Класичний прохолодний напій, яким тамували спрагу в жаркі дні ще на Русі, не втрачає своєї популярності десятиліттями. Виробництво квасу вже давно стало на конвеєр, але про порівняння покупного і саморобного напою не може бути й мови – останній явно виграє. Саме тому рецепти далі ми вирішили присвятити порад про те, як зробити домашній квас.
Житній квас в домашніх умовах
Інгредієнти: вода - 95 л; житній хліб - 9-10 скибочок; жменю родзинок; цукор - 910 г; сухі дріжджі - 13 р. Приготування Наповнюємо каструлю водою і доводимо її до кипіння. Поки вода кип'ятиться, закладаємо скибочки житнього хліба в тостер або обсмажуємо на сухій сковороді. Скоринка на шматочках повинна потемніти, чим темніше вона схопиться – тим темніше квас вийде в підсумку. Кладемо тости в окріп разом з жменею родзинок, накриваємо все кришкою і залишаємо на ніч.
На наступний день обережно витягуємо скибочки розбухлого хліба, цукор змішуємо з дріжджами і засипаємо інгредієнти в каструлю з рідиною. Накриваємо каструлю харчовою плівкою і залишаємо ще на 6 годин при кімнатній температурі, періодично помішуючи. Перебродив квас пропускаємо через марлевий фільтр і розливаємо по пляшках. Приготування домашнього квасу з хліба завершено, залишається лише охолодити його перед вживанням.
Хмільний квас в домашніх умовах
Назва цього напою говорить сама за себе: на відміну від своїх безалкогольних родичів, хмільний квас міг бути як слабоалкогольних, так і досить міцним, за своєю фортеці приравниваясь до вина.
Інгредієнти: вода - 4 л; хліб черствий - 390 г; цукор - 95 г; хміль - 1 ст. ложка; цукровий пісок - 410 р+170 г; дріжджі сухі - 12 р. Приготування Заливаємо скибочки хліба гарячою водою змішаної з 100 грамами цукру. Накриваємо каструльку з квасом марлею і залишаємо основу для напою выбраживать при кімнатній температурі пару діб. Після, розчин фільтруємо і кип'ятимо, змішуємо з хмелем і продовжуємо варити, правда, на повільному вогні близько півгодини. Знову проціджуємо напій, додаємо карамель зварену з решти 310 грамів цукру, остуджуємо розчин до теплого і змішуємо з дріжджами. Залишаємо квас ще на 36 годин при кімнатній температурі, проціджуємо, додаємо цукор, що залишився і тримаємо добу в теплі. Після закінчення часу напій охолоджуємо і пробуємо.
Домашній буряковий квас без дріжджів
Інгредієнти: буряк - 410 г; молочна сироватка чи рідину з-під квашеної капусти - 60 мл; сіль - 3 р. Приготування Вимивши і очистивши буряк, нарізаємо його невеликими кубиками і кладемо на дно дволітрової банки. Заливаємо буряк молочною сироваткою або розчином залишилися від квашення капусти, після чого додаємо сіль і заповнюємо ємність з чистою водою доверху. Накриваємо банки марлею і залишаємо при кімнатній температурі 2 дні. Цукор при цьому додавати не потрібно, оскільки в буряках і так його достатньо. Після закінчення часу напій проціджують і залишаємо охолонути в холодильнику, перед вживанням.
Медовий квас c фруктами в домашніх умовах
Інгредієнти: мікс з будь-яких улюблених фруктів - 340 г; мед - 65 г; тертий імбир - шматочок довжиною 25 див. Приготування Вибрані фрукти і/або ягоди нарізаємо невеликими кубиками і кладемо в банку. Слідом укладаємо мед з тертим імбиром і заповнюємо банку водою майже доверху, не доливаємо близько 2 див. Щільно закручуємо банки і залишаємо їх вміст бродити при кімнатній температурі 2-3 дні. В період бродіння двічі в день струшуйте банки з усім їхнім вмістом, щоб бактеріальна культура розподілялася по всій товщі рідини. Коли квас придбає бажаний смак, а фрукти будуть виглядати немов відварені, квас можна проціджувати і залишати на зберігання в холодильнику на термін аж до тижня.