Сьогодні ми з вами поговоримо про катламе - це національне блюдо татарських і узбецьких народів. Катлама - це виріб із прісного тіста. Але деякі відмінності між способами приготування даного страви у татар і узбеків є. У цій статті ми розповімо, як приготувати катламу по-узбецьки і по-татарськи.
Узбецька катлама
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 05 кг; вода - 200 мл; рослинне масло - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка. Для начинки:
цибуля ріпчаста - 2 шт.; петрушка - 40 г; сіль. Приготування У глибоку ємність вливаємо кип'ячену воду, додаємо просіяне борошно, сіль і олію. Замішуємо тісто, воно виходить досить крутим. Відставляємо його хвилин на 20. Потім, ділимо на 2 частини і тонко розкочуємо. Пласт тіста змащуємо рослинним маслом, згортаємо його рулетом, а потім скручуємо, як равлика. Знову залишаємо тісто хвилин на 15. Знову розгортаємо тоненький пласт. Для начинки цибулю ріжемо як можна дрібніше, додаємо подрібнену зелень петрушки і сіль, перемішуємо. Розкладаємо начинку на тісто, згортаємо рулет. Потім нарізаємо шматочками, шириною приблизно 4-5 см. Кожен шматочок придавлюємо, виходять коржі. Отримані коржики смажимо на сковороді з розігрітим рослинним маслом під кришкою.
Татарська катлама
Тісто для татарської катлами теж робиться прісним. Але на відміну від узбеків татари свою катламу не обсмажують, а готують на пару.
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 350 г; вода - 120 мл; цукор - 30 г; яйця - 2 шт.; масло - 100 г; сіль. Для начинки:
відварна яловичина - 300 г; цибуля - 1 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Спочатку готуємо начинку: м'ясо відварюємо, пропускаємо через м'ясорубку. І змішуємо з цибулею, обсмаженою на олії, сіль і перець додаємо за смаком. Допускається також використовувати сиру, добре подрібнену цибулю.
Замішуємо тісто для катлами: у велику миску вливаємо воду, в неї додаємо просіяне борошно, цукор, сіль, масло і яйце, і вимішуємо тісто. Воно повинно вийти крутим, і відставати від рук і посуду.
Тісто розгортаємо в пласт. Викладаємо на нього м'ясну начинку і звертаємо рулет. Краї рулету скріплюємо тестом, щоб утримати сік з начинки. Отриманий рулет кладемо в пароварку і готуємо на пару до готовності тіста. Після цього рулет зверху змащуємо олією, викладаємо в сковороду, трохи промазану олією і ставимо хвилин на 5 в духовку. Потім виймаємо і нарізаємо на шматочки.