Нут відноситься до сімейства бобових рослин, тому його називають ще баранячим або турецьким горохом. Традиційно використовується в індійській та арабської кухні, але в останні десятиліття з'явився і в європейських супермаркетах.
За смаком нут нагадує горіх і має масляну структуру. У їжу вживають різні сорти цієї рослини: світлий нут - це стиглі сухі боби, зелений - недостиглі засушені боби, чорний нут має яскраво виражений горіховий присмак, червоний і коричневий нут містять підвищену кількість заліза.
Перед приготуванням горох нут замочують на 8-12 годин у воді кімнатної температури для набухання. Потім варять у воді або бульйоні до готовності. Якщо передбачається робити пюре з нуту, у воду для замочування додають трохи харчової соди.
Нут використовується в кулінарії дуже широко. Починаючи з супів і закінчуючи начинки для пирогів. Про те, як приготувати суп з нутом і шурпу читайте наші рецепти.
Суп з баранини з нутом
Інгредієнти: м'якоть баранини - 600 г; нут - 1 склянка; морква - 2 шт.; цибуля - 1 шт.; корінь петрушки - 1 шт.; картопля - 500 г; топлене масло - 1 столова ложка; борошно - 1 столова ложка; часник - 3 зубки; сіль, перець за смаком; вода - 3 л. Приготування М'ясо поміщаємо в воду і доводимо до кипіння не забуваючи знімати пінку. Додаємо в бульйон подрібнену цибулину, моркву, корінь петрушки і нут. Варимо, поки не буде готове м'ясо. Солимо бульйон і кидаємо нарізану кубиками картоплю. Через 10 хвилин виймаємо баранину, ділимо її на порційні шматочки.
На сковороді обсмажуємо на топленому маслі борошно з додаванням бульйону. Цією сумішшю заправляємо суп. У готовий суп додаємо подрібнений часник, рубану зелень і шматки м'яса.
Шурпа з баранини з нутом
Інгредієнти: баранячі реберця - 700 г; картопля - 400 г; нут - 200 г; болгарський перець - 350 г; помідори - 300 г; морква - 250 г; цибуля - 250 г; часник - 3 зубки; томатна паста - 3 столові ложки; яблучний оцет - 1 чайна ложка; рослинна олія; сіль, червоний мелений перець; зелень, спеції, лавровий лист. Приготування Баранину нарізаємо на порції. Цибулю ріжемо кільцями, помідори - кубиками, солодкий перець - тонкою соломкою. Натираємо моркву на крупній тертці. Одну цибулину нарізаємо окремо і маринуємо в оцті.
М'ясо обсмажуємо до утворення золотистої скоринки і перекладаємо в окремий посуд. В цьому ж жирі обсмажуємо свіжий лук до прозорості, додаємо моркву і тушкуємо близько 5 хвилин. Далі додаємо солодкий перець і помідори, додаємо томатну пасту. Через 3-4
хвилини перекладаємо в суміш баранячі реберця, все добре перемішуємо і заливаємо киплячою водою так, щоб м'ясо було покрито повністю. Тушкуємо на повільному вогні 30 хвилин.
Додаємо картоплю і заздалегідь відварений нут, якщо є необхідність, доливаємо окріп. Коли шурпа закипить, солимо, додаємо червоний мелений перець і варимо до розм'якшення картоплі. Наприкінці варіння, додаємо спеції і лавровий лист. Після вимкнення вогню додаємо розмелений часник. Залишаємо шурпу настоятися на 20-25 хвилин, не знімаючи кришку.
В глибокі тарілки наливаємо шурпу з двома реберцями, посипаємо зеленню і додаємо трохи маринованої цибулі.