Вино з аличі в домашніх умовах
Вина готують не тільки з винограду – з різних ягід і фруктів теж виходять ароматні напої. Наприклад, легко приготувати вино з аличі в домашніх умовах, рецепт досить простий.
Сливове біле вино
Розповімо, як зробити вино з жовтої аличі. Плоди достигають у середині липня, на вино годяться яскраво-жовті, досить м'які плоди.
Інгредієнти:
жовта алича – 5-6 кг;
цукор-пісок виробництва країн СНД – 7-10 склянок;
вода – 7-8 л;
родзинки – 1 склянку.
Приготування
Щоб вино вдалося, ягоди і фрукти тільки перебирають, видаляючи гілочки, листя та інше сміття, пошкоджені і зіпсовані плоди, обриваючи хвостики, але мити їх не можна категорично, щоб не видалити потрібні мікроорганізми з шкірки. Підготовлену аличу акуратно притискаємо (кісточки повинні залишитися неушкодженими) і укладаємо в скляну ємність. Додаємо родзинки, вливаємо воду (не нижче 35 градусів) і залишаємо на 2 доби в теплому місці. Поява піни і бульбашок на поверхні – ознака початку бродіння. Коли воно стане впевненим (можна почекати ще день), акуратно зціджуємо сік, пропускаючи його через марлю. Кісточки і шкірки викидаємо, а в сусло всипаємо цукор. Кількість цукру визначить тип вина: менш солодке вино буде більш сухим. Розчиняємо цукор, помішуючи рідина, потім переливаємо її назад в бутель і споруджуємо водяний замок: кришці робимо отвір, в ньому закріплюємо за допомогою пластиліну або жуйки довгий гнучкий шланг, який опускають в ємність з водою (банку або каструлю). Закріплюємо і залишаємо на місяць-півтора. Час первинного дозрівання вина залежить від температури і початкової цукристості аличі. Коли бродіння закінчилося (газ не виходить через шланг), обережно зціджуємо вино і переливаємо в ємності меншого обсягу. Щільно укупориваем їх і переносимо в темне сухе прохолодне місце ще місяця півтора-два. Вино дозріє і добере фортеці. Далі його можна подавати.
Приблизно так само готується медове вино з аличі, в домашніх умовах. Вино на меду зробити легше, ніж у промислових, а користі в такому напої, безсумнівно, більше.
Інгредієнти:
червона алича – 4 кг;
вода – 5-6 л;
мед травневий – 2 склянки;
сухі дріжджі – 1 ст. ложка.
Приготування
Перебираємо сливу, всипаємо її в бутель і акуратно притискаємо. Додаємо дріжджі і вливаємо підігріту до 40 градусів воду. Розмішуємо і чекаємо близько доби (накривши марлею і щільно обв'язавши шийку). Зціджуємо сусло, віджимаємо залишки. Вливаємо рідина в бутель, додаємо мед (його кількість може бути більше або менше – залежно від бажаного кінцевого продукту). Надягаємо водяний затвор і чекаємо на 40 діб. Буває так, що бродіння до цього часу не припиняється, тоді перенесіть вино в приміщення, де температура нижче і почекайте ще пару днів. Далі зціджуємо вино, щільно закриваємо його в скляній тарі і переносимо в темне місце на 2-3 місяці. Після цього вино з аличі готово. Напій можна розлити по пляшках і, закривши герметично, зберігати в погребі.
Сливове біле вино
Розповімо, як зробити вино з жовтої аличі. Плоди достигають у середині липня, на вино годяться яскраво-жовті, досить м'які плоди.
Інгредієнти:
Приготування
Щоб вино вдалося, ягоди і фрукти тільки перебирають, видаляючи гілочки, листя та інше сміття, пошкоджені і зіпсовані плоди, обриваючи хвостики, але мити їх не можна категорично, щоб не видалити потрібні мікроорганізми з шкірки. Підготовлену аличу акуратно притискаємо (кісточки повинні залишитися неушкодженими) і укладаємо в скляну ємність. Додаємо родзинки, вливаємо воду (не нижче 35 градусів) і залишаємо на 2 доби в теплому місці. Поява піни і бульбашок на поверхні – ознака початку бродіння. Коли воно стане впевненим (можна почекати ще день), акуратно зціджуємо сік, пропускаючи його через марлю. Кісточки і шкірки викидаємо, а в сусло всипаємо цукор. Кількість цукру визначить тип вина: менш солодке вино буде більш сухим. Розчиняємо цукор, помішуючи рідина, потім переливаємо її назад в бутель і споруджуємо водяний замок: кришці робимо отвір, в ньому закріплюємо за допомогою пластиліну або жуйки довгий гнучкий шланг, який опускають в ємність з водою (банку або каструлю). Закріплюємо і залишаємо на місяць-півтора. Час первинного дозрівання вина залежить від температури і початкової цукристості аличі. Коли бродіння закінчилося (газ не виходить через шланг), обережно зціджуємо вино і переливаємо в ємності меншого обсягу. Щільно укупориваем їх і переносимо в темне сухе прохолодне місце ще місяця півтора-два. Вино дозріє і добере фортеці. Далі його можна подавати.
Приблизно так само готується медове вино з аличі, в домашніх умовах. Вино на меду зробити легше, ніж у промислових, а користі в такому напої, безсумнівно, більше.
Медове вино з червоної аличі
Інгредієнти:
Приготування
Перебираємо сливу, всипаємо її в бутель і акуратно притискаємо. Додаємо дріжджі і вливаємо підігріту до 40 градусів воду. Розмішуємо і чекаємо близько доби (накривши марлею і щільно обв'язавши шийку). Зціджуємо сусло, віджимаємо залишки. Вливаємо рідина в бутель, додаємо мед (його кількість може бути більше або менше – залежно від бажаного кінцевого продукту). Надягаємо водяний затвор і чекаємо на 40 діб. Буває так, що бродіння до цього часу не припиняється, тоді перенесіть вино в приміщення, де температура нижче і почекайте ще пару днів. Далі зціджуємо вино, щільно закриваємо його в скляній тарі і переносимо в темне місце на 2-3 місяці. Після цього вино з аличі готово. Напій можна розлити по пляшках і, закривши герметично, зберігати в погребі.
Рекомендуємо добрі рецепти
Вино з шовковиці в домашніх умовах – рецепт
Вино - це один з найдавніших алкогольних напоїв, який донині користується особливою популярністю. Різноманітність інгредієнтів для його створення
Вино з аличі
Алича - дуже смачний і ароматний фрукт. Страви і напої з неї насичені смаком і кольором. Найбільш поширеним методом її переробки є приготування
Наливка з аличі
З аличі можна зварити і варення, і узвар. А ще з неї можна приготувати смачну ароматну наливку. Напій виходить з тонким ніжним смаком, якщо дотримати
Сливове вино
З соковитих слив можна готувати не тільки відмінне варення, або компот, але і використовувати їх в якості основи для смачного домашнього вина.
Домашнє вино з чорноплідної горобини
Вино - приємний алкогольний і вітамінний напій. Його можна подавати до різних десертів, солодкій випічці та інших страв. Зробити його в домашніх
Домашнє вино з агрусу - рецепт
Вино з агрусу ні чим за смаком не поступається традиційному виноградному. Краще всього для напою підійдуть сорти великого, солодкого жовтого або