Катлама - рецепт
Сьогодні ми з вами поговоримо про катламе - це національне блюдо татарських і узбецьких народів. Катлама - це виріб із прісного тіста. Але деякі відмінності між способами приготування даного страви у татар і узбеків є. У цій статті ми розповімо, як приготувати катламу по-узбецьки і по-татарськи.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно - 05 кг;
вода - 200 мл;
рослинне масло - 1 ст. ложка;
сіль - 1 ч. ложка.
Для начинки:
цибуля ріпчаста - 2 шт.;
петрушка - 40 г;
сіль.
Приготування
У глибоку ємність вливаємо кип'ячену воду, додаємо просіяне борошно, сіль і олію. Замішуємо тісто, воно виходить досить крутим. Відставляємо його хвилин на 20. Потім, ділимо на 2 частини і тонко розкочуємо. Пласт тіста змащуємо рослинним маслом, згортаємо його рулетом, а потім скручуємо, як равлика. Знову залишаємо тісто хвилин на 15. Знову розгортаємо тоненький пласт. Для начинки цибулю ріжемо як можна дрібніше, додаємо подрібнену зелень петрушки і сіль, перемішуємо. Розкладаємо начинку на тісто, згортаємо рулет. Потім нарізаємо шматочками, шириною приблизно 4-5 см. Кожен шматочок придавлюємо, виходять коржі. Отримані коржики смажимо на сковороді з розігрітим рослинним маслом під кришкою.
Тісто для татарської катлами теж робиться прісним. Але на відміну від узбеків татари свою катламу не обсмажують, а готують на пару.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно - 350 г;
вода - 120 мл;
цукор - 30 г;
яйця - 2 шт.;
масло - 100 г;
сіль.
Для начинки:
відварна яловичина - 300 г;
цибуля - 1 шт.;
сіль, перець - за смаком.
Приготування
Спочатку готуємо начинку: м'ясо відварюємо, пропускаємо через м'ясорубку. І змішуємо з цибулею, обсмаженою на олії, сіль і перець додаємо за смаком. Допускається також використовувати сиру, добре подрібнену цибулю.
Замішуємо тісто для катлами: у велику миску вливаємо воду, в неї додаємо просіяне борошно, цукор, сіль, масло і яйце, і вимішуємо тісто. Воно повинно вийти крутим, і відставати від рук і посуду.
Тісто розгортаємо в пласт. Викладаємо на нього м'ясну начинку і звертаємо рулет. Краї рулету скріплюємо тестом, щоб утримати сік з начинки. Отриманий рулет кладемо в пароварку і готуємо на пару до готовності тіста. Після цього рулет зверху змащуємо олією, викладаємо в сковороду, трохи промазану олією і ставимо хвилин на 5 в духовку. Потім виймаємо і нарізаємо на шматочки.
Узбецька катлама
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Приготування
У глибоку ємність вливаємо кип'ячену воду, додаємо просіяне борошно, сіль і олію. Замішуємо тісто, воно виходить досить крутим. Відставляємо його хвилин на 20. Потім, ділимо на 2 частини і тонко розкочуємо. Пласт тіста змащуємо рослинним маслом, згортаємо його рулетом, а потім скручуємо, як равлика. Знову залишаємо тісто хвилин на 15. Знову розгортаємо тоненький пласт. Для начинки цибулю ріжемо як можна дрібніше, додаємо подрібнену зелень петрушки і сіль, перемішуємо. Розкладаємо начинку на тісто, згортаємо рулет. Потім нарізаємо шматочками, шириною приблизно 4-5 см. Кожен шматочок придавлюємо, виходять коржі. Отримані коржики смажимо на сковороді з розігрітим рослинним маслом під кришкою.
Татарська катлама
Тісто для татарської катлами теж робиться прісним. Але на відміну від узбеків татари свою катламу не обсмажують, а готують на пару.
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Приготування
Спочатку готуємо начинку: м'ясо відварюємо, пропускаємо через м'ясорубку. І змішуємо з цибулею, обсмаженою на олії, сіль і перець додаємо за смаком. Допускається також використовувати сиру, добре подрібнену цибулю.
Замішуємо тісто для катлами: у велику миску вливаємо воду, в неї додаємо просіяне борошно, цукор, сіль, масло і яйце, і вимішуємо тісто. Воно повинно вийти крутим, і відставати від рук і посуду.
Тісто розгортаємо в пласт. Викладаємо на нього м'ясну начинку і звертаємо рулет. Краї рулету скріплюємо тестом, щоб утримати сік з начинки. Отриманий рулет кладемо в пароварку і готуємо на пару до готовності тіста. Після цього рулет зверху змащуємо олією, викладаємо в сковороду, трохи промазану олією і ставимо хвилин на 5 в духовку. Потім виймаємо і нарізаємо на шматочки.
Рекомендуємо добрі рецепти
Сирні коржики з шинкою
Балабушки - це відмінний варіант для перекусу або повноцінного вечері. Їх можна приготувати з різними начинками, все залежить від ваших уподобань. І
Ханум в мультиварці
Узбецьку кухню хвалять у всьому світі. Вашій увазі представлено чергове смачне блюдо, яке прийшло до нас з Узбекистану. Ханум - це рулет з тіста з
Рулет з листкового тіста
Рулет з листкового тіста - відмінний і швидкий варіант випічки, який врятує вас в будь-якій ситуації. Його можна приготувати з будь-якою начинкою:
Пиріжки з родзинками
Здобні пиріжки і родзинками - це відмінне ласощі для вечірнього чаювання в колі сім'ї. Приготувати їх можна різними способами. Ми пропонуємо вам
Узбецький коржик
Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,
Як приготувати хичини?
Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили