Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Машхурда - рецепт

Машхурда - рецепт

5-01-2015, 09:54
656
Машхурда - рецепт
Суп машхурда є такою ж класикою узбецької кухні, як і плов. Але, якщо останній широко відомий за межами Середньої Азії, то машхурда незаслужено обділений увагою з-за досить екзотичного для нас гороху маш, що є основою цього смачного м'ясного супу. Втім, купити його сьогодні не складе великої праці. А значить, прийшов час розширити своє знайомство з багатоликої східною кухнею.
У різних областях Узбекистану існують свої рецепти, як приготувати машхурду. Варять його з квасолею «лоха», і з локшиною. Але більш популярний варіант з рисом.

Як готувати машхурду?


Інгредієнти:

  • баранячі лопатки - 500 г;

  • горох маш - 200 г;

  • цибуля - 2 шт.;

  • рис - 100 г;

  • морква - 2 шт.;

  • перець червоний гострий - 1 шт.;

  • перець болгарський - 2 шт.;

  • картопля - 3 шт.;

  • помідори - 3 шт.;

  • масло рослинне - 2 ст. ложки;

  • часник - 4 зубчики;

  • зіра - 1/3 ч. ложки;

  • куркума - 1 /2 ч. ложки;

  • базилік - 1 пучок;

  • кінза - 1 пучок;

  • сіль, перець чорний мелений - за смаком.


  • Приготування
    Справжню машхурду, як і плов, неможливо приготувати без казана. Розігріваємо в цій поважній посудині масло. Зрізаємо з баранячих лопаток м'ясо. Спочатку обсмажуємо в казані кісточки, до рум'яної скоринки. Виловлюємо на тарілку, а на їх місце викладаємо нарізану невеликими шматочками м'якоть. Коли м'ясо зазолотиться, відправляємо до нього нарізані півкільцями цибулю, і соломкою - морква. Тушкуємо 2-3 хвилини на невеликому вогні.
    Додаємо спеції і накрошенние кубиками перець з помідорами. Добре протомившуюся засмажку заливаємо холодною водою і засипаємо попередньо замочений маш. Повертаємо назад баранячі кісточки. Для гостроти кладемо червоний гіркий перець (цілком). Одночасно додаємо кубики картоплі і нарізаний пластинками часник. Солимо, перчимо. Закриваємо казан кришкою і тушкуємо на середньому вогні. Стежимо, щоб суп не сильно вирував.
    Машхурда - рецепт
    Коли маш набубнявіє, але ще не почне лопатися, засипаємо промитий рис. За 5 хвилин до готовності додаємо рубану зелень.
    Традиційно машхурду подають з катиком, аналогом нашого кислого молока. Його можна замінити кефіром, сметаною або несолодким йогуртом. Прийнято вважати, що машхурда вдалася в тому випадку, якщо в ложка в тарілці «варто». Суп настільки густий і наваристий, що його важко віднести до перших страв. Тому в Узбекистані дорогому гостю його можуть подати як на сніданок, на обід або на вечерю.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Плов з качки
    Плов з качки
    Класичний варіант плову, звичайно ж, готуватися з бараниною. Але наші домогосподарки люблять проводити експерименти, і тому замінюють її яловичиною,
    Як приготувати баранячі реберця?
    Як приготувати баранячі реберця?
    Баранячі реберця - дуже смачна страва, яке завжди буде до місця. Хочете приготувати його до вечері? Немає нічого простіше, адже наші рецепти до ваших
    Казан-кебаб
    Казан-кебаб
    Любите смачно поїсти? А як щодо того, щоб приготувати незвичайне блюдо - казан-кебаб? Це страва має приголомшливий аромат, воно соковите, ніжне, а
    Шурпа в казані
    Шурпа в казані
    Шурпа - це густий наваристий суп, приготовлений на м'ясному бульйоні з додаванням овочів і спецій. Це ароматне блюдо азіатської кухні готують
    Як приготувати плов з яловичини?
    Як приготувати плов з яловичини?
    Як приготувати плов з яловичини? Це питання займає багатьох хазяєчок. Щоб ви завжди могли приготувати улюбленої сім'ї смачне блюдо, ми розповімо, як
    Плов з айвою - рецепт
    Плов з айвою - рецепт
    Всі ми любимо таке чудове блюдо, як плов! А ви знаєте, що можна приготувати з айвою? Ні? Тоді рекомендуємо ознайомитися з деякими рецептами цієї