Смачну шурпу можна приготувати не тільки з баранини, але і, наприклад, з качки.
Качка - водоплавна птиця. М'ясо диких і домашніх качок людина здавна використовує в їжу. Качине м'ясо багате тваринним білком і жирами, крім того, в ньому містяться різні вітаміни і мікроелементи. Вживання качатини зміцнює нервову систему, сприяє подолання стресів і нормалізації обміну речовин, благотворно впливає на мозкову діяльність. Це прекрасна їжа для молодих і активних (особливо чоловіків), для спортсменів і людей, зайнятих важкою роботою.
Качине м'ясо ніжне, але дуже жирне, а тому складне для перетравлення. Найбільш смачно і корисно м'ясо мускусної качки. Користь і шкода від вживання страв з качатини обумовлюється кількістю з'їденого. Тут головне не захоплюватися. Страви з водоплавних особливо гарні для холодних періодів.
Оброблення качки: відрізаємо голову разом з шиєю і кінчики крил, обов'язково видаляємо нутрощі і надлишки жиру, а потім ретельно промиваємо. Розрізаємо качку по суглобам на окремі шматки і обдаємо окропом. Тепер можна приступати до приготування шурпи. Каструля повинна бути досить великою.
Шурпа з качки
Інгредієнти: качка молода невелика розчленована - 1 шт.; біле або рожеве столове вино несульфитированное - 1 склянка; морква - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; картопля - 5-8 шт. середнього розміру; рис шліфований - близько 3-х ст. ложки з «гіркою»; перець солодкий червоний - 3-4 шт. (залежить від розміру); часник - 4-5 зубчиків; перець червоний гострий; лавровий лист, перець-горошок, гвоздичка, насіння коріандру, фенхелю і куміна; чорний перець та інші сухі мелені спеції за вашим смаком; різна ароматна свіжа зелень (петрушка, кріп, базилік, розмарин, чебрець, орегано, естрагон, меліса); лимон або лайм; сіль. Приготування Оброблену на частини качку попередньо маринуємо протягом мінімум 2-х (а краще 4-8-ми годин в білому вині. Потім вино зливаємо і ретельно промиваємо м'ясо. Качку заливаємо холодною водою в каструлі і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і проварюємо протягом 10 хвилин, обережно збираючи шум і жир. Після чого відкидаємо м'ясо на друшляк і промиваємо. Каструлю моєму, знову закладаємо в неї м'ясо і заливаємо чистою холодною водою - так шурпа вийде менш жирною.
Тепер додаємо в каструлю лавровий лист, перець горошком різних видів, цибулину, гвоздичку, насіння коріандру, фенхелю і куміна. Знову доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо качку протягом 30-40 хвилин на слабкому вогні, прикривши каструлю кришкою.
В цей час готуємо інші інгредієнти. Чистимо картоплю й нарізаємо великими шматочками (вимочуємо в холодній воді, щоб пішов зайвий крохмаль), морква - короткими тонкими брусочками, перець - короткою соломкою. Рис ретельно промиваємо.
Коли качка по часу майже доварилась, виймаємо м'ясо з бульйону, рідину проціджують і викидаємо непотрібне (цибуля, лаврушку і інше). Повертаємо качку і бульйон в каструлю, закладаємо рис і картоплю. Доводимо до кипіння і варимо протягом 15 хвилин на малому вогні, знімаючи шум. Тепер закладаємо перець і готуємо ще протягом 5-8 хвилин. Можна заправити 2-ма ложками томат-пасти (за бажанням). Вимикаємо вогонь і приправляємо меленими сухими спеціями.
Додаємо в шурпу дрібно нарубану зелень і нарізаний ножем часник, втім, це можна зробити безпосередньо перед подачею, кому як подобається. Накриваємо кришкою і чекаємо 15 хвилин. Готову шурпу розливаємо в супові тарілки або чашки.
У кожну порцію додаємо часточку або дві лимона або лайма. Приправляємо гострим червоним перцем.
Щоб компенсувати жирність такої насиченої трапези, добре подати вина. Вино вибираємо столове рожеве або біле терпке з добре вираженою фруктової кислотністю та легкою гіркуватістю. Можна вибрати і спеціальні міцні вина (херес, мадера, вермут). Друге блюдо навряд чи знадобиться.
Якщо вам сподобався наш рецепт, тоді рекомендуємо також спробувати шурпу з баранини або свинини .