Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Брусниця на зиму - рецепти

Брусниця на зиму - рецепти

16-03-2015, 12:59
4 983
Брусниця на зиму - рецепти
Брусниця - чагарникова рослина з сімейства вересових, плоди і листя якого мають цілющі властивості, а тому широко використовуються не тільки в кулінарії, але і в народній медицині в широкому спектрі цілей. Ягоди брусниці червоного кольору містять багато цінних речовин, вітамінів, мікроелементів, феногликозидов і флавоноїдів, а також дарбутин, дубильні речовини і фолієву та урсолову кислоти. Відомі дика і культурна форми (врожайність останніх значно вище).
Ягоди вживають у свіжому, сушеному, квашеному, квашене, маринованому і зацукрованому вигляді, а також для приготування варення, маринадів, брусничного морсу і різних соусів і начинок для кондитерських виробів. На жаль, в Росії, Білорусії і на Україні (де для брусниці самий, що ні на є підходящий клімат) вирощування цієї агрикультури, поки ще не розвинене дуже добре.
Тим не менш, брусницю традиційно заготовляють на зиму, оскільки ягоди брусниці використовують не тільки в лікувальних цілях і вони володіють приємним смаком. Такі вітамінні заготівки дуже урізноманітнюють наш стіл в холодну пору року, корисні речовини, що містяться в них, сприяють зміцненню і підтримці імунітету.

Як заготовити брусницю на зиму?


Для початку потрібно вибрати ягоди брусниці характерного червоного (рідше рожевого) кольору. Їх заготовляють майже в стиглому вигляді. Ягоди можуть накопичувати радіоактивні речовини, тому перед придбанням варто поцікавитися походженням ягоди, попросити сертифікат (або перевірити дозиметром). Купувати слід цілі, сухі немягкие ягоди.

Рецепти заготівлі брусниці на зиму


Звичайно ж, з ягід брусниці можна заготовити на зиму банальний компот, однак ми повинні враховувати, що в процесі термічної обробки більшість корисних речовин (особливо вітамін С, яким так багата брусниця) руйнуються.
Тому пропонуємо діяти трохи інакше і вибирати більш корисні» способи:

  • завдяки наявності в ягодах брусниці бензойної кислоти (яка зупиняє процеси гниття) їх можна зберігати в свіжому вигляді до декількох місяців;

  • заморожену брусницю можна зберігати в морозильнику до наступного врожаю;

  • також брусницю можна підсушити в духовій шафі.


  • Викладаємо ягоди на сухий чистий деко в один шар і поміщаємо його в духову шафу. Підсушуємо брусницю на самому малому вогні (можна з відчиненими дверцятами) в кілька прийомів. Ягоди повинні перестати злипатися, після чого їх треба зберігати в тарі з доступом повітря в сухому прохолодному місці.
    Можна і по-іншому. Щоб законсервувати брусницю найпростішим способом, закладаємо чисті промиті ягоди в банку і заливаємо окропом. Остуджуємо природним способом при кімнатній температурі і поміщаємо в закритому вигляді на полицю холодильника на 3 дні, після чого зливаємо воду і закриваємо герметично.
    Такі заготовки можуть зберігатися до року.

    Рецепт брусниці з цукром на зиму


    Інгредієнти:

  • брусниця - 1 кг;

  • цукор-пісок вітчизняного виробництва - від 1 до 2-х кг (брусниця чудово зберігається взагалі без цукру, тому в цьому питанні керуйтеся виключно власних смаком).


  • Приготування
    Ягоди брусниці перебираємо, викладаємо в друшляк і промиваємо. Нехай вода стече. Переносимо ягоди на рушник, щоб висушити ще краще.
    Чисту, суху ягоду висипаємо в підходящу ємність і додаємо цукор. За допомогою заглибного блендера протираємо брусницю з цукром. Не страшно, якщо частина ягід залишилася цілими, якість заготовки від цього не постраждає.
    Отриману масу ретельно промешиваем дерев'яною ложкою для кращого розчинення цукру. Закладаємо масу в чисті скляні банки, укупориваем їх і ставимо в прохолодне місце.
    Буде ще краще замінити цукор натуральним квітковим медом. Вартість такої заготовки, звичайно ж, в рази зростає, проте воно того варто.

    Рецепт брусниці з яблуками на зиму


    Деякі пропонують зварити варення з брусниці з яблуками. Але при термічній обробці до 50% корисних речовин зруйнуються. Тому вчинимо інакше і заготовимо на зиму мариновану брусницю з яблуками - такий спосіб більш щадний.
    Інгредієнти:

  • ягоди брусниці - близько 1 кг;

  • яблука - близько 500 р.

  • інгредієнти для маринаду:

  • вода - 600-750 мл;

  • Брусниця на зиму - рецепти

  • столовий оцет 6-9 % - 100-125 мл;

  • цукор-пісок - 200-250 м;

  • сіль - 05 ч. ложки;

  • кориця, гвоздика і перець горошком - за смаком.


  • Приготування
    Промиваємо і перебираємо ягоди брусниці. Яблука нарізаємо скибочками і обдаємо окропом. Закладаємо в банки те й інше. Варимо маринад: змішуємо всі інгредієнти в киплячій воді. Охолоджуємо до температури 85 ° С і заливаємо маринад в банки. Банки закриваємо і стерилізуємо, поставивши в таз з водою, при температурі 85 градусів за Цельсієм. Пів-літрові банки стерилізуємо протягом 10-12 хвилин, літрові - протягом 15.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Соус з брусниці
    Соус з брусниці
    Брусниця - кисло-солодко-гірка ягода, яку в свіжому вигляді практично не вживають. За те з неї виходять чудові компоти, морси, варення та джеми. А
    Брусниця з медом
    Брусниця з медом
    Брусниця - це кисло-солодка ягода, з досить терпким смаком. Завдяки своїм цілющим властивостям в кулінарії вона використовується широко. І сьогодні
    Як зберігати брусницю на зиму?
    Як зберігати брусницю на зиму?
    Брусниця - корисна ягода, яка завдяки що міститься в ній бензойної кислоти чудово зберігатися взимку. Ось про це ми поговоримо в нашій статті. Ми
    Пареная брусниця в духовці
    Пареная брусниця в духовці
    Брусниця - кисло-солодко-гірка ягода, яка завдяки своїм цілющим властивостям широко застосовується в кулінарії - соуси, компоти, джеми, варення,
    Брусниця в сиропі - рецепт
    Брусниця в сиропі - рецепт
    Брусниця - корисна і смачна ягода, яку багато господині заготовляють на зиму. І сьогодні ми з вами поділимося рецептами брусниці в сиропі.
    Варення з брусниці з яблуками
    Варення з брусниці з яблуками
    Про користь брусничних заготовок ми вже говорили не раз. І сьогодні ми пропонуємо зробити варення з брусниці з яблуками. Вийде чудовий десерт до чаю