Знаменитий на весь світ соус ткемалі готується з аличі. Колір ткемалі з аличі залежить від забарвлення плодів: вони бувають жовтого, червоного і темно-бордового кольорів. Ароматний, терпкий соус відмінно підкреслює смак м'ясних страв.
Грузинський соус з аличі
Інгредієнти: плоди аличі - 1 кг; гострий перець чилі - 1 стручок; часник - 1/2 головки; трави (кріп, кінза, омбало) - по 30 г; спеції (мелений коріандр, уцхо-сунелі) - по 1 ст. ложці; сіль - 1 ч. ложка; цукор - 2 ч. ложки. Приготування Вимиту аличу поміщаємо в каструлю, додавши півсклянки води, прикриваємо кришкою. На повільному вогні варимо плоди до розм'якшення приблизно 20 хвилин. Розварену аличу викладаємо в сито або друшляк з дрібними частими отворами. Дерев'яною лопаткою (або ложкою) перетираємо ткемалі, в ситі повинні залишитися тільки кісточки і шкірка від плодів. Відходи викидаємо, а вийшло пюре доводимо до кипіння. Після того, як вогонь вимкнули, додаємо сіль, цукор, коріандр, уцхо-сунелі.
Зелень дрібно ріжемо, гострий перець очищаємо від насіння і подрібнюємо, чистимо і пропускаємо через прес часник. Всі підготовлені компоненти додаємо в соус і ретельно перемішуємо. Готовий продукт можна заготовити на зиму, розлив у стерилізовані банки чи пляшки і залив зверху невеликою кількістю рослинного масла, щоб ткемалі не псувався.
Швидше за все, у багатьох виникне питання, що таке омбало і де взяти аличу? Замість аличі можна використовувати будь-який сорт кислої сливи. Омбало - різновид дикої м'яти зі злегка лимонним присмаком, тому можна використати замість неї мелісу.
Пропонований другий рецепт ткемалі з аличі містить більш звичні компоненти.
Інгредієнти: алича - 2 кг; чебрець - 1 пучок; зелень - 100 г; часник - 1 головка; сіль, цукор і перець за смаком. Приготування Аличу скласти в каструлю, додати трохи води (алича сама дає багато соку), додаємо чебрець і варимо на повільному вогні 15 хвилин. Остиглу аличу перетираємо через сито. Отриману масу варимо близько 1 години на маленькому полум'я, знімаючи час від
часу піну. Паралельно підготуємо зелень: вимиємо і высушим. Чистимо часник. Зелень і часник ріжемо або мельчим блендером. У плодове пюре додаємо часник, зелень, перець, сіль і цукор. З зазначеного кількості складових повинно вийти приблизно 2 л ткемалі.
Розлитий по банках соус досить довго зберігається в прохолодному місці.
Також спробуйте приготувати не менш класичний грузинський соус сациві на основі горіхів - ідеальне доповнення до страв з м'яса і риби.