Шурпа з качки - чудове блюдо для всієї родини
Смачну шурпу можна приготувати не тільки з баранини, але і, наприклад, з качки.
Качка - водоплавна птиця. М'ясо диких і домашніх качок людина здавна використовує в їжу. Качине м'ясо багате тваринним білком і жирами, крім того, в ньому містяться різні вітаміни і мікроелементи. Вживання качатини зміцнює нервову систему, сприяє подолання стресів і нормалізації обміну речовин, благотворно впливає на мозкову діяльність. Це прекрасна їжа для молодих і активних (особливо чоловіків), для спортсменів і людей, зайнятих важкою роботою.
Качине м'ясо ніжне, але дуже жирне, а тому складне для перетравлення. Найбільш смачно і корисно м'ясо мускусної качки. Користь і шкода від вживання страв з качатини обумовлюється кількістю з'їденого. Тут головне не захоплюватися. Страви з водоплавних особливо гарні для холодних періодів.
Оброблення качки: відрізаємо голову разом з шиєю і кінчики крил, обов'язково видаляємо нутрощі і надлишки жиру, а потім ретельно промиваємо. Розрізаємо качку по суглобам на окремі шматки і обдаємо окропом. Тепер можна приступати до приготування шурпи. Каструля повинна бути досить великою.
Інгредієнти:
качка молода невелика розчленована - 1 шт.;
біле або рожеве столове вино несульфитированное - 1 склянка;
морква - 1-2 шт.;
цибуля ріпчаста - 2 шт.;
картопля - 5-8 шт. середнього розміру;
рис шліфований - близько 3-х ст. ложки з «гіркою»;
перець солодкий червоний - 3-4 шт. (залежить від розміру);
часник - 4-5 зубчиків;
перець червоний гострий;
лавровий лист, перець-горошок, гвоздичка, насіння коріандру, фенхелю і куміна;
чорний перець та інші сухі мелені спеції за вашим смаком;
різна ароматна свіжа зелень (петрушка, кріп, базилік, розмарин, чебрець, орегано, естрагон, меліса);
лимон або лайм;
сіль.
Приготування
Оброблену на частини качку попередньо маринуємо протягом мінімум 2-х (а краще 4-8-ми годин в білому вині. Потім вино зливаємо і ретельно промиваємо м'ясо. Качку заливаємо холодною водою в каструлі і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і проварюємо протягом 10 хвилин, обережно збираючи шум і жир. Після чого відкидаємо м'ясо на друшляк і промиваємо. Каструлю моєму, знову закладаємо в неї м'ясо і заливаємо чистою холодною водою - так шурпа вийде менш жирною.
Тепер додаємо в каструлю лавровий лист, перець горошком різних видів, цибулину, гвоздичку, насіння коріандру, фенхелю і куміна. Знову доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо качку протягом 30-40 хвилин на слабкому вогні, прикривши каструлю кришкою.
В цей час готуємо інші інгредієнти. Чистимо картоплю й нарізаємо великими шматочками (вимочуємо в холодній воді, щоб пішов зайвий крохмаль), морква - короткими тонкими брусочками, перець - короткою соломкою. Рис ретельно промиваємо.
Коли качка по часу майже доварилась, виймаємо м'ясо з бульйону, рідину проціджують і викидаємо непотрібне (цибуля, лаврушку і інше). Повертаємо качку і бульйон в каструлю, закладаємо рис і картоплю. Доводимо до кипіння і варимо протягом 15 хвилин на малому вогні, знімаючи шум. Тепер закладаємо перець і готуємо ще протягом 5-8 хвилин. Можна заправити 2-ма ложками томат-пасти (за бажанням). Вимикаємо вогонь і приправляємо меленими сухими спеціями.
Додаємо в шурпу дрібно нарубану зелень і нарізаний ножем часник, втім, це можна зробити безпосередньо перед подачею, кому як подобається. Накриваємо кришкою і чекаємо 15 хвилин. Готову шурпу розливаємо в супові тарілки або чашки. У кожну порцію додаємо часточку або дві лимона або лайма. Приправляємо гострим червоним перцем.
Щоб компенсувати жирність такої насиченої трапези, добре подати вина. Вино вибираємо столове рожеве або біле терпке з добре вираженою фруктової кислотністю та легкою гіркуватістю. Можна вибрати і спеціальні міцні вина (херес, мадера, вермут). Друге блюдо навряд чи знадобиться.
Якщо вам сподобався наш рецепт, тоді рекомендуємо також спробувати шурпу з баранини або свинини .
Качка - водоплавна птиця. М'ясо диких і домашніх качок людина здавна використовує в їжу. Качине м'ясо багате тваринним білком і жирами, крім того, в ньому містяться різні вітаміни і мікроелементи. Вживання качатини зміцнює нервову систему, сприяє подолання стресів і нормалізації обміну речовин, благотворно впливає на мозкову діяльність. Це прекрасна їжа для молодих і активних (особливо чоловіків), для спортсменів і людей, зайнятих важкою роботою.
Качине м'ясо ніжне, але дуже жирне, а тому складне для перетравлення. Найбільш смачно і корисно м'ясо мускусної качки. Користь і шкода від вживання страв з качатини обумовлюється кількістю з'їденого. Тут головне не захоплюватися. Страви з водоплавних особливо гарні для холодних періодів.
Оброблення качки: відрізаємо голову разом з шиєю і кінчики крил, обов'язково видаляємо нутрощі і надлишки жиру, а потім ретельно промиваємо. Розрізаємо качку по суглобам на окремі шматки і обдаємо окропом. Тепер можна приступати до приготування шурпи. Каструля повинна бути досить великою.
Шурпа з качки
Інгредієнти:
Приготування
Оброблену на частини качку попередньо маринуємо протягом мінімум 2-х (а краще 4-8-ми годин в білому вині. Потім вино зливаємо і ретельно промиваємо м'ясо. Качку заливаємо холодною водою в каструлі і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і проварюємо протягом 10 хвилин, обережно збираючи шум і жир. Після чого відкидаємо м'ясо на друшляк і промиваємо. Каструлю моєму, знову закладаємо в неї м'ясо і заливаємо чистою холодною водою - так шурпа вийде менш жирною.
Тепер додаємо в каструлю лавровий лист, перець горошком різних видів, цибулину, гвоздичку, насіння коріандру, фенхелю і куміна. Знову доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо качку протягом 30-40 хвилин на слабкому вогні, прикривши каструлю кришкою.
В цей час готуємо інші інгредієнти. Чистимо картоплю й нарізаємо великими шматочками (вимочуємо в холодній воді, щоб пішов зайвий крохмаль), морква - короткими тонкими брусочками, перець - короткою соломкою. Рис ретельно промиваємо.
Коли качка по часу майже доварилась, виймаємо м'ясо з бульйону, рідину проціджують і викидаємо непотрібне (цибуля, лаврушку і інше). Повертаємо качку і бульйон в каструлю, закладаємо рис і картоплю. Доводимо до кипіння і варимо протягом 15 хвилин на малому вогні, знімаючи шум. Тепер закладаємо перець і готуємо ще протягом 5-8 хвилин. Можна заправити 2-ма ложками томат-пасти (за бажанням). Вимикаємо вогонь і приправляємо меленими сухими спеціями.
Додаємо в шурпу дрібно нарубану зелень і нарізаний ножем часник, втім, це можна зробити безпосередньо перед подачею, кому як подобається. Накриваємо кришкою і чекаємо 15 хвилин. Готову шурпу розливаємо в супові тарілки або чашки. У кожну порцію додаємо часточку або дві лимона або лайма. Приправляємо гострим червоним перцем.
Щоб компенсувати жирність такої насиченої трапези, добре подати вина. Вино вибираємо столове рожеве або біле терпке з добре вираженою фруктової кислотністю та легкою гіркуватістю. Можна вибрати і спеціальні міцні вина (херес, мадера, вермут). Друге блюдо навряд чи знадобиться.
Якщо вам сподобався наш рецепт, тоді рекомендуємо також спробувати шурпу з баранини або свинини .
Рекомендуємо добрі рецепти
Рецепт приготування качки в духовці
М'ясо курки ми готуємо постійно, але коли хочеться чого-небудь особливого, тоді підійде запечена в духовці качка. А як її правильно приготувати, щоб
Качка з картоплею
Качине м'ясо - досить корисне, хоч і не таке дієтичне, як куряче. Качку можна приготувати з айвою, чорносливом, яблуками. Але сьогодні ми поговоримо
Шурпа в мультиварці
Якщо ви любите готувати перші страви в мультиварці, то вам знадобиться інформація, представлена в цьому матеріалі. Ми розповімо про правильному
Як приготувати шурпу з яловичини?
Шурпа - це густий наваристий суп, готувати який нескладно. Рецептів цього першого страви досить багато, тому ми постаралися вибрати для вас
Як приготувати шурпу з баранини?
Ви - любитель скуштувати східної кухні? Вашій увазі представлений рецепт м'ясного супу шурпа. Головна особливість приготування цієї страви полягає в
Шурпа з курки
Традиційна українська шурпа готується з баранини, але ми сьогодні трохи відступимо від класичного рецепту і приготуємо цей густий суп з курки - вийде