Рецепт харчо з яловичини
Ситний і смачний суп харчо - традиційне надбання грузинської кухні, яке у своєму автентичному виконанні готується на основі трьох незамінних інгредієнтів: яловичини, ткемалі і волоських горіхів. Ми врахуємо всі традиції і розповімо вам про те, як варити справжній харчо з яловичини.
Інгредієнти:
яловичина (шматок з кісточкою) - 500 г;
часник - 1 головка;
зелень (кріп, кінза, петрушка) - 1 великий пучок;
волоські горіхи - 1 жменя;
ткемалі - 1/2 ст.;
цибуля - 1 шт.;
морква - 1 шт.;
хмелі-сунелі - 1 ч. ложка;
зерна коріандру - 1 ч. ложка;
пекучий перець - за смаком;
рис - 1/2 ст.;
сіль, перець - за смаком.
Приготування
Яловичину промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо 15 літрами води. Ставимо каструлю на вогонь і варимо міцний і наваристий бульйон, періодично знімаючи з поверхні води піну, що утворюється. Як тільки яловичина буде готова, бульйон потрібно процідити, а саме м'ясо зрізати з кістки і нарізати досить великими шматками.
Тепер займемося овочами: цибулю нарізаємо вздовж цибулини соломкою, моркву - кубиками. Закладаємо овочі в бульйон, а слідом додаємо ткемалі з розрахунку 2 ст. ложки на 2 л бульйону. Якщо ви хочете, щоб готовий харчо мав червоний колір, то додайте близько столової ложки томатного пюре, або пасти. За смаком харчо з яловичини з ткемалі повинен бути кислуватим, але смак можна відрегулювати, додавши гранатового соку, солі і перцю. Як тільки овочі розм'якшаться, засипаємо промитий рис і варимо його хвилин 10.
Поки рис вариться, розтираємо в ступці горіхи і часник. Заправляємо ароматною пастою наш суп, а слідом закладаємо також перетерти в ступці спеції: хмелі-сунелі, коринадр і пекучий перець. Варимо суп 5 хвилин при слабкому кипінні, потім знімаємо каструлю з вогню, додаємо зелень і накриваємо кришкою. Готовий харчо повинен настоятися хоча б 5-10 хвилин, після чого можна подавати його до столу.
Традиційний харчо з яловичини можна приготувати і в мультиварці. Всі інгредієнти укладіть в чашу мультиварки і залийте водою. Увімкніть пристрій в режимі «Суп», або «Тушкування» на 15 години, після чого насолоджуйтеся чудовим смаком цього нескладного страви.
Якщо до цього ми звертали свою увагу лише на традиційний рецепт харчо, то зараз хочемо розповісти вам про більш сучасної версії цієї страви, яка, не дивлячись на свою новизну, відрізняється навіть більш яскравим смаком.
Інгредієнти:
яловичина - 1 кг;
рис - 1/2 ст.;
волоські горіхи - 1/2 ст.;
сушені вишні - 1/3 ст.;
паприка - 1/2 ч. ложки;
петрушка, коринадр - 1 пучок;
рослинне масло - 3 ст. ложки;
ріпчаста цибуля - 1 шт.;
корінь селери - 1 шт;
морква - 1 шт.;
лавровий лист - 2 шт.;
сушена паста з аличі - шматок 10х10 см;
помідори - 3-4 шт.;
часник - 1 головка;
лимонний сік - за смаком.
Приготування
Перед тим, як приготувати харчо з яловичини, яловичину моєму і заливаємо водою. Варимо міцний яловичий бульйон, додавши шматочки селери і лавровий лист. Готовий бульйон проціджуємо і розмочуємо в ньому шматочок сухої пасти з аличі. Яловичину нарізаємо великими шматочками і повертаємо назад в бульйон.
Томати бланшируем, знімаємо шкірку і тушкуємо плоди до утворення однорідної пасти. Заправляємо пастою суп і закладаємо в нього нарізану кубиками моркву і ріпчасту цибулю. Додаємо вишні. Як тільки овочі стануть м'якими, кладемо в каструлю рис і варимо його хвилин 10-12. Розтираємо горіхи з часником і заправляємо пастою харчо. Додаємо паприку, сіль і перець за смаком. Варимо суп 10 хвилин, потім додаємо подрібнену зелень і прибираємо харчо з вогню. Перед подачею даємо супу настоятися 15-20 хвилин.
Харчо з яловичини по-грузинськи
Інгредієнти:
Приготування
Яловичину промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо 15 літрами води. Ставимо каструлю на вогонь і варимо міцний і наваристий бульйон, періодично знімаючи з поверхні води піну, що утворюється. Як тільки яловичина буде готова, бульйон потрібно процідити, а саме м'ясо зрізати з кістки і нарізати досить великими шматками.
Тепер займемося овочами: цибулю нарізаємо вздовж цибулини соломкою, моркву - кубиками. Закладаємо овочі в бульйон, а слідом додаємо ткемалі з розрахунку 2 ст. ложки на 2 л бульйону. Якщо ви хочете, щоб готовий харчо мав червоний колір, то додайте близько столової ложки томатного пюре, або пасти. За смаком харчо з яловичини з ткемалі повинен бути кислуватим, але смак можна відрегулювати, додавши гранатового соку, солі і перцю. Як тільки овочі розм'якшаться, засипаємо промитий рис і варимо його хвилин 10.
Поки рис вариться, розтираємо в ступці горіхи і часник. Заправляємо ароматною пастою наш суп, а слідом закладаємо також перетерти в ступці спеції: хмелі-сунелі, коринадр і пекучий перець. Варимо суп 5 хвилин при слабкому кипінні, потім знімаємо каструлю з вогню, додаємо зелень і накриваємо кришкою. Готовий харчо повинен настоятися хоча б 5-10 хвилин, після чого можна подавати його до столу.
Традиційний харчо з яловичини можна приготувати і в мультиварці. Всі інгредієнти укладіть в чашу мультиварки і залийте водою. Увімкніть пристрій в режимі «Суп», або «Тушкування» на 15 години, після чого насолоджуйтеся чудовим смаком цього нескладного страви.
Рецепт приготування супу харчо з яловичини
Якщо до цього ми звертали свою увагу лише на традиційний рецепт харчо, то зараз хочемо розповісти вам про більш сучасної версії цієї страви, яка, не дивлячись на свою новизну, відрізняється навіть більш яскравим смаком.
Інгредієнти:
Приготування
Перед тим, як приготувати харчо з яловичини, яловичину моєму і заливаємо водою. Варимо міцний яловичий бульйон, додавши шматочки селери і лавровий лист. Готовий бульйон проціджуємо і розмочуємо в ньому шматочок сухої пасти з аличі. Яловичину нарізаємо великими шматочками і повертаємо назад в бульйон.
Томати бланшируем, знімаємо шкірку і тушкуємо плоди до утворення однорідної пасти. Заправляємо пастою суп і закладаємо в нього нарізану кубиками моркву і ріпчасту цибулю. Додаємо вишні. Як тільки овочі стануть м'якими, кладемо в каструлю рис і варимо його хвилин 10-12. Розтираємо горіхи з часником і заправляємо пастою харчо. Додаємо паприку, сіль і перець за смаком. Варимо суп 10 хвилин, потім додаємо подрібнену зелень і прибираємо харчо з вогню. Перед подачею даємо супу настоятися 15-20 хвилин.
Рекомендуємо добрі рецепти
Суп харчо в мультиварці
Якщо ви є прихильницею грузинської кухні, то напевно знаєте про суп харчо. Приготувати його можна за різними рецептами. Ось, наприклад, сьогодні ми
Суп харчо з свинини
Харчо - відомий грузинський суп, який традиційно готують з баранини або яловичини. Ми ж пропонуємо вам зробити його із свинини - вийде також смачно і
Як приготувати лобіо з квасолі?
Лобіо - популярна страва грузинської кухні, яку можна приготувати із стручкової, білої або червоної квасолі. Давайте розберемо парочку корисних і
Рецепт харчо з баранини
Харчо - популярна страва грузинської кухні, яке готують з яловичини, свинини чи баранини. Ось про останньому варіанті його створення ми і поговоримо
Сациві з індички по-грузинськи
Сациві - смачний грузинський соус, який робиться з волоських горіхів з додаванням спецій. У ньому готують різні м'ясні, рибні і овочеві страви. І
Хашлама з яловичини
Хашлама - традиційне блюдо кавказької кухні. Це м'ясо, тушковане з овочами. Найчастіше її готують з баранини. Але також можливе використання й інших