій, але поєднання баранини і бобових (найчастіше це нут) залишається відмінною рисою цього