Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Ткемалі з аличі - рецепт

Ткемалі з аличі - рецепт

26-03-2015, 09:44
6 767
Ткемалі з аличі - рецепт
Знаменитий на весь світ соус ткемалі готується з аличі. Колір ткемалі з аличі залежить від забарвлення плодів: вони бувають жовтого, червоного і темно-бордового кольорів. Ароматний, терпкий соус відмінно підкреслює смак м'ясних страв.

Грузинський соус з аличі


Інгредієнти:

  • плоди аличі - 1 кг;

  • гострий перець чилі - 1 стручок;

  • часник - 1/2 головки;

  • трави (кріп, кінза, омбало) - по 30 г;

  • спеції (мелений коріандр, уцхо-сунелі) - по 1 ст. ложці;

  • сіль - 1 ч. ложка;

  • цукор - 2 ч. ложки.


  • Приготування
    Вимиту аличу поміщаємо в каструлю, додавши півсклянки води, прикриваємо кришкою. На повільному вогні варимо плоди до розм'якшення приблизно 20 хвилин. Розварену аличу викладаємо в сито або друшляк з дрібними частими отворами. Дерев'яною лопаткою (або ложкою) перетираємо ткемалі, в ситі повинні залишитися тільки кісточки і шкірка від плодів. Відходи викидаємо, а вийшло пюре доводимо до кипіння. Після того, як вогонь вимкнули, додаємо сіль, цукор, коріандр, уцхо-сунелі.
    Зелень дрібно ріжемо, гострий перець очищаємо від насіння і подрібнюємо, чистимо і пропускаємо через прес часник. Всі підготовлені компоненти додаємо в соус і ретельно перемішуємо. Готовий продукт можна заготовити на зиму, розлив у стерилізовані банки чи пляшки і залив зверху невеликою кількістю рослинного масла, щоб ткемалі не псувався.
    Швидше за все, у багатьох виникне питання, що таке омбало і де взяти аличу? Замість аличі можна використовувати будь-який сорт кислої сливи. Омбало - різновид дикої м'яти зі злегка лимонним присмаком, тому можна використати замість неї мелісу.
    Пропонований другий рецепт ткемалі з аличі містить більш звичні компоненти.
    Інгредієнти:

  • алича - 2 кг;

  • чебрець - 1 пучок;

  • зелень - 100 г;

  • часник - 1 головка;

  • сіль, цукор і перець за смаком.


  • Приготування
    Аличу скласти в каструлю, додати трохи води (алича сама дає багато соку), додаємо чебрець і варимо на повільному вогні 15 хвилин. Остиглу аличу перетираємо через сито. Отриману масу варимо близько 1 години на маленькому полум'я, знімаючи час від
    Ткемалі з аличі - рецепт
    часу піну. Паралельно підготуємо зелень: вимиємо і высушим. Чистимо часник. Зелень і часник ріжемо або мельчим блендером. У плодове пюре додаємо часник, зелень, перець, сіль і цукор. З зазначеного кількості складових повинно вийти приблизно 2 л ткемалі.
    Розлитий по банках соус досить довго зберігається в прохолодному місці.
    Також спробуйте приготувати не менш класичний грузинський соус сациві на основі горіхів - ідеальне доповнення до страв з м'яса і риби.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Соус ткемалі
    Соус ткемалі
    Всім відомий грузинський соус ткемалі давно перестав бути прерогативою цього південного народу. Тепер його може самостійно приготувати господиня
    Соус для шаурми
    Соус для шаурми
    Соус для шаурми - це ключова складова, яка з'єднує всі інші інгредієнти цього нехитрого східного блюда. Щоб урівноважити смак шаурми, до рецептури
    Кетчуп зі слив
    Кетчуп зі слив
    Напевно, багато хто з нас не знають, що кетчуп можна зварити не тільки томатів, а й із слив. Ось про це ми і поговоримо в нашій статті. Ми зібрали
    Варення з аличі - рецепт
    Варення з аличі - рецепт
    Алича - корисний і смачний фрукт. Вона багата магнієм, калієм, залізом, фосфором, натрієм. І зараз ми розповімо, як з неї зробити чудове варення.
    Пастила з аличі
    Пастила з аличі
    Пастила - традиційна і смачна російська солодкість. Зазвичай її роблять з яблук, але сьогодні ми хочемо вам запропонувати рецепт її створення з аличі
    Рецепт харчо з яловичини
    Рецепт харчо з яловичини
    Ситний суп харчо - традиційне блюдо грузинської кухні. У класичному варіанті воно готується з трьох важливих інгредієнтів: яловичини, волоських