Суп з баранини з нутом
Нут відноситься до сімейства бобових рослин, тому його називають ще баранячим або турецьким горохом. Традиційно використовується в індійській та арабської кухні, але в останні десятиліття з'явився і в європейських супермаркетах.
За смаком нут нагадує горіх і має масляну структуру. У їжу вживають різні сорти цієї рослини: світлий нут - це стиглі сухі боби, зелений - недостиглі засушені боби, чорний нут має яскраво виражений горіховий присмак, червоний і коричневий нут містять підвищену кількість заліза.
Перед приготуванням горох нут замочують на 8-12 годин у воді кімнатної температури для набухання. Потім варять у воді або бульйоні до готовності. Якщо передбачається робити пюре з нуту, у воду для замочування додають трохи харчової соди.
Нут використовується в кулінарії дуже широко. Починаючи з супів і закінчуючи начинки для пирогів. Про те, як приготувати суп з нутом і шурпу читайте наші рецепти.
Інгредієнти:
м'якоть баранини - 600 г;
нут - 1 склянка;
морква - 2 шт.;
цибуля - 1 шт.;
корінь петрушки - 1 шт.;
картопля - 500 г;
топлене масло - 1 столова ложка;
борошно - 1 столова ложка;
часник - 3 зубки;
сіль, перець за смаком;
вода - 3 л.
Приготування
М'ясо поміщаємо в воду і доводимо до кипіння не забуваючи знімати пінку. Додаємо в бульйон подрібнену цибулину, моркву, корінь петрушки і нут. Варимо, поки не буде готове м'ясо. Солимо бульйон і кидаємо нарізану кубиками картоплю. Через 10 хвилин виймаємо баранину, ділимо її на порційні шматочки.
На сковороді обсмажуємо на топленому маслі борошно з додаванням бульйону. Цією сумішшю заправляємо суп. У готовий суп додаємо подрібнений часник, рубану зелень і шматки м'яса.
Інгредієнти:
баранячі реберця - 700 г;
картопля - 400 г;
нут - 200 г;
болгарський перець - 350 г;
помідори - 300 г;
морква - 250 г;
цибуля - 250 г;
часник - 3 зубки;
томатна паста - 3 столові ложки;
яблучний оцет - 1 чайна ложка;
рослинна олія;
сіль, червоний мелений перець;
зелень, спеції, лавровий лист.
Приготування
Баранину нарізаємо на порції. Цибулю ріжемо кільцями, помідори - кубиками, солодкий перець - тонкою соломкою. Натираємо моркву на крупній тертці. Одну цибулину нарізаємо окремо і маринуємо в оцті.
М'ясо обсмажуємо до утворення золотистої скоринки і перекладаємо в окремий посуд. В цьому ж жирі обсмажуємо свіжий лук до прозорості, додаємо моркву і тушкуємо близько 5 хвилин. Далі додаємо солодкий перець і помідори, додаємо томатну пасту. Через 3-4 хвилини перекладаємо в суміш баранячі реберця, все добре перемішуємо і заливаємо киплячою водою так, щоб м'ясо було покрито повністю. Тушкуємо на повільному вогні 30 хвилин.
Додаємо картоплю і заздалегідь відварений нут, якщо є необхідність, доливаємо окріп. Коли шурпа закипить, солимо, додаємо червоний мелений перець і варимо до розм'якшення картоплі. Наприкінці варіння, додаємо спеції і лавровий лист. Після вимкнення вогню додаємо розмелений часник. Залишаємо шурпу настоятися на 20-25 хвилин, не знімаючи кришку.
В глибокі тарілки наливаємо шурпу з двома реберцями, посипаємо зеленню і додаємо трохи маринованої цибулі.
За смаком нут нагадує горіх і має масляну структуру. У їжу вживають різні сорти цієї рослини: світлий нут - це стиглі сухі боби, зелений - недостиглі засушені боби, чорний нут має яскраво виражений горіховий присмак, червоний і коричневий нут містять підвищену кількість заліза.
Перед приготуванням горох нут замочують на 8-12 годин у воді кімнатної температури для набухання. Потім варять у воді або бульйоні до готовності. Якщо передбачається робити пюре з нуту, у воду для замочування додають трохи харчової соди.
Нут використовується в кулінарії дуже широко. Починаючи з супів і закінчуючи начинки для пирогів. Про те, як приготувати суп з нутом і шурпу читайте наші рецепти.
Суп з баранини з нутом
Інгредієнти:
Приготування
М'ясо поміщаємо в воду і доводимо до кипіння не забуваючи знімати пінку. Додаємо в бульйон подрібнену цибулину, моркву, корінь петрушки і нут. Варимо, поки не буде готове м'ясо. Солимо бульйон і кидаємо нарізану кубиками картоплю. Через 10 хвилин виймаємо баранину, ділимо її на порційні шматочки.
На сковороді обсмажуємо на топленому маслі борошно з додаванням бульйону. Цією сумішшю заправляємо суп. У готовий суп додаємо подрібнений часник, рубану зелень і шматки м'яса.
Шурпа з баранини з нутом
Інгредієнти:
Приготування
Баранину нарізаємо на порції. Цибулю ріжемо кільцями, помідори - кубиками, солодкий перець - тонкою соломкою. Натираємо моркву на крупній тертці. Одну цибулину нарізаємо окремо і маринуємо в оцті.
М'ясо обсмажуємо до утворення золотистої скоринки і перекладаємо в окремий посуд. В цьому ж жирі обсмажуємо свіжий лук до прозорості, додаємо моркву і тушкуємо близько 5 хвилин. Далі додаємо солодкий перець і помідори, додаємо томатну пасту. Через 3-4 хвилини перекладаємо в суміш баранячі реберця, все добре перемішуємо і заливаємо киплячою водою так, щоб м'ясо було покрито повністю. Тушкуємо на повільному вогні 30 хвилин.
Додаємо картоплю і заздалегідь відварений нут, якщо є необхідність, доливаємо окріп. Коли шурпа закипить, солимо, додаємо червоний мелений перець і варимо до розм'якшення картоплі. Наприкінці варіння, додаємо спеції і лавровий лист. Після вимкнення вогню додаємо розмелений часник. Залишаємо шурпу настоятися на 20-25 хвилин, не знімаючи кришку.
В глибокі тарілки наливаємо шурпу з двома реберцями, посипаємо зеленню і додаємо трохи маринованої цибулі.
Рекомендуємо добрі рецепти
Баранина в мультиварці
Баранина - смачне і корисне м'ясо, в якому міститься багато фтору. Також воно сприяє профілактиці діабету. І сьогодні ми розповімо, які страви з
Плов з нутом
Плов - це улюблене багатьма страва азіатської кухні. Справжній узбецький плов готують з нутом, так званим турецьким горохом. Ось про такий варіант
Шурпа в казані
Шурпа - це густий наваристий суп, приготовлений на м'ясному бульйоні з додаванням овочів і спецій. Це ароматне блюдо азіатської кухні готують
Як приготувати шурпу з свинини?
Всім любителям ситних, жирних, наваристих супів присвячується. Ви ще не знаєте, як приготувати шурпу з свинини? В такому випадку, вам терміново
Як приготувати шурпу з баранини?
Ви - любитель скуштувати східної кухні? Вашій увазі представлений рецепт м'ясного супу шурпа. Головна особливість приготування цієї страви полягає в
Шурпа з курки
Традиційна українська шурпа готується з баранини, але ми сьогодні трохи відступимо від класичного рецепту і приготуємо цей густий суп з курки - вийде