Суп машхурда є такою ж класикою узбецької кухні, як і плов. Але, якщо останній широко відомий за межами Середньої Азії, то машхурда незаслужено обділений увагою з-за досить екзотичного для нас гороху маш, що є основою цього смачного м'ясного супу. Втім, купити його сьогодні не складе великої праці. А значить, прийшов час розширити своє знайомство з багатоликої східною кухнею.
У різних областях Узбекистану існують свої рецепти, як приготувати машхурду. Варять його з квасолею «лоха», і з локшиною. Але більш популярний варіант з рисом.
Як готувати машхурду?
Інгредієнти: баранячі лопатки - 500 г; горох маш - 200 г; цибуля - 2 шт.; рис - 100 г; морква - 2 шт.; перець червоний гострий - 1 шт.; перець болгарський - 2 шт.; картопля - 3 шт.; помідори - 3 шт.; масло рослинне - 2 ст. ложки; часник - 4 зубчики; зіра - 1/3 ч. ложки; куркума - 1 /2 ч. ложки; базилік - 1 пучок; кінза - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Справжню машхурду, як і плов, неможливо приготувати без казана. Розігріваємо в цій поважній посудині масло. Зрізаємо з баранячих лопаток м'ясо. Спочатку обсмажуємо в казані кісточки, до рум'яної скоринки. Виловлюємо на тарілку, а на їх місце викладаємо нарізану невеликими шматочками м'якоть. Коли м'ясо зазолотиться, відправляємо до нього нарізані півкільцями цибулю, і соломкою - морква. Тушкуємо 2-3 хвилини на невеликому вогні.
Додаємо спеції і накрошенние кубиками перець з помідорами. Добре протомившуюся засмажку заливаємо холодною водою і засипаємо попередньо замочений маш. Повертаємо назад баранячі кісточки. Для гостроти кладемо червоний гіркий перець (цілком). Одночасно додаємо кубики картоплі і нарізаний пластинками часник. Солимо, перчимо. Закриваємо казан кришкою і тушкуємо на середньому вогні. Стежимо, щоб суп не сильно вирував.
Коли маш набубнявіє, але ще не почне лопатися, засипаємо промитий рис. За 5 хвилин до готовності додаємо рубану зелень.
Традиційно машхурду подають з катиком, аналогом нашого кислого молока. Його можна замінити кефіром, сметаною або несолодким йогуртом. Прийнято вважати, що машхурда вдалася в тому випадку, якщо в ложка в тарілці «варто». Суп настільки густий і наваристий, що його важко віднести до перших страв. Тому в Узбекистані дорогому гостю його можуть подати як на сніданок, на обід або на вечерю.