Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Настоянка з брусниці на горілці

Настоянка з брусниці на горілці

15-03-2015, 18:20
1 787
Настоянка з брусниці на горілці
Брусниця - смачна і корисна червона ягода, одержувана з чагарника з сімейства вересових. Зустрічається дика і культурна форми брусниці, врожайність останньої вище в 20-30 разів, ніж у дикій. Відомо більше 20 сортів. В даний час брусницю культивують у Польщі, Литві, Німеччині, Швеції, Голландії, Фінляндії, Канаді та США. У Росії і Білорусії вирощування цієї вельми корисною і вигідною для фермерів агрикультури, на жаль, поки ще розвинене досить слабо.
Крім того, що брусниця - просто смачна ягода, вона ще й володіє лікувальними властивостями. Вона багата фенологликозидами і флавоноїдами, містить дарбутин (антисептик сечовивідних шляхів), дубильні речовини, урсолову кислоту.
Фітотерапія рекомендує застосовувати плоди брусниці при підвищеному артеріальному тиску, авітамінозах, неврозах, туберкульозі, катарі шлунка з недостатньою кислотністю, анемії у вагітних, нирково-кам'яній хворобі, ревматизмі, для поліпшення зору. Ягоди брусниці також ефективні як вітамінний, бактерицидну, антисептичну, проносне, діуретичну, антигельмінтну та жовчогінний засіб.
Відвар ягід брусниці добре втамовує спрагу. Настої з листя брусниці допомагають при діабеті, захворюваннях нирок, ревматизмі і подагрі (речовини, що містяться в листі брусниці, сприяють розм'якшенню і виведенню з організму солей і каменів).
До чого ми все це розповідаємо? З брусниці можна готувати не тільки смачні відвари, але й домашні настоянки на горілці.
Взагалі, такий прийом як приготування на основі горілки різних ягідних настоянок серйозно облагороджує горілку, перетворюючи її з банального алкогольного напою (так би язикати, не має особи) в оригінальні, цікаві, вишукані, приємні і, певним чином, корисні напої для помірного вживання і смакування. Зрозуміло, такі настоянки не тільки мають ягідний смак, але і володіють певною мірою корисними властивостями.
Давайте розберемося, як приготувати настоянку з брусниці. Ось ви думаєте просто брусницю залити горілкою і дати настоятися 2 тижні. Можна, звичайно, і так.

Рецепт настоянки на брусниці


Інгредієнти:

  • ягоди брусниці стиглі свіжі - 500 г;

  • якісна горілка з нейтральним смаком - 1 л;

  • цукор - 2-4 ст. ложки (необов'язковий компонент).


  • Приготування
    Ягоди перебираємо, покласти в друшляк, промиваємо й обсушуємо (для цього добре викласти їх на серветку). У мисці розминаємо ягоди брусниці дерев'яної толкушкой і закладаємо в бутель. Можна додати цукор, а ще краще буде не дуже пахучий натуральний квітковий мед. Якщо ви покладете в бутель 6-8 листків брусниці, теж буде непогано.
    Заливаємо горілкою, ретельно перемішуємо (якщо готуєте з цукром, то до повного розчинення) і щільно закриваємо кришкою. Бажано, щоб кришка була не з пластмаси. Поміщаємо бутель в темне місце, наприклад, на полиці в коморі. Можна поставити її в льох, на веранду або на засклений балкон. Нехай настоюється протягом як мінімум 2-х тижнів, а краще, місяця. Буде не зайвим іноді струшувати бутель. Готову настоянку проціджують і розливаємо в чисті пляшки.
    Зрозуміло, подавати такий напій краще охолодженим, в європейському варіанті, в невеликих прозорих стопках або чарки з кольорового скла. На пікніках на природі, в мисливських будиночках можна використовувати для подачі настоянок (в тому числі, і брусничної) металеві стопки або яку-небудь іншу підходящу посуд. Брусничну настоянку можна подавати як аперитив (до їжі) так і в якості дижестива (під час і після їжі). Зрозуміло, особливо захоплюватися цим напоєм не слід.

    Бруснично-вишнева настоянка


    Інгредієнти:

  • недорогий коньяк - 250 мл;

  • горілка - 2 л;

  • ягоди брусниці - 35 кг;

  • вишня (краще пізні сорти типу «Вороб'ївка») - близько 500-600 г;
  • Настоянка з брусниці на горілці

  • цукор або мед - 2-5 ст. ложок;

  • лимон - 1-2 шт.


  • Приготування
    Засипаємо в бутель ягоди брусниці і вишню (з кісточками), додаємо коньяк, горілку і цукор або мед . Кладемо лимон, нарізавши його часточками, виймаємо кісточки. Все ретельно перемішуємо і наполягаємо протягом мінімум 2-х тижнів.
    Шукаєте ще рецепти настоянок, тоді пропонуємо зробити настоянку з журавлини - це просто і смачно.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Соус з брусниці
    Соус з брусниці
    Брусниця - кисло-солодко-гірка ягода, яку в свіжому вигляді практично не вживають. За те з неї виходять чудові компоти, морси, варення та джеми. А
    Брусниця на зиму - рецепти
    Брусниця на зиму - рецепти
    Брусниця - корисна ягода, що володіє цілющими властивостями. З неї готують варення, джеми, компоти, морси, соуси. І сьогодні ми з вами поговоримо, як
    Наливка з журавлини на горілці
    Наливка з журавлини на горілці
    Наливку з журавлини приготувати досить просто. Для цього нам знадобиться журавлина, горілка і цукор. Ну, що ж, давайте познайомимося з простими
    Вино з брусниці
    Вино з брусниці
    Брусниця - це кисло-солодка ягода. Її використовують для приготування джемів, варення, компотів і т. д. І сьогодні ми розповімо вам, як приготувати
    Чорнична настоянка
    Чорнична настоянка
    Настоянки на горілці або спирті були відомі ще на Русі. І сьогодні ми розповімо, як зробити корисну чорничну настойку в домашніх умовах. Такий
    Компот з брусниці
    Компот з брусниці
    Хто з нас не любить компоти - корисний осінньо-зиязикай напій?! Їх варять з яблук, груш, абрикосів. Але сьогодні ми пропонуємо вам зробити