Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Щі із квашеної капусти - рецепт

Щі із квашеної капусти - рецепт

26-03-2015, 10:08
460
Щі із квашеної капусти - рецепт
Щі - популярне блюдо російської кухні, різновид супу заправного типу. Блюдо це легендарне, літературі, мистецтві і стійких формах мовної практики існує безліч згадок і культурних алюзій, пов'язаних зі щами.
У приготуванні кулешу використовується капуста (як свіжа, так і квашена), іноді щавель і інша зелень.
Трохи про історію щей
Вважається, що щі у варіантах, близьких до сучасних, на Русі почали готувати не раніше IX століття. Саме в ці часи росіяни селяни стали активно і повсюдно вирощувати білокачанну капусту.
Розповімо, як можна приготувати щі з квашеної капусти. Капусту краще використовувати саме квашену, а не малосольну.

Російські класичні пісні щі з квашеної капусти - рецепт


Інгредієнти:

  • капуста квашена - 500-750 м;

  • гриби білі - 8 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 2 шт.;

  • гречана крупа - 2 ст. ложки;

  • картопля - 2 шт.;

  • морква - 1 шт.;

  • ріпа або бруква - 1 шт.;

  • петрушка корінь - 1 шт.;

  • спеції (лавровий лист, гвоздика, перець-горошок, насіння анісу, фенхелю, коріандру й кропу) - потроху;

  • зелень кропу і петрушки;

  • часник - 2-5 зубчиків;

  • масло рослинне (льняне, наприклад) - 2-5 ст. ложок;

  • сметана для подачі.


  • Приготування
    У глиняний горщик закладемо квашену капусту, заллємо 05 л окропу і накриємо кришкою. Можна поставити горщик нудитися в розігріту духовку хвилин на 30 або просто залишити на 1 годину. Потім зіллємо з капусти рідина в окрему ємність, капусту відкинемо на друшляк. На сковороді розігріємо масло, спассеруем поросяти, ягняти цибулю, додати капусту і злегка протушкуйте протягом 10 хвилин.
    Закладаємо В каструлю гречку, корінь петрушки (цілком), не занадто дрібно нарізані гриби, морква, картопля, ріпу (якщо вона є, не знайшли - обійдемося). Додамо спеції, заллємо 1 л води і проваримо протягом 20 хвилин на малому вогні. Корінь петрушки викидаємо. З'єднаємо протушенную цибульно-капустяну суміш з іншими інгредієнтами супу (тобто з тим, що в каструлі). Дольем в щі капустяний настій або відвар), злитий раніше. Накриємо каструлю кришкою і остудимо протягом 10 хвилин. Засиплемо подрібненою зеленню і часником. Розливаємо щі в тарілки і заправляємо сметаною безпосередньо перед подачею. До щам добре подати житній хліб та чарку міцної гіркої настоянки або прохолодною горілки.
    М'ясні щі
    Смачні мясні щі з квашеної капусти, наприклад, багаті або збірні готуємо приблизно так само (див. вище).
    Окремо готуємо м'ясний бульйон з однієї або з різних видів м'яса домашніх тварин і птиці. М'ясо у вигляді великих шматків або одного шматка заливаємо водою і проварюємо до готовності (близько 15 години) з коренем петрушки, цибулею і спеціями. Корінь петрушки і цибулю викидаємо. М'ясо виймаємо і нарізаємо шматочками середнього розміру. Бульйон обережно зливаємо або проціджуємо.
    У цьому м'ясному бульйоні варимо гречку або рис (2 ст. ложки), не занадто дрібно нарізані гриби і овочі (морква, картопля, ріпу), все це готуємо в бульйоні протягом 20 хвилин, після чого закладаємо м'ясо назад.
    Капусту запарюємо окропом (05 л) в окремій ємності на 1 годину, потім рідину зливаємо в окрему ємність і відкидаємо на друшляк.
    Нарізаний чверть кільцями цибулю пасеруємо в сковороді на олії, потім додаємо капусту і злегка протушиваем.
    Закладаємо тушковану цибульно-капустяну суміш у каструлю з
    Щі із квашеної капусти - рецепт
    бульйоном, м'ясом і овочами. Доливаємо в каструлю капустяний настій, трохи охолоджуємо. Сметану подаємо окремо. Присипаємо зеленню і часником перед їжею.
    Сільські щі
    Щі сільські томлені з квашеної капусти можна приготувати найпростішим способом в російської печі.
    Використовуємо ті ж інгредієнти (див. вище).
    Приготування
    Всі інгредієнти у вигляді шматочків, а саме: м'ясо, овочі, гриби, спеції і промиту квашену капусту закладаємо в товстостінний горщик. Заливаємо водою, щільно запечатуємо горщик сирої пшеничним коржем і поміщаємо в остигаючу російську піч (вугілля повинні вже практично догорають). Закриваємо кришку, щі повільно нудяться. Витягаємо горщик із смачними сільськими щами через 4-5 або більше годин.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Щі з кислої капусти
    Щі з кислої капусти
    Щі - це популярне російське блюдо, яке готували наші предки в стародавні часи. Способів його створення існує дуже багато. І сьогодні ми поділимося
    Салат з квашеної капусти
    Салат з квашеної капусти
    Салат з квашеної капусти - досить легка і ситна закуска, яка чудово виглядає і на святковому, і на повсякденному столі. Пропонуємо вашій увазі
    Солянка з квашеної капусти
    Солянка з квашеної капусти
    Солянка - це смачне перше або друге блюдо, в якому поєднуються м'ясні продукти з солоними або квашеними овочами. І сьогодні ми розповімо вам, як
    Капуста в горщиках
    Капуста в горщиках
    Якщо ви віддаєте перевагу виключно здорову їжу, тоді наш сьогоднішній рецепт для вас. Ми пропонуємо вам зробити просте страву до вечері - тушкувати
    Квашена капуста з журавлиною
    Квашена капуста з журавлиною
    Рецептів приготування квашеної капусти досить багато. Для закваски в неї додають моркву, кмин, насіння кропу, які надають їй своєрідний неповторний
    Квашена капуста
    Квашена капуста
    Рецепт приготування кислої капусти Квашена капуста улюблена багатьма народами світу, але особливу популярність отримала у слов'янських країнах. Легка