Соус ткемалі
Соус ткемалі - вельми оригінальна і популярна приправа із слив з грузинської кулінарної традиції, в даний час використовується в кухнях багатьох інших народів. Добре приготований соус ткемалі із слив володіє чудовим тонким ароматом і багатою вишуканим смаком з безліччю відтінків. Самі прісні страви з соусом ткемалі стають дуже смачними. Крім того, соус ткемалі містить вітаміни, мікроелементи, дубильні речовини, корисний пектин і антиоксиданти. Зазвичай цей чудовий культовий соус подають до різних страв з риби, птиці, м'яса, до страв з злаків, бобових, кукурудзи, картоплі, макаронних виробів.
Особливості оригінального соусу
Як готувати соус ткемалі? Власне кажучи, це нескладно. Оригінальний класичний грузинський соус ткемалі готують з обов'язковим використанням пряної трави «омбало» (це м'ята болотна). Болотну м'яту додають в ткемалі не тільки для смаку, але і щоб уникнути бродіння соусу при досить довгому зберіганні. Але якщо ми готуємо ткемалі в невеликих кількостях, цей інгредієнт можна замінити, наприклад, звичайної м'ятою (але не перцевої!).
Інгредієнти (на 1 кілограм сливи):
2-4 чайні ложки звичайної кухонної солі
100 мл води
один гострий червоний перець (можна, звичайно, замінити і меленим червоним гострим перцем)
5-8 зубчиків часнику (можна і трохи більше)
великий пучок кінзи (коріандру)
невеликий пучок кропу
5 листочків м'яти (або чайна ложка сухої).
Приготування:
Спочатку вивчимо з плодів сливи кісточки, посиплемо плоди сіллю і почекаємо трохи, поки зливу пустить сік. Краще не використовувати алюмінієву або тефлонову посуд. Поставимо каструльку (а краще сотейник або казанчик) на вогонь, додаємо води, доведемо до кипіння і даємо покипіти 5 хвилин, помішуючи ложкою (краще дерев'яною). Тепер додамо подрібнений (або сухий мелений) перець і проваримо ще хвилин 5 а потім додамо подрібнену зелень (кінзу, кріп і м'яту). Проваримо ще хвилини 2 додамо товчений або продавлений пресом часник. Перемішаємо і вимкнемо вогонь. Можна, звичайно ж, класичним традиційним способом протерти соус через сито, але при сучасних технологіях краще всього скористатися блендером. Перельем соус в блендер і доведемо до однорідності. Соус ткемалі готовий до вживання. Можна додати в соус 1 столову ложку натурального виноградного або яблучного оцту і інших пряних приправ - це справа індивідуального смаку і вашої кулінарної фантазії. Готовий соус ткемалі можна зберігати на полиці в холодильнику в скляному або емальованому (керамічної) посуді з щільно прикритою кришкою. При бажанні можна і консервувати соус ткемалі, заготовлюючи його запас на холодну пору року, коли нам так хочеться фруктів і організм потребує вітамінів.
Можна готувати соус ткемалі трохи по-іншому. Другий спосіб навіть легше. Заллємо сливу з кісточками водою і проваримо хвилин 30-40. Протремо все через сито, а кісточки і шкірку викинемо. Отриману масу (пюре) уварим приблизно до густоти сметани. Тепер можна додати товчений часник, подрібнені перець і трави, сухі спеції, сіль і оцет. Перемішаємо, доведемо до кипіння, дамо трохи (2 хвилини) прокипіти і ще раз пропустимо через сито.
Зливу для соусу ткемалі годиться не всяка. Для його приготування краще використовувати дрібну кислу дику сливу (аличу), яка, до речі сказати, росте не тільки в Грузії, але і в південних районах Росії, Україні, Молдові і багатьох інших країнах.
Особливості оригінального соусу
Як готувати соус ткемалі? Власне кажучи, це нескладно. Оригінальний класичний грузинський соус ткемалі готують з обов'язковим використанням пряної трави «омбало» (це м'ята болотна). Болотну м'яту додають в ткемалі не тільки для смаку, але і щоб уникнути бродіння соусу при досить довгому зберіганні. Але якщо ми готуємо ткемалі в невеликих кількостях, цей інгредієнт можна замінити, наприклад, звичайної м'ятою (але не перцевої!).
Приготування соусу ткемалі
Інгредієнти (на 1 кілограм сливи):
Приготування:
Спочатку вивчимо з плодів сливи кісточки, посиплемо плоди сіллю і почекаємо трохи, поки зливу пустить сік. Краще не використовувати алюмінієву або тефлонову посуд. Поставимо каструльку (а краще сотейник або казанчик) на вогонь, додаємо води, доведемо до кипіння і даємо покипіти 5 хвилин, помішуючи ложкою (краще дерев'яною). Тепер додамо подрібнений (або сухий мелений) перець і проваримо ще хвилин 5 а потім додамо подрібнену зелень (кінзу, кріп і м'яту). Проваримо ще хвилини 2 додамо товчений або продавлений пресом часник. Перемішаємо і вимкнемо вогонь. Можна, звичайно ж, класичним традиційним способом протерти соус через сито, але при сучасних технологіях краще всього скористатися блендером. Перельем соус в блендер і доведемо до однорідності. Соус ткемалі готовий до вживання. Можна додати в соус 1 столову ложку натурального виноградного або яблучного оцту і інших пряних приправ - це справа індивідуального смаку і вашої кулінарної фантазії. Готовий соус ткемалі можна зберігати на полиці в холодильнику в скляному або емальованому (керамічної) посуді з щільно прикритою кришкою. При бажанні можна і консервувати соус ткемалі, заготовлюючи його запас на холодну пору року, коли нам так хочеться фруктів і організм потребує вітамінів.
Інший варіант класичного соусу
Можна готувати соус ткемалі трохи по-іншому. Другий спосіб навіть легше. Заллємо сливу з кісточками водою і проваримо хвилин 30-40. Протремо все через сито, а кісточки і шкірку викинемо. Отриману масу (пюре) уварим приблизно до густоти сметани. Тепер можна додати товчений часник, подрібнені перець і трави, сухі спеції, сіль і оцет. Перемішаємо, доведемо до кипіння, дамо трохи (2 хвилини) прокипіти і ще раз пропустимо через сито.
Зливу для соусу ткемалі годиться не всяка. Для його приготування краще використовувати дрібну кислу дику сливу (аличу), яка, до речі сказати, росте не тільки в Грузії, але і в південних районах Росії, Україні, Молдові і багатьох інших країнах.
Рекомендуємо добрі рецепти
Часниковий соус
Часниковий соус має сотні варіацій. Його можна приготувати практично до будь-якої страви - від млинців до риби. Рецепти самих популярних варіантів ми
Соус для шаурми
Соус для шаурми - це ключова складова, яка з'єднує всі інші інгредієнти цього нехитрого східного блюда. Щоб урівноважити смак шаурми, до рецептури
Ткемалі з аличі - рецепт
Знаменитий грузинський соус ткемалі, приготований з аличі за класичним рецептом, доповнить будь-яку трапезу і відтінятиме смак супроводжуючих страв.
Кетчуп зі слив
Напевно, багато хто з нас не знають, що кетчуп можна зварити не тільки томатів, а й із слив. Ось про це ми і поговоримо в нашій статті. Ми зібрали
Сочевиця з овочами
Сочевиця, безумовно, корисна і поживна сама по собі, але в компанії овочів вона стає ще смачніше й пахучіше. Рецепти сочевиці з овочами ми розглянемо
Рецепт харчо з яловичини
Ситний суп харчо - традиційне блюдо грузинської кухні. У класичному варіанті воно готується з трьох важливих інгредієнтів: яловичини, волоських