Кальмари - цінний морепродукт, який можна вважати делікатесним і дієтичним. Крім того, що кальмар володіє унікальними смаковими властивостями, він містить безліч корисних речовин в такому поєднанні, яке не зустрічається в інших видах тварин продуктів. Загалом, напевно, основній масі грамотних людей відомо, що кальмари - продукт суперкорисний.
А от щодо приготування кальмарів (і інших головоногих молюсків) доведеться пояснити одну дуже важливу річ. Запам'ятаємо раз і назавжди: цей морепродукт вариться дуже швидко - протягом не більш 3-5-ти хвилин (залежить від розміру отвариваемих шматочків). Якщо варити (або гасити) довше, ми перетворимо ніжну плоть кальмара в якусь подобу старої гумової підошви. Тому всякі думки про те, що треба проварити отак протягом хвилин 20 для безпеки, залиште.
Розповімо про те, як приготувати кальмари під сметанним соусом . В торгових мережах можна знайти тушки дрібних кальмарів, плоть великих кальмарів шматками і щупальця окремо (їх дещо складніше підготувати до відварювання, тому орієнтуємося на дві перші позиції).
Рецепт ніжних кальмарів в сметанно-часниковому соусі
Інгредієнти: тіло кальмара (цілісним шматком або тушками дрібними) - близько 500-600 г; сметана середньої або високої жирності - близько 150 мл; часник - 2 зубчики; мускатний горіх тертий; мелений перець запашний; гострий червоний перець; лимон; зелень різна свіжа. Приготування Незалежно від того, дрібні чи це тушки або великі шматки, обдаємо тіло кальмара окропом, очистити від плівок і видаляємо хрящі (якщо такі є). Нарізаємо кальмари нетовстими недовгими смужками і відварюємо в киплячій воді протягом 3-х хвилин (якщо шматочки товсті, може, протягом 4-х). Витягаємо шматочки шумівкою або відкидаємо на друшляк (промивати не треба).
Готуємо сметанний соус. Приправляємо сметану продавлений через ручний прес часником, подрібненим червоним гострим перцем, меленим запашним перцем і мускатним горіхом. Трохи додаємо сіль.
Кальмари розкладаємо в порційні тарілки і подаємо, полив соусом, окропивши соком лимона і оформивши зеленню. В якості гарніру до кальмарам в сметанному соусі можна подати морську капусту, варену або мариновану спаржу, пасту, рис, смажену картоплю з окремо смаженою цибулею. Вино до цієї страви краще вибрати світле столове.
А тепер трохи більш складний рецепт.
Фаршировані кальмари в сметанно-сирному соусі
Інгредієнти: тушки кальмарів невеликі - 3-5 шт.; рис відварний - близько 15-2-х склянок; гриби свіжі (гливи, печериці або білі) - близько 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; олія рослинна; сметана - 50-80 мл; сир твердий - 100 г; вершки натуральні молочні - близько 150 мл; спеції сухі мелені (на ваш розсуд, чи див. попередній рецепт); часник - 2 зубчики; зелень для оформлення. Приготування Ошпарюємо тушки кальмарів окропом і очистити від шкірки. Видаляємо хрящі і відварюємо протягом не більше 3-х хвилин у киплячій воді, після чого відкидаємо на друшляк.
Готуємо цибульно-грибну пасерування: дрібно нарізані цибулю і гриби в сковороді пасеруємо на рослинній олії і протушиваем протягом 20 хвилин на малому вогні,
іноді помішуючи (гливи можна протушивать протягом 3-х хвилин).
Змішуємо цибульно-грибну пасеровку з відвареним рисом і начиняємо тушки кальмарів. Викладаємо на порційні тарілки по 1-й тушці.
Готуємо сметанно-сирний соус. У невеликому ковшике нагріваємо вершки майже до кипіння і засипаємо тертий сир, безперервно помішуючи. Розтоплюємо сир і вимикаємо вогонь. Додаємо сметану і сухі мелені спеції. Продавлений часник - в останню чергу. Перемішуємо.
Поливаємо соусом фаршировані тушки кальмарів, поруч з якими викладаємо морську капусту або мариновану спаржу. Оформляємо зеленню.