Часниковий соус
Часниковий соус - смачна і корисна приправа до багатьох страв у різних кулінарних традиціях. Часник культивували в різних цивілізаціях з найдавніших часів, адже він містить необхідні організму людини біологічно активні органічні сполуки - сульфіди, мікроелементи і вітаміни.
Зазвичай для приготування гострого часникового соусу використовують різні рослинні олії холодного віджиму. Оливкова, соняшникова, кунжутне або лляна олії особливо добре підходять для приготування різних часникових соусів.
Для перетирання часнику можна використовувати ступку, блендер або спеціальні ручні преси (чеснокодавилки). Чеснокодавилки дають більш крупну текстуру. Часник, подрібнений одним з цих способів, змішують з маслом і залишають у прохолодному місці на 1-2 години. Це найпростіший рецепт. У такий соус можна додати сире яйце (жовток або тільки білок), лимонний сік, воду або трохи столового білого вина, сіль. Такий соус традиційно популярний в середземноморської та балканської кулінарних традиціях.
Можна приготувати й інші соуси з часником.
Сирно-часниковий соус
Інгредієнти:
100 г твердого сиру
4-5 очищених зубчиків свіжого часнику
50 г оливкової (соняшникової) олії або майонезу, бажано домашнього приготування.
Якщо використовуєте масло, можна додати яєчний жовток. Можна додати трохи розтертих ядерець мигдалю, фісташок або фундука. Ложка лимонного соку і білого вина теж не завадять.
Приготування:
Процес приготування сирно-часникового соусу нескладний. Спочатку натремо сир на середній або дрібній тертці. Часник подрібнити в ступці (можна використовувати блендер або часникодавку). Тепер змішуємо в мисці всі підготовлені інгредієнти, накриємо миску і помістимо соус в холодильник (не в морозильне відділення!).
Сирно-часниковий соус добре подавати, наприклад, з грінками або тостами. Він також буде цілком органічно поєднуватися з стравами з відварної риби та/або морепродуктів. В якості заправки можна використовувати для деяких овочевих салатів, наприклад, салату з помідорів, оливок і зелені.
Часниково-сметанний соус
Це досить простий, але дуже смачний соус.
Інгредієнти:
головка часнику (5-8 зубчиків)
грам 150 натуральної сметани
1-2 столових ложки оливкової олії
1 столова ложка лимонного соку або натурального оцту (наприклад, бальзамічного або фруктового 3-5-%)
кілька гілочок петрушки, кропу, базиліка.
Приготування:
Очищені зубчики часнику подрібнюємо в ступці або давилкою. Перекладаємо в чашу блендера і туди ж додаємо сметану, всі інші інгредієнти і зелень, попередньо подрібнену ножем. Обробляємо блендером до однорідної текстури.
Можна все приготувати вручну. Дамо соусу постояти з півгодини.
Часниково-сметанний соус добре подавати до курочці, індичці, страв з відварної риби, м'яса або грибів. В якості заправки цей соус підійде до овочевих салатів.
Томатно-часниковий соус
Інгредієнти:
2-3 столові ложки томат-пасти
5 зубчиків часнику
150 мл столового білого вина або води
2-4 столових ложки оливкової олії
1 їдальня ложка пшеничного та/або кукурудзяного борошна
зелень (кінза, петрушка, кріп).
Приготування:
Очищений часник перетворимо в кашку з допомогою преса або в ступці.
Пасеруємо в сковороді на маслі борошно до рум'яного кольору, додаємо томат і вино, перемішуємо. Прогріваємо 2 хвилини, трохи охолоджуємо і додаємо подрібнені часник і зелень.
Томатно-часниковий соус добре подавати до страв з м'яса, макаронних виробів, хінкалі, манта, позам, пельменів.
Взагалі, часниковий соус до м'яса - цілком вдале гастрономічне рішення.
Лимонно-часниковий соус
Змішаємо сік 2-х лимонів, розтертий або продавлений часник (2-5 зубчиків), 50 мл рослинного масла, трохи солі і меленого запашного або чорного перцю. Можна використовувати блендер. Дамо соусу постояти півгодини.
Лимонно-часниковий соус добре поєднується зі стравами з м'яса, риби та птиці.
Як приготувати часниковий соус
Зазвичай для приготування гострого часникового соусу використовують різні рослинні олії холодного віджиму. Оливкова, соняшникова, кунжутне або лляна олії особливо добре підходять для приготування різних часникових соусів.
Для перетирання часнику можна використовувати ступку, блендер або спеціальні ручні преси (чеснокодавилки). Чеснокодавилки дають більш крупну текстуру. Часник, подрібнений одним з цих способів, змішують з маслом і залишають у прохолодному місці на 1-2 години. Це найпростіший рецепт. У такий соус можна додати сире яйце (жовток або тільки білок), лимонний сік, воду або трохи столового білого вина, сіль. Такий соус традиційно популярний в середземноморської та балканської кулінарних традиціях.
Можна приготувати й інші соуси з часником.
Сирно-часниковий соус
Інгредієнти:
Приготування:
Процес приготування сирно-часникового соусу нескладний. Спочатку натремо сир на середній або дрібній тертці. Часник подрібнити в ступці (можна використовувати блендер або часникодавку). Тепер змішуємо в мисці всі підготовлені інгредієнти, накриємо миску і помістимо соус в холодильник (не в морозильне відділення!).
Сирно-часниковий соус добре подавати, наприклад, з грінками або тостами. Він також буде цілком органічно поєднуватися з стравами з відварної риби та/або морепродуктів. В якості заправки можна використовувати для деяких овочевих салатів, наприклад, салату з помідорів, оливок і зелені.
Часниково-сметанний соус
Це досить простий, але дуже смачний соус.
Інгредієнти:
Приготування:
Очищені зубчики часнику подрібнюємо в ступці або давилкою. Перекладаємо в чашу блендера і туди ж додаємо сметану, всі інші інгредієнти і зелень, попередньо подрібнену ножем. Обробляємо блендером до однорідної текстури.
Можна все приготувати вручну. Дамо соусу постояти з півгодини.
Часниково-сметанний соус добре подавати до курочці, індичці, страв з відварної риби, м'яса або грибів. В якості заправки цей соус підійде до овочевих салатів.
Томатно-часниковий соус
Інгредієнти:
Приготування:
Очищений часник перетворимо в кашку з допомогою преса або в ступці.
Пасеруємо в сковороді на маслі борошно до рум'яного кольору, додаємо томат і вино, перемішуємо. Прогріваємо 2 хвилини, трохи охолоджуємо і додаємо подрібнені часник і зелень.
Томатно-часниковий соус добре подавати до страв з м'яса, макаронних виробів, хінкалі, манта, позам, пельменів.
Взагалі, часниковий соус до м'яса - цілком вдале гастрономічне рішення.
Лимонно-часниковий соус
Змішаємо сік 2-х лимонів, розтертий або продавлений часник (2-5 зубчиків), 50 мл рослинного масла, трохи солі і меленого запашного або чорного перцю. Можна використовувати блендер. Дамо соусу постояти півгодини.
Лимонно-часниковий соус добре поєднується зі стравами з м'яса, риби та птиці.
Рекомендуємо добрі рецепти
Сметанний соус
Ні для кого не секрет, що будь-яке, навіть найпростіше блюдо, можна перетворити в кулінарний шедевр всього лише додавши до нього пікантний соус. З
Соус з майонезу
Соус надає будь-якій страві особливий смак і вишуканий аромат. Без нього не обходиться практично жодне друге блюдо. У нашій статті ми зібрали
Лимонний соус
Лимонний соус - це воістину універсальна заправка, яку подають до риби, м'яса та овочів. Він відмінно покращує смак страви, і надає йому нові смакові
Цибулевий соус
Цибулевий соус - чудове доповнення до будь-яких рибних, м'ясних і овочевих страв. Він надає стравам ніжність, особливий смак і аромат. У нашій статті
Сметанно-часниковий соус
Соуси зі сметани мають вершковим смаком, який чудово доповнює страви з риби і м'яса. Різновидів цієї популярної заправки дуже багато. Але сьогодні
Часникова заправка
Часник - корисний продукт, що володіє унікальними корисними і смаковими властивостями. На його основі роблять різні соуси і заправки для салатів.