Вернуться назад Распечатать

Пити - рецепт

Пити - рецепт
Суп піті - популярний традиційне блюдо азербайджанської кухні, володіє дуже яскравим і незвичайним характерним смаком. Зазвичай суп піті готують з баранини з додаванням різних овочів, гороху, нуту, сливи-аличі, айви, іноді - каштанів. Брати для приготування цієї страви замість нуту звичайний горох, який розварюється в пюре, а замість баранини - яловичину не варто: тоді просто вийде зовсім інша страва. Традиційний рецепт приготування супу піті передбачає використання порційних керамічних горщиків (хоча можливі альтернативи). Продукти закладаються в горщики шарами.

Азербайджанський суп піті з баранини - рецепт


Інгредієнти:

  • молода баранина - 150-180 г;

  • картопля - 3-4 шт. середнього розміру;

  • горох нут (нагут) - 05 склянки;

  • сало бараняче (краще курдючне) - 15-20 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • алича (або чорнослив, або інша зливу, краще кислувата) - 2-4 шт.;

  • перець червоний гострий свіжий - 05-1 стручок;

  • хмелі-сунелі - за смаком;

  • сіль;

  • томатна паста - 1 ст. ложка;

  • часник - 1 зубчик;

  • свіжа зелень різна (петрушка, кінза, естрагон і ін).


  • Приготування
    Розрахунок продуктів дається на 1 порцію.
    Горох нут промиємо і замочимо в холодній воді мінімум години на 4 а краще - на ніч. М'ясо ретельно промиємо, обсушим чистою серветкою і нарубим невеликими шматками (зразковим вагою грам по 30-50). Покладемо їх у горщики по 3-4 шматочки на кожен, заллємо водою, злегка підсолимо, закриємо горщики кришками (якщо кришок немає, можна закрити фольгою) і помістимо в духову шафу, розігрітий до середньої температури, хвилин на 40-50 щоб м'ясо добре проварилося. По закінченні цього часу в кожен горщик додаємо дрібно нарубленное курдючне сало, очищену і нарізану картоплю, нарізану ріпчасту цибулю, аличу (або чорнослив без кісточок, горох, томат-пюре, спеції і перець. Всі перемішаємо, накриємо кришкою і знову помістимо в духовку хвилин на 20. До столу подаємо в горщиках, приправляємо подрібненим часником і ароматною свіжою зеленню.
    До супу піті подаємо картопляні, або сирні коржики .
    Можна готувати суп піті трохи по-іншому.

    Інший рецепт приготування супу піті


    Інгредієнти:

  • молода баранина - близько 600 г;

  • цибуля ріпчаста - 2 шт.;

  • горох нут (нагут) - 2 ст.;

  • сало бараняче (краще курдючне) - близько 80 г;

  • картопля - 4 шт. середнього розміру;

  • алича - 12-16 шт.;

  • свіжа айва - 1 шт.;

  • перець червоний солодкий - 2 шт.;

  • стиглий помідор червоний - 4 шт.;

  • перець червоний гострий свіжий - 2 шт;

  • спеції для бульйону (перець-горошок, лавровий лист, гвоздика) - за смаком;

  • сіль;

  • часник - 4 зубчики;

  • свіжа зелень (кінза, петрушка, естрагон і ін).


  • Приготування
    Розрахунок продуктів дається на 4 порції.
    Нарізану шматочками баранину закладаємо в каструлю або сотейник і варимо в невеликій кількості води з цибулею, лавровим листом, гвоздичкой і перцем-горошком до м'якості м'яса. Акуратно знімаємо піну і жир шумівкою. Виймаємо з бульйону м'ясо, бульйон проціджуємо.
    Пити - рецепт
    Варену цибулю і використані спеції викидаємо. Закладаємо в горщики по 3-4 шматочки м'яса в кожен разом з нарізаною картоплею, скибочками айви і слив без кісточок і солодкий перець, нашатковану короткою соломкою. Помідори перед закладкою можна обшпарити окропом, однак це не принципово. Наливаємо в кожен горщик трохи бульйону, приправляємо спеціями (за бажанням), закриваємо кришками і ставимо горщики в попередньо розігріту духовку хвилин на 20. Такий метод, деяким чином, навіть зручніше, а смак будемо практично таким же. Подаємо суп піті, приправивши подрібненим часником, гострим перцем і ароматною зеленню.