Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Збитень: рецепт

Збитень: рецепт

13-03-2015, 12:24
2 137
Збитень: рецепт
Запашний, білий, заварний запашний, зиязикай - яких тільки епітетів не придумують цього стародавнього напою. Зараз для нас цей напій в дивину, а от ще кілька століть тому це був цілком традиційний напій в холодний зиязикай час. Тоді збитень готували з вином і без вина. Як варити збитень знав кожен, існували навіть спеціальні "сбитенние курно" щось схоже на сучасні заклади з живим пивом. Безалкогольний збитень заміняв всілякі чаї або каву. Це зараз ми гріємося взимку чаєм з лимоном, а в Давній Русі люди пили запашну медовий збитень. Як же зробити збитень в домашніх умовах і які інгредієнти для цього потрібні? Раніше існували прості і заварні збитні. Для заварних сусло з меду й патоки спеціально зброджували зі спеціями, виходили слабохмельние напої. В даний час найчастіше готують прості збитні.

Рецепт приготування збитню


Існує безліч видів сбитней і стільки ж рецептів їх приготування. Розглянемо декілька найпопулярніших.
Медовий збитень
Інгредієнти:

  • вода-1 л;

  • цукор - 3/4 ст.;

  • мед - 150 г;

  • лавровий лист;

  • спеції: гвоздика, кориця, імбир.


  • Налийте в каструлю воду і на слабкому вогні розчиніть в ній мед з цукром. Додайте приправи в лавровий лист. Прокип'ятіть на вогні 15-20 хвилин, постійно знімаючи пінку. Наполягати готовий напій слід не менше півгодини. Відмінно підійде для профілактики застуди в зиязикай час, так і зігрітися допоможе.
    Збитень ялицевий
    Хороший засіб при простудних захворюваннях. Ялицевий збитень допомагає зміцнити імунітет, дуже ефективний засіб для зняття нервової і фізичної перевтоми.
    Інгредієнти:

  • мед - 150 г;

  • вода - 1 л;

  • ялиця -50 г;

  • спеції: гвоздика, імбир, шавлія, кориця.


  • Приготуйте відвар з молодих гілочок ялиці і спецій. Дайте відвару настоятися півгодини. Додайте мед і спеції за бажанням: лавровий лист, мускатний горіх. Томити отриману суміш необхідно 15-20 хвилин на маленькому вогні. Дати настоятися. Подавати теплим. Цей рецепт збитню допоможе не просто зігрітися взимку, але і відчутно зміцнити імунну систему.
    Збитень холодний
    Інгредієнти:

  • вода - 1 л;

  • мед 250 г;

  • хміль -1 ч. л.;

  • спеції за смаком.


  • Закип'ятіть воду і розчиніть в ній мед. Додайте будь-які спеції за смаком. Кип'ятити на слабкому вогні не менше 3 годин. Після того, як збитень охолоне, його потрібно процідити. Подають напій холодним.
    Збитень: рецепт
    Цей "російський глінтвейн" готували здавна не дарма. Напій допомагає зміцнити імунну та нервову системи. Дуже надає благотворну дію на травну систему. Хоч на сьогоднішній день існує величезна кількість рецептів збитню, його головним і незмінним компонентом залишається мед. Спеції вибирайте по смаку, найпопулярнішими є: кориця, лавровий лист, кардамон, імбир, м'ята, перець, гвоздика. Подавали збитень , як правило, з різними пряниками або печивом. Це свідчить про те, що наші предки насправді вели тверезий спосіб життя. Лише в кінці дев'ятнадцятого століття в збитень стали додавати хміль і вино. Міцність такого напою становила не більше 4-7°, і дозволити собі його могли лише заможні люди. Спробуйте замінити в осінньо-зиязикай період звичайні чаї або каву сбітнем. Вже через кілька днів ви обов'язково відчуєте прилив сил і енергії. Це хороша профілактика зиязиках захворювань, а спеції піднімають тонус і настрій, коли за вікном холодно і сиро.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Спеції для глінтвейну
    Спеції для глінтвейну
    Глінтвейн - незамінний напій в холодні зимові вечори. Він і зігріє і підніме настрій. А смак у глінтвейну просто чарівний, завдяки спеціям, які
    Глінтвейн в домашніх умовах
    Глінтвейн в домашніх умовах
    Приготувати такий ароматний зігріваючий напій, як глінтвейн, зовсім нескладно навіть у домашніх умовах. Все що потрібно для приготування цього напою
    Рецепт глінтвейну з червоного вина
    Рецепт глінтвейну з червоного вина
    Глінтвейн - популярний гарячий алкогольний напій, який готується з вина. І сьогодні мова піде про глінтвейн з червоного вина. Пропонуємо вашій увазі
    Рецепти молочних коктейлів з морозивом
    Рецепти молочних коктейлів з морозивом
    Молочні коктейлі обожнюють як діти, так і дорослі. А якщо в нього додати морозиво і трохи фруктів, то такий коктейль перетворюється в повноцінний