Збитень – це наша відповідь глінтвейну . У давні часи його готували як зігріваючий напій безалкогольний. Продавали на вулицях, ярмарках та базарах. Напої на основі меду дарують організму величезну користь і захищають від хвороб. Збитень додає сил, бадьорить і рум'янить щоки. Є чимало рецептів цього напою, але ми сьогодні з вами поговоримо про Монастирському сбитне.
Як приготувати монастирський збитень
Інгредієнти: мед – 1 кг; вода – 3 л; хміль – 2 ч. ложки; міцний зелений чай – 05 склянки. Приготування Мед розчиняємо у воді і варимо на вогні 35 години. В марлю викладаємо хміль, великий прокип'ячений камінчик (він необхідний як вантаж), зав'язуємо її вузликом і опускаємо в каструлю. Мед разом з хмелем кип'ятимо ще одну годину, стежимо за рівнем води і при необхідності додаємо гарячу. Мед знімаємо з вогню і проціджуємо в дерев'яну або скляний посуд. При цьому ємність повинна бути заповнена не повністю. Посуд залишаємо в теплому місці для бродіння меду. Зазвичай бродіння починається через кілька днів, після того як зварили хмільний мед. Коли він закінчить бродити (перестане шипіти), вливаємо в нього півсклянки міцно завареного зеленого чаю. Проціджуємо рідина кілька разів через щільну тканину і наш монастирський збитень готовий. Але найсмачнішим він стане через рік після приготування.
Монастирський заварний збитень
Інгредієнти: мед – 150 г; цукор – 100 г; вода – 2 л; звіробій (суха трава) – 3 ч. ложки; гвоздика – 2 шт.; перець горошок чорний – 6 шт.; кориця – 1 ч. ложка; імбир мелений – 025 ч. ложки; м'ята – 2 ч. ложки; чебрець – 05 ч. ложки; кардамон – 05 ч. ложки; лимон – 1/2 шт. Приготування Мед розвести в склянці води і кип'ятимо в каструльці, знімаємо піну, додаємо цукор і варимо, до утворення однорідної маси. У воді, що залишилася відварюємо прянощі протягом 20 хвилин, після вимикаємо вогонь і даємо настоятися 15 хвилин. Потім відвар проціджуємо, додаємо медово – цукрову суміш і підігріваємо, але не даємо закипіти. П'ємо такий збитень тільки гарячим.
Монастирський холодний збитень
Інгредієнти: вода - 1 л; мед – 250 г; хміль – 1 ч. ложка; спеції. Приготування В окропі розчиняємо мед. Додаємо спеції корицю, лавровий лист, кардамон, м'ята, перець, гвоздика. Кип'ятимо воду з медом на слабкому вогні 3 години. Після того як збитень охолоне, проціджуємо його.