Домашній квас – рецепт
Класичний прохолодний напій, яким тамували спрагу в жаркі дні ще на Русі, не втрачає своєї популярності десятиліттями. Виробництво квасу вже давно стало на конвеєр, але про порівняння покупного і саморобного напою не може бути й мови – останній явно виграє. Саме тому рецепти далі ми вирішили присвятити порад про те, як зробити домашній квас.
Інгредієнти:
вода - 95 л;
житній хліб - 9-10 скибочок;
жменю родзинок;
цукор - 910 г;
сухі дріжджі - 13 р.
Приготування
Наповнюємо каструлю водою і доводимо її до кипіння. Поки вода кип'ятиться, закладаємо скибочки житнього хліба в тостер або обсмажуємо на сухій сковороді. Скоринка на шматочках повинна потемніти, чим темніше вона схопиться – тим темніше квас вийде в підсумку. Кладемо тости в окріп разом з жменею родзинок, накриваємо все кришкою і залишаємо на ніч.
На наступний день обережно витягуємо скибочки розбухлого хліба, цукор змішуємо з дріжджами і засипаємо інгредієнти в каструлю з рідиною. Накриваємо каструлю харчовою плівкою і залишаємо ще на 6 годин при кімнатній температурі, періодично помішуючи. Перебродив квас пропускаємо через марлевий фільтр і розливаємо по пляшках. Приготування домашнього квасу з хліба завершено, залишається лише охолодити його перед вживанням.
Назва цього напою говорить сама за себе: на відміну від своїх безалкогольних родичів, хмільний квас міг бути як слабоалкогольних, так і досить міцним, за своєю фортеці приравниваясь до вина.
Інгредієнти:
вода - 4 л;
хліб черствий - 390 г;
цукор - 95 г;
хміль - 1 ст. ложка;
цукровий пісок - 410 р+170 г;
дріжджі сухі - 12 р.
Приготування
Заливаємо скибочки хліба гарячою водою змішаної з 100 грамами цукру. Накриваємо каструльку з квасом марлею і залишаємо основу для напою выбраживать при кімнатній температурі пару діб. Після, розчин фільтруємо і кип'ятимо, змішуємо з хмелем і продовжуємо варити, правда, на повільному вогні близько півгодини. Знову проціджуємо напій, додаємо карамель зварену з решти 310 грамів цукру, остуджуємо розчин до теплого і змішуємо з дріжджами. Залишаємо квас ще на 36 годин при кімнатній температурі, проціджуємо, додаємо цукор, що залишився і тримаємо добу в теплі. Після закінчення часу напій охолоджуємо і пробуємо.
Інгредієнти:
буряк - 410 г;
молочна сироватка чи рідину з-під квашеної капусти - 60 мл;
сіль - 3 р.
Приготування
Вимивши і очистивши буряк, нарізаємо його невеликими кубиками і кладемо на дно дволітрової банки. Заливаємо буряк молочною сироваткою або розчином залишилися від квашення капусти, після чого додаємо сіль і заповнюємо ємність з чистою водою доверху. Накриваємо банки марлею і залишаємо при кімнатній температурі 2 дні. Цукор при цьому додавати не потрібно, оскільки в буряках і так його достатньо. Після закінчення часу напій проціджують і залишаємо охолонути в холодильнику, перед вживанням.
Інгредієнти:
мікс з будь-яких улюблених фруктів - 340 г;
мед - 65 г;
тертий імбир - шматочок довжиною 25 див.
Приготування
Вибрані фрукти і/або ягоди нарізаємо невеликими кубиками і кладемо в банку. Слідом укладаємо мед з тертим імбиром і заповнюємо банку водою майже доверху, не доливаємо близько 2 див. Щільно закручуємо банки і залишаємо їх вміст бродити при кімнатній температурі 2-3 дні. В період бродіння двічі в день струшуйте банки з усім їхнім вмістом, щоб бактеріальна культура розподілялася по всій товщі рідини. Коли квас придбає бажаний смак, а фрукти будуть виглядати немов відварені, квас можна проціджувати і залишати на зберігання в холодильнику на термін аж до тижня.
Житній квас в домашніх умовах
Інгредієнти:
Приготування
Наповнюємо каструлю водою і доводимо її до кипіння. Поки вода кип'ятиться, закладаємо скибочки житнього хліба в тостер або обсмажуємо на сухій сковороді. Скоринка на шматочках повинна потемніти, чим темніше вона схопиться – тим темніше квас вийде в підсумку. Кладемо тости в окріп разом з жменею родзинок, накриваємо все кришкою і залишаємо на ніч.
На наступний день обережно витягуємо скибочки розбухлого хліба, цукор змішуємо з дріжджами і засипаємо інгредієнти в каструлю з рідиною. Накриваємо каструлю харчовою плівкою і залишаємо ще на 6 годин при кімнатній температурі, періодично помішуючи. Перебродив квас пропускаємо через марлевий фільтр і розливаємо по пляшках. Приготування домашнього квасу з хліба завершено, залишається лише охолодити його перед вживанням.
Хмільний квас в домашніх умовах
Назва цього напою говорить сама за себе: на відміну від своїх безалкогольних родичів, хмільний квас міг бути як слабоалкогольних, так і досить міцним, за своєю фортеці приравниваясь до вина.
Інгредієнти:
Приготування
Заливаємо скибочки хліба гарячою водою змішаної з 100 грамами цукру. Накриваємо каструльку з квасом марлею і залишаємо основу для напою выбраживать при кімнатній температурі пару діб. Після, розчин фільтруємо і кип'ятимо, змішуємо з хмелем і продовжуємо варити, правда, на повільному вогні близько півгодини. Знову проціджуємо напій, додаємо карамель зварену з решти 310 грамів цукру, остуджуємо розчин до теплого і змішуємо з дріжджами. Залишаємо квас ще на 36 годин при кімнатній температурі, проціджуємо, додаємо цукор, що залишився і тримаємо добу в теплі. Після закінчення часу напій охолоджуємо і пробуємо.
Домашній буряковий квас без дріжджів
Інгредієнти:
Приготування
Вимивши і очистивши буряк, нарізаємо його невеликими кубиками і кладемо на дно дволітрової банки. Заливаємо буряк молочною сироваткою або розчином залишилися від квашення капусти, після чого додаємо сіль і заповнюємо ємність з чистою водою доверху. Накриваємо банки марлею і залишаємо при кімнатній температурі 2 дні. Цукор при цьому додавати не потрібно, оскільки в буряках і так його достатньо. Після закінчення часу напій проціджують і залишаємо охолонути в холодильнику, перед вживанням.
Медовий квас c фруктами в домашніх умовах
Інгредієнти:
Приготування
Вибрані фрукти і/або ягоди нарізаємо невеликими кубиками і кладемо в банку. Слідом укладаємо мед з тертим імбиром і заповнюємо банку водою майже доверху, не доливаємо близько 2 див. Щільно закручуємо банки і залишаємо їх вміст бродити при кімнатній температурі 2-3 дні. В період бродіння двічі в день струшуйте банки з усім їхнім вмістом, щоб бактеріальна культура розподілялася по всій товщі рідини. Коли квас придбає бажаний смак, а фрукти будуть виглядати немов відварені, квас можна проціджувати і залишати на зберігання в холодильнику на термін аж до тижня.
Рекомендуємо добрі рецепти
Квас в домашніх умовах
Квас - стародавній напій, який готували на Русі в кожній сім'ї, незалежно від стану. Любили квас і поміщики і селяни. І до наших днів дійшло безліч
Квас з березового соку
Хочете приготувати смачних квас, але не знаєте як? У цій статті ми розповімо про рецепти цього напою з березового соку. Він виходить ароматним, та
Яблучний квас
Яблучний квас - один з небагатьох напоїв, які підходять для вживання як в холодну, так і в теплу пору. Взимку яблучний квас можна пити з медом у
Житній квас
Квас - улюблений напій багатьох людей, особливо в літній час. Існує досить багато його видів: медові, фруктові, ягідні, хлібні. Але найбільш
Хлібний квас
Квас - це смачний і корисний напій російської кухні, а також чудова основа для багатьох страв. Варіантів його приготування досить багато. І сьогодні
Квас із сухофруктів
Квас - це популярний російський напій, який чудово вгамовує спрагу в літню спеку. Варіантів і способів його створення існує безліч. І сьогодні ми