Вина готують не тільки з винограду – з різних ягід і фруктів теж виходять ароматні напої. Наприклад, легко приготувати вино з аличі в домашніх умовах, рецепт досить простий.
Сливове біле вино Розповімо, як зробити вино з жовтої аличі. Плоди достигають у середині липня, на вино годяться яскраво-жовті, досить м'які плоди.
Інгредієнти: жовта алича – 5-6 кг; цукор-пісок виробництва країн СНД – 7-10 склянок; вода – 7-8 л; родзинки – 1 склянку. Приготування Щоб вино вдалося, ягоди і фрукти тільки перебирають, видаляючи гілочки, листя та інше сміття, пошкоджені і зіпсовані плоди, обриваючи хвостики, але мити їх не можна категорично, щоб не видалити потрібні мікроорганізми з шкірки. Підготовлену аличу акуратно притискаємо (кісточки повинні залишитися неушкодженими) і укладаємо в скляну ємність. Додаємо родзинки, вливаємо воду (не нижче 35 градусів) і залишаємо на 2 доби в теплому місці. Поява піни і бульбашок на поверхні – ознака початку бродіння. Коли воно стане впевненим (можна почекати ще день), акуратно зціджуємо сік, пропускаючи його через марлю. Кісточки і шкірки викидаємо, а в сусло всипаємо цукор. Кількість цукру визначить тип вина: менш солодке вино буде більш сухим. Розчиняємо цукор, помішуючи рідина, потім переливаємо її назад в бутель і споруджуємо водяний замок: кришці робимо отвір, в ньому закріплюємо за допомогою пластиліну або жуйки довгий гнучкий шланг, який опускають в ємність з водою (банку або каструлю). Закріплюємо і залишаємо на місяць-півтора. Час первинного дозрівання вина залежить від температури і початкової цукристості аличі. Коли бродіння закінчилося (газ не виходить через шланг), обережно зціджуємо вино і переливаємо в ємності меншого обсягу. Щільно укупориваем їх і переносимо в темне сухе прохолодне місце ще місяця півтора-два. Вино дозріє і добере фортеці. Далі його можна подавати.
Приблизно так само готується медове вино з аличі, в домашніх умовах. Вино на меду зробити легше, ніж у промислових, а користі в такому напої, безсумнівно, більше.
Медове вино з червоної аличі
Інгредієнти: червона алича – 4 кг; вода – 5-6 л; мед травневий – 2 склянки; сухі дріжджі – 1 ст. ложка. Приготування Перебираємо сливу, всипаємо її в бутель і акуратно притискаємо. Додаємо дріжджі і вливаємо підігріту до 40 градусів воду. Розмішуємо і чекаємо близько доби (накривши марлею і щільно обв'язавши шийку). Зціджуємо сусло, віджимаємо залишки. Вливаємо рідина в бутель, додаємо мед (його кількість може бути більше або менше – залежно від бажаного кінцевого продукту). Надягаємо водяний затвор і чекаємо на 40 діб. Буває так, що бродіння до цього часу не припиняється, тоді перенесіть вино в приміщення, де температура нижче і почекайте ще пару днів. Далі зціджуємо вино, щільно закриваємо його в скляній тарі і переносимо в темне місце на 2-3 місяці. Після цього вино з аличі готово. Напій можна розлити по пляшках і, закривши герметично, зберігати в погребі.