Щі - популярне блюдо російської кухні, різновид супу заправного типу. Блюдо це легендарне, літературі, мистецтві і стійких формах мовної практики існує безліч згадок і культурних алюзій, пов'язаних зі щами.
У приготуванні кулешу використовується капуста (як свіжа, так і квашена), іноді щавель і інша зелень.
Трохи про історію щей Вважається, що щі у варіантах, близьких до сучасних, на Русі почали готувати не раніше IX століття. Саме в ці часи росіяни селяни стали активно і повсюдно вирощувати білокачанну капусту.
Розповімо, як можна приготувати щі з квашеної капусти. Капусту краще використовувати саме квашену, а не малосольну.
Російські класичні пісні щі з квашеної капусти - рецепт
Інгредієнти: капуста квашена - 500-750 м; гриби білі - 8 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; гречана крупа - 2 ст. ложки; картопля - 2 шт.; морква - 1 шт.; ріпа або бруква - 1 шт.; петрушка корінь - 1 шт.; спеції (лавровий лист, гвоздика, перець-горошок, насіння анісу, фенхелю, коріандру й кропу) - потроху; зелень кропу і петрушки; часник - 2-5 зубчиків; масло рослинне (льняне, наприклад) - 2-5 ст. ложок; сметана для подачі. Приготування У глиняний горщик закладемо квашену капусту, заллємо 05 л окропу і накриємо кришкою. Можна поставити горщик нудитися в розігріту духовку хвилин на 30 або просто залишити на 1 годину. Потім зіллємо з капусти рідина в окрему ємність, капусту відкинемо на друшляк. На сковороді розігріємо масло, спассеруем поросяти, ягняти цибулю, додати капусту і злегка протушкуйте протягом 10 хвилин.
Закладаємо В каструлю гречку, корінь петрушки (цілком), не занадто дрібно нарізані гриби, морква, картопля, ріпу (якщо вона є, не знайшли - обійдемося). Додамо спеції, заллємо 1 л води і проваримо протягом 20 хвилин на малому вогні. Корінь петрушки викидаємо. З'єднаємо протушенную цибульно-капустяну суміш з іншими інгредієнтами супу (тобто з тим, що в каструлі). Дольем в щі капустяний настій або відвар), злитий раніше. Накриємо каструлю кришкою і остудимо протягом 10 хвилин. Засиплемо подрібненою зеленню і часником. Розливаємо щі в тарілки і заправляємо сметаною безпосередньо перед подачею. До щам добре подати житній хліб та чарку міцної гіркої настоянки або прохолодною горілки.
М'ясні щі Смачні мясні щі з квашеної капусти, наприклад, багаті або збірні готуємо приблизно так само (див. вище).
Окремо готуємо м'ясний бульйон з однієї або з різних видів м'яса домашніх тварин і птиці. М'ясо у вигляді великих шматків або одного шматка заливаємо водою і проварюємо до готовності (близько 15 години) з коренем петрушки, цибулею і спеціями. Корінь петрушки і цибулю викидаємо. М'ясо виймаємо і нарізаємо шматочками середнього розміру. Бульйон обережно зливаємо або проціджуємо.
У цьому м'ясному бульйоні варимо гречку або рис (2 ст. ложки), не занадто дрібно нарізані гриби і овочі (морква, картопля, ріпу), все це готуємо в бульйоні протягом 20 хвилин, після чого закладаємо м'ясо назад.
Капусту запарюємо окропом (05 л) в окремій ємності на 1 годину, потім рідину зливаємо в окрему ємність і відкидаємо на друшляк.
Нарізаний чверть кільцями цибулю пасеруємо в сковороді на олії, потім додаємо капусту і злегка протушиваем.
Закладаємо тушковану цибульно-капустяну суміш у каструлю з
бульйоном, м'ясом і овочами. Доливаємо в каструлю капустяний настій, трохи охолоджуємо. Сметану подаємо окремо. Присипаємо зеленню і часником перед їжею.
Сільські щі Щі сільські томлені з квашеної капусти можна приготувати найпростішим способом в російської печі.
Використовуємо ті ж інгредієнти (див. вище).
Приготування Всі інгредієнти у вигляді шматочків, а саме: м'ясо, овочі, гриби, спеції і промиту квашену капусту закладаємо в товстостінний горщик. Заливаємо водою, щільно запечатуємо горщик сирої пшеничним коржем і поміщаємо в остигаючу російську піч (вугілля повинні вже практично догорають). Закриваємо кришку, щі повільно нудяться. Витягаємо горщик із смачними сільськими щами через 4-5 або більше годин.