Фокачча з сиром
Фокачча - традиційна італійська коржик, проста їжа селян і воїнів. Для приготування фокаччі можна використовувати різні види тесту, або дріжджове, таке ж, як для підкладки піци , або прісне, або здобне. Це може бути і більш просте тісто всього з трьох компонентів: борошна, води і оливкової олії. Іноді додають молоко. Можливі варіанти солодкого, солоного і нейтрального смаку з різними начинками і без.
Начинки можуть додаватися в тісто або викладатися на вже готову гарячу корж. В начинку можуть входити пряні трави (базилік, орегано і інші, їх звичайно закладають в тісто), а також оливки, томати, цибуля, фрукти, сири та інші продукти, типові для господарства конкретній сфері (у кожної з яких свої традиції приготування). Сири, в будь-якому разі, дуже добре підходять для фокаччі: викладений на гарячий корж сир злегка подплавляется, а потім трохи остигає, таким чином, підклеюючи інші компоненти начинки.
Розглянемо в різних варіантах, як можна приготувати фокаччу з сиром. Тісто краще готувати самостійно з цільнозерновий борошна твердих сортів пшениці.
Інгредієнти:
борошно цільнозернові пшеничне - близько 2 склянок;
вода або молоко - близько 1 склянки;
дріжджі - 1 пакетик сухих (або в 2 рази більше пресованих);
олія оливкова першого холодного віджиму - близько 20-30 мл;
цукор-пісок - 1-2 ч. ложки (для пуску дріжджів);
кухонна сіль - 1 щіпка;
сир тертий (в ідеалі - італійські сири);
цибуля зелена;
шматочок свинячого сала для змащування.
Приготування
Готуємо безопарним способом. Борошно просіваємо в миску гіркою, робимо поглиблення. У неї додаємо дріжджі, цукор, сіль, масло і трохи підігріте молоко. Непогано додати невелику кількість сухих мелених спецій: паприку, гострий червоний і духмяний перець та ін Замішуємо тісто, можна промесить його міксером. Скачуємо грудкою, накриваємо чистою серветкою і ставимо в тепле місце хвилин на 20 після чого обминаємо і промешиваем знову. Повторюємо цикл. Коли тісто добре підійшло і збільшилася в обсязі, обминаємо його, ділимо на рівні шматки і розкачуємо коржі-фокаччо (не занадто тонкі), найкраще - круглої форми.
В домашніх умовах найзручніше піч фокаччу на великій сковороді, чавунної або алюмінієвої, без покриттів (як варіант, в духовій шафі, в прогрітій російської печі, на спеціальному керамічному круглому «камені» або деку). Якщо на сковороді - розігріваємо її, змащуємо шматочком сала і випікаємо фокаччо (з переворотом) до рум'яно-золотистого відтінку. Якщо в духовій шафі, то при температурі 200 градусів близько 20 хвилин. Готову гарячу фокаччу посипаємо тертим сиром і рубаним зеленим луком. Трохи охолоджуємо, і можна подавати.
Звичайно, добре до такої коржику що-небудь ще, наприклад, шинку, помідори і келишок доброго столового несульфитированного вина подати.
Можна спекти більш ситну складну подвійну фокаччу в лігурійському стилі з сиром, базиліком, цибулею, шинкою або копченої ковбаскою, солодким перцем і оливками.
Тісто можна приготувати таку ж, як у попередньому рецепті (див. вище). Або замісити зовсім просте бездріжджове тісто з борошна, води або молока і оливкової олії - таке тісто можна не расстаивать. Важливий момент: в тісто все ж додаємо трохи сухих мелених спецій.
Інгредієнти:
тісто;
шинка або інша ковбаса варено-копчена, копчена;
сир тертий;
зелена цибуля, базилік та ін зелень, тільки не кріп;
оливки без кісточок;
солодкий червоний перець;
часник;
шматочок сала для змащування.
Приготування
Поки тісто трохи «відпочиває», готуємо начинку. Оливки нарізаємо тонкими кружечками, солодкий перець - короткою соломкою, шинку - кружечками або невеликими короткими смужками. Зелень рубаємо. Все перемішуємо з додаванням тертого сиру. Розкачуємо нетовсті коржі (зручно робити невеликі, на 1 порцію).
На один корж викладаємо начинку другий - накриваємо і слепляем краю. Вийшов як би пиріг. Запікаємо його на змащеному деку або на «камені». До рум'яності тесту. Готову фокаччу змащуємо розрізаним зубчиком часнику.
Начинки можуть додаватися в тісто або викладатися на вже готову гарячу корж. В начинку можуть входити пряні трави (базилік, орегано і інші, їх звичайно закладають в тісто), а також оливки, томати, цибуля, фрукти, сири та інші продукти, типові для господарства конкретній сфері (у кожної з яких свої традиції приготування). Сири, в будь-якому разі, дуже добре підходять для фокаччі: викладений на гарячий корж сир злегка подплавляется, а потім трохи остигає, таким чином, підклеюючи інші компоненти начинки.
Розглянемо в різних варіантах, як можна приготувати фокаччу з сиром. Тісто краще готувати самостійно з цільнозерновий борошна твердих сортів пшениці.
Рецепт фокаччі з сиром і зеленою цибулею
Інгредієнти:
Приготування
Готуємо безопарним способом. Борошно просіваємо в миску гіркою, робимо поглиблення. У неї додаємо дріжджі, цукор, сіль, масло і трохи підігріте молоко. Непогано додати невелику кількість сухих мелених спецій: паприку, гострий червоний і духмяний перець та ін Замішуємо тісто, можна промесить його міксером. Скачуємо грудкою, накриваємо чистою серветкою і ставимо в тепле місце хвилин на 20 після чого обминаємо і промешиваем знову. Повторюємо цикл. Коли тісто добре підійшло і збільшилася в обсязі, обминаємо його, ділимо на рівні шматки і розкачуємо коржі-фокаччо (не занадто тонкі), найкраще - круглої форми.
В домашніх умовах найзручніше піч фокаччу на великій сковороді, чавунної або алюмінієвої, без покриттів (як варіант, в духовій шафі, в прогрітій російської печі, на спеціальному керамічному круглому «камені» або деку). Якщо на сковороді - розігріваємо її, змащуємо шматочком сала і випікаємо фокаччо (з переворотом) до рум'яно-золотистого відтінку. Якщо в духовій шафі, то при температурі 200 градусів близько 20 хвилин. Готову гарячу фокаччу посипаємо тертим сиром і рубаним зеленим луком. Трохи охолоджуємо, і можна подавати.
Звичайно, добре до такої коржику що-небудь ще, наприклад, шинку, помідори і келишок доброго столового несульфитированного вина подати.
Можна спекти більш ситну складну подвійну фокаччу в лігурійському стилі з сиром, базиліком, цибулею, шинкою або копченої ковбаскою, солодким перцем і оливками.
Тісто можна приготувати таку ж, як у попередньому рецепті (див. вище). Або замісити зовсім просте бездріжджове тісто з борошна, води або молока і оливкової олії - таке тісто можна не расстаивать. Важливий момент: в тісто все ж додаємо трохи сухих мелених спецій.
Фокачча з сиром, базиліком і цибулею
Інгредієнти:
Приготування
Поки тісто трохи «відпочиває», готуємо начинку. Оливки нарізаємо тонкими кружечками, солодкий перець - короткою соломкою, шинку - кружечками або невеликими короткими смужками. Зелень рубаємо. Все перемішуємо з додаванням тертого сиру. Розкачуємо нетовсті коржі (зручно робити невеликі, на 1 порцію).
На один корж викладаємо начинку другий - накриваємо і слепляем краю. Вийшов як би пиріг. Запікаємо його на змащеному деку або на «камені». До рум'яності тесту. Готову фокаччу змащуємо розрізаним зубчиком часнику.
Рекомендуємо добрі рецепти
Сирні коржики на кефірі
Кефір корисний та поширений кисломолочний продукт, який можна вживати як самостійно, так і додавати до складу різних страв. І зараз ми вам розповімо,
Узбецький коржик
Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,
Цибульні коржі
Італійський цибульні коржі, або фокача, знамениті на весь світ. І не даремно. Смак цієї страви дійсно приголомшливий. Чи це не причина його
Італійська паска панеттоне - рецепт
Італійська паска панеттоне - справжнє відкриття для наших господинь. Всі знають наші великодні паски, які стали традиційними на свято Пасхи. Цю
Фокачча - рецепт
Італійська фокачча - це тонка коржик з травами і оливковою олією, яку подають з гарячими стравами, або використовують для приготування бутербродів.
Як приготувати хичини?
Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили