Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Кальмари в сметанному соусі

Кальмари в сметанному соусі

22-03-2015, 08:55
1 443
Кальмари в сметанному соусі
Кальмари - цінний морепродукт, який можна вважати делікатесним і дієтичним. Крім того, що кальмар володіє унікальними смаковими властивостями, він містить безліч корисних речовин в такому поєднанні, яке не зустрічається в інших видах тварин продуктів. Загалом, напевно, основній масі грамотних людей відомо, що кальмари - продукт суперкорисний.
А от щодо приготування кальмарів (і інших головоногих молюсків) доведеться пояснити одну дуже важливу річ. Запам'ятаємо раз і назавжди: цей морепродукт вариться дуже швидко - протягом не більш 3-5-ти хвилин (залежить від розміру отвариваемих шматочків). Якщо варити (або гасити) довше, ми перетворимо ніжну плоть кальмара в якусь подобу старої гумової підошви. Тому всякі думки про те, що треба проварити отак протягом хвилин 20 для безпеки, залиште.
Розповімо про те, як приготувати кальмари під сметанним соусом . В торгових мережах можна знайти тушки дрібних кальмарів, плоть великих кальмарів шматками і щупальця окремо (їх дещо складніше підготувати до відварювання, тому орієнтуємося на дві перші позиції).

Рецепт ніжних кальмарів в сметанно-часниковому соусі


Інгредієнти:

  • тіло кальмара (цілісним шматком або тушками дрібними) - близько 500-600 г;

  • сметана середньої або високої жирності - близько 150 мл;

  • часник - 2 зубчики;

  • мускатний горіх тертий;

  • мелений перець запашний;

  • гострий червоний перець;

  • лимон;

  • зелень різна свіжа.


  • Приготування
    Незалежно від того, дрібні чи це тушки або великі шматки, обдаємо тіло кальмара окропом, очистити від плівок і видаляємо хрящі (якщо такі є). Нарізаємо кальмари нетовстими недовгими смужками і відварюємо в киплячій воді протягом 3-х хвилин (якщо шматочки товсті, може, протягом 4-х). Витягаємо шматочки шумівкою або відкидаємо на друшляк (промивати не треба).
    Готуємо сметанний соус. Приправляємо сметану продавлений через ручний прес часником, подрібненим червоним гострим перцем, меленим запашним перцем і мускатним горіхом. Трохи додаємо сіль.
    Кальмари розкладаємо в порційні тарілки і подаємо, полив соусом, окропивши соком лимона і оформивши зеленню. В якості гарніру до кальмарам в сметанному соусі можна подати морську капусту, варену або мариновану спаржу, пасту, рис, смажену картоплю з окремо смаженою цибулею. Вино до цієї страви краще вибрати світле столове.
    А тепер трохи більш складний рецепт.

    Фаршировані кальмари в сметанно-сирному соусі


    Інгредієнти:

  • тушки кальмарів невеликі - 3-5 шт.;

  • рис відварний - близько 15-2-х склянок;

  • гриби свіжі (гливи, печериці або білі) - близько 200 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • олія рослинна;

  • сметана - 50-80 мл;

  • сир твердий - 100 г;

  • вершки натуральні молочні - близько 150 мл;

  • спеції сухі мелені (на ваш розсуд, чи див. попередній рецепт);

  • часник - 2 зубчики;

  • зелень для оформлення.


  • Приготування
    Ошпарюємо тушки кальмарів окропом і очистити від шкірки. Видаляємо хрящі і відварюємо протягом не більше 3-х хвилин у киплячій воді, після чого відкидаємо на друшляк.
    Готуємо цибульно-грибну пасерування: дрібно нарізані цибулю і гриби в сковороді пасеруємо на рослинній олії і протушиваем протягом 20 хвилин на малому вогні,
    Кальмари в сметанному соусі
    іноді помішуючи (гливи можна протушивать протягом 3-х хвилин).
    Змішуємо цибульно-грибну пасеровку з відвареним рисом і начиняємо тушки кальмарів. Викладаємо на порційні тарілки по 1-й тушці.
    Готуємо сметанно-сирний соус. У невеликому ковшике нагріваємо вершки майже до кипіння і засипаємо тертий сир, безперервно помішуючи. Розтоплюємо сир і вимикаємо вогонь. Додаємо сметану і сухі мелені спеції. Продавлений часник - в останню чергу. Перемішуємо.
    Поливаємо соусом фаршировані тушки кальмарів, поруч з якими викладаємо морську капусту або мариновану спаржу. Оформляємо зеленню.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Салат «Кальмари з яблуками»
    Салат «Кальмари з яблуками»
    Кальмари - корисний і делікатесний продукт, який використовують в приготуванні різних страв. І в нашій сьогоднішній статті ми поговоримо про
    Салат з кальмарів і моркви
    Салат з кальмарів і моркви
    Кальмари і моркву - цінні та корисні харчові продукти, що володіють безліччю речовин, необхідних нашому організму. І зараз ми розберемося, як
    Фаршировані кальмари - рецепти з грибами
    Фаршировані кальмари - рецепти з грибами
    Кальмари фаршировані грибами - оригінальне і просте у приготуванні блюдо, яке неодмінно прикрасить святковий або фуршетний стіл. Давайте розглянемо
    Кальмари фаршировані сиром
    Кальмари фаршировані сиром
    Фаршировані кальмари - це чудове частування для святкового столу. Варіантів їх приготування з різними начинками досить багато, все залежить від ваших
    Закуска з кальмарів
    Закуска з кальмарів
    Кальмари - корисний дієтичний морепродукт, який добре підходить для приготування як гарячих, так і холодних закусок. У нашій статті ми зібрали кілька
    Кальмари по-корейськи
    Кальмари по-корейськи
    Тим, хто побоюється страв з кальмарів з-за їх надмірну схожість з виробами з каучуку, радить відкрити для себе іншу сторону страв з цих молюсків.