Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Монастирський збитень

Монастирський збитень

5-07-2015, 18:30
414
Монастирський збитень
Збитень – це наша відповідь глінтвейну . У давні часи його готували як зігріваючий напій безалкогольний. Продавали на вулицях, ярмарках та базарах. Напої на основі меду дарують організму величезну користь і захищають від хвороб. Збитень додає сил, бадьорить і рум'янить щоки. Є чимало рецептів цього напою, але ми сьогодні з вами поговоримо про Монастирському сбитне.

Як приготувати монастирський збитень


Інгредієнти:

  • мед – 1 кг;

  • вода – 3 л;

  • хміль – 2 ч. ложки;

  • міцний зелений чай – 05 склянки.


  • Приготування
    Мед розчиняємо у воді і варимо на вогні 35 години. В марлю викладаємо хміль, великий прокип'ячений камінчик (він необхідний як вантаж), зав'язуємо її вузликом і опускаємо в каструлю. Мед разом з хмелем кип'ятимо ще одну годину, стежимо за рівнем води і при необхідності додаємо гарячу. Мед знімаємо з вогню і проціджуємо в дерев'яну або скляний посуд. При цьому ємність повинна бути заповнена не повністю. Посуд залишаємо в теплому місці для бродіння меду. Зазвичай бродіння починається через кілька днів, після того як зварили хмільний мед. Коли він закінчить бродити (перестане шипіти), вливаємо в нього півсклянки міцно завареного зеленого чаю. Проціджуємо рідина кілька разів через щільну тканину і наш монастирський збитень готовий. Але найсмачнішим він стане через рік після приготування.

    Монастирський заварний збитень


    Інгредієнти:

  • мед – 150 г;

  • цукор – 100 г;

  • вода – 2 л;

  • звіробій (суха трава) – 3 ч. ложки;

  • гвоздика – 2 шт.;

  • перець горошок чорний – 6 шт.;

  • кориця – 1 ч. ложка;

  • імбир мелений – 025 ч. ложки;

  • м'ята – 2 ч. ложки;

  • чебрець – 05 ч. ложки;

  • кардамон – 05 ч. ложки;

  • лимон – 1/2 шт.


  • Приготування
    Мед розвести в склянці води і кип'ятимо в каструльці, знімаємо піну, додаємо цукор і варимо, до утворення однорідної маси. У воді, що залишилася відварюємо прянощі протягом 20 хвилин, після вимикаємо вогонь і даємо настоятися 15 хвилин. Потім відвар проціджуємо, додаємо медово – цукрову суміш і підігріваємо, але не даємо закипіти. П'ємо такий збитень тільки гарячим.
    Монастирський збитень

    Монастирський холодний збитень


    Інгредієнти:

  • вода - 1 л;

  • мед – 250 г;

  • хміль – 1 ч. ложка;

  • спеції.


  • Приготування
    В окропі розчиняємо мед. Додаємо спеції корицю, лавровий лист, кардамон, м'ята, перець, гвоздика. Кип'ятимо воду з медом на слабкому вогні 3 години. Після того як збитень охолоне, проціджуємо його.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Напій з імбиру
    Напій з імбиру
    Напій з імбиру просто чарівний, завдяки своєму смаку і надзвичайно корисним властивостям! Охолоджений імбирний напій з лимоном допоможе вам втамувати
    Збитень з імбиром
    Збитень з імбиром
    Збитень з імбиром - корисний, зігріваючий напій, що допомагає підтримати імунітет і попередити застуду. Не дарма ще наші предки готували збитень
    Коктейль «Хіросіма» - рецепт
    Коктейль «Хіросіма» - рецепт
    Знаменитий коктейль з «вибуховим» ім'ям «Хіросіма», що знаходиться на вершині топ найпопулярніших коктейлів світу. Крім класичного варіанту цього
    Як зварити пиво?
    Як зварити пиво?
    Вибір пива в магазинах просто величезний, але не завжди якість відповідає ціні. Звичайно ж, кращий варіант - приготувати пиво самим, тим більше,що це
    Глінтвейн з апельсином і корицею
    Глінтвейн з апельсином і корицею
    Глінтвейн гарячий алкогольний напій, який п'ють найчастіше в холодну пору року. Варіантів його приготування з додаванням різних інгредієнтів досить
    Збитень: рецепт
    Збитень: рецепт
    Збитень називають також "російським глінтвейном", однак на відміну від свого західного побратима збитень найчастіше готують безалкогольним. Цей напій