Суп піті - популярний традиційне блюдо азербайджанської кухні, володіє дуже яскравим і незвичайним характерним смаком. Зазвичай суп піті готують з баранини з додаванням різних овочів, гороху, нуту, сливи-аличі, айви, іноді - каштанів. Брати для приготування цієї страви замість нуту звичайний горох, який розварюється в пюре, а замість баранини - яловичину не варто: тоді просто вийде зовсім інша страва. Традиційний рецепт приготування супу піті передбачає використання порційних керамічних горщиків (хоча можливі альтернативи). Продукти закладаються в горщики шарами.
Азербайджанський суп піті з баранини - рецепт
Інгредієнти: молода баранина - 150-180 г; картопля - 3-4 шт. середнього розміру; горох нут (нагут) - 05 склянки; сало бараняче (краще курдючне) - 15-20 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; алича (або чорнослив, або інша зливу, краще кислувата) - 2-4 шт.; перець червоний гострий свіжий - 05-1 стручок; хмелі-сунелі - за смаком; сіль; томатна паста - 1 ст. ложка; часник - 1 зубчик; свіжа зелень різна (петрушка, кінза, естрагон і ін). Приготування Розрахунок продуктів дається на 1 порцію.
Горох нут промиємо і замочимо в холодній воді мінімум години на 4 а краще - на ніч. М'ясо ретельно промиємо, обсушим чистою серветкою і нарубим невеликими шматками (зразковим вагою грам по 30-50). Покладемо їх у горщики по 3-4 шматочки на кожен, заллємо водою, злегка підсолимо, закриємо горщики кришками (якщо кришок немає, можна закрити фольгою) і помістимо в духову шафу, розігрітий до середньої температури, хвилин на 40-50 щоб м'ясо добре проварилося. По закінченні цього часу в кожен горщик додаємо дрібно нарубленное курдючне сало, очищену і нарізану картоплю, нарізану ріпчасту цибулю, аличу (або чорнослив без кісточок, горох, томат-пюре, спеції і перець. Всі перемішаємо, накриємо кришкою і знову помістимо в духовку хвилин на 20. До столу подаємо в горщиках, приправляємо подрібненим часником і ароматною свіжою зеленню.
До супу піті подаємо картопляні, або сирні коржики .
Можна готувати суп піті трохи по-іншому.
Інший рецепт приготування супу піті
Інгредієнти: молода баранина - близько 600 г; цибуля ріпчаста - 2 шт.; горох нут (нагут) - 2 ст.; сало бараняче (краще курдючне) - близько 80 г; картопля - 4 шт. середнього розміру; алича - 12-16 шт.; свіжа айва - 1 шт.; перець червоний солодкий - 2 шт.; стиглий помідор червоний - 4 шт.; перець червоний гострий свіжий - 2 шт; спеції для бульйону (перець-горошок, лавровий лист, гвоздика) - за смаком; сіль; часник - 4 зубчики; свіжа зелень (кінза, петрушка, естрагон і ін). Приготування Розрахунок продуктів дається на 4 порції.
Нарізану шматочками баранину закладаємо в каструлю або сотейник і варимо в невеликій кількості води з цибулею, лавровим листом, гвоздичкой і перцем-горошком до м'якості м'яса. Акуратно знімаємо піну і жир шумівкою. Виймаємо з бульйону м'ясо, бульйон проціджуємо.
Варену цибулю і використані спеції викидаємо. Закладаємо в горщики по 3-4 шматочки м'яса в кожен разом з нарізаною картоплею, скибочками айви і слив без кісточок і солодкий перець, нашатковану короткою соломкою. Помідори перед закладкою можна обшпарити окропом, однак це не принципово. Наливаємо в кожен горщик трохи бульйону, приправляємо спеціями (за бажанням), закриваємо кришками і ставимо горщики в попередньо розігріту духовку хвилин на 20. Такий метод, деяким чином, навіть зручніше, а смак будемо практично таким же. Подаємо суп піті, приправивши подрібненим часником, гострим перцем і ароматною зеленню.