Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Пареная брусниця в духовці

Пареная брусниця в духовці

16-03-2015, 12:59
782
Пареная брусниця в духовці
Брусниця - чагарникова рослина з гіллястими прямостоячими стеблами і повзучим кореневищем з сімейства вересових. Росте в листяних і хвойних лісах, на торфових болотах. Відомі також і культурні форми, на жаль, на пострадянському просторі ця агрикультура поки ще не надто поширена. А між тим, брусниця не просто знахідка для фітотерапії, оскільки містить безліч речовин, корисних для організму людини. Крім того, брусниця - не тільки корисна, та ще й дуже смачна ягода. Звичайно брусниця дозріває до вересня-жовтня, ягоди темніють від рожевого до рубіново-червоного кольору. Смак ягоди брусниці специфічний, кисло-солодко-гіркий, злегка в'яжучий. Багато людей із задоволенням збирають плоди брусниці та їх заготовляють на зиму в різних видах.
Як краще зберігати брусницю?
Ягоди брусниці чудово зберігаються навіть в свіжому вигляді, без будь-якої обробки завдяки що міститься в них бензойної кислоти (яка є сама по собі ефективним консервантом). Ще брусницю можна перетирати з цукром, готувати компоти, сиропи, желе та варення. Можна заготовлювати моченую брусницю або томлену (парену) у духовці або в печі - ці рецепти самі старі.
Купуйте (або збирайте) ягоди в перевірених місцях. Оскільки брусниця легко вбирає радіонукліди, при купівлі запитуйте сертифікат відповідності.

Рецепт простого брусниці в духовці


Давайте розберемося, як правильно літати брусницю в духовці. Готуємо парену брусницю по старовинному російському рецептом. Перебрані, промиті і просушені природним чином ягоди засипаємо в каструлю, яку поміщаємо в духову шафу або протоплену, але вже остигаючу російську піч на 2-3 години (можна трохи відкрити дверцята духової шафи). В остигає печі можна тримати до 5 годин.
Далі парену брусницю закладаємо в стерилізовані банки і закрити поліетиленовими кришками. Холод для зберігання пареної брусниці є необов'язковим, але бажаним уязиком. У холодну пору року із заготовленої пареної брусниці можна готувати смачні вітамінні брусничні морси з додаванням невеликої кількості цукру.

Під брусниця


Брусницю перебираємо і ретельно промиваємо, після чого розкладаємо для просушування на полотно. Чисто вимиті банки стерилізуємо пором з носика киплячого чайника. Заповнюємо банки ягодами доверху, прикриваємо металевими або скляними кришками. Частина ягід повинна бути напоготові для заповнення банок доверху, оскільки в процесі томління їх вміст осяде.
В таз (або велику каструлю) кладемо рушник або ганчірку, виставляємо банки і наливаємо води по «плечики» банкам. Акуратно ставимо таз на вогонь.
Коли вода в каструлі неспішно кипить, ягоди в банках зменшуються в об'ємі, (вони починають нудитися, тобто нагріватися, давати сік і осідати). Ну, і нагадую, закрити їх потрібно скляними або металевими знімними кришками. Коду ягоди осіли, додавайте свіжих. Цю процедуру повторюємо до тих пір, поки більше ягід не вміщається. Ягоди повинні повністю покритися соком, але не доводити до кипіння
Пареная брусниця в духовці
вміст банок зовсім не потрібно (інакше вітаміни зруйнуються).
Зазвичай такий процес триває не більше 40 хвилин. Багато залежить від плити, ємності та розміру банок (найбільше підходять банки від 025 до 10 л).
Коли брусниця достатньою мірою протомилась, витягаємо банки з тазу і закрити капроновими кришками і остуджуємо. Ягоди ще трохи осядуть - це нормально.
В зимово-весняні періоди такі заготовки з брусниці серйозно різноманітять ваш стіл, підтримують імунітет на потрібному рівні.
Рекомендуємо добрі рецепти
Брусниця з медом
Брусниця з медом
Брусниця - це кисло-солодка ягода, з досить терпким смаком. Завдяки своїм цілющим властивостям в кулінарії вона використовується широко. І сьогодні
Як зберігати брусницю на зиму?
Як зберігати брусницю на зиму?
Брусниця - корисна ягода, яка завдяки що міститься в ній бензойної кислоти чудово зберігатися взимку. Ось про це ми поговоримо в нашій статті. Ми
Брусниця на зиму - рецепти
Брусниця на зиму - рецепти
Брусниця - корисна ягода, що володіє цілющими властивостями. З неї готують варення, джеми, компоти, морси, соуси. І сьогодні ми з вами поговоримо, як
Брусниця в сиропі - рецепт
Брусниця в сиропі - рецепт
Брусниця - корисна і смачна ягода, яку багато господині заготовляють на зиму. І сьогодні ми з вами поділимося рецептами брусниці в сиропі.
Варення з брусниці
Варення з брусниці
Брусниця - корисна і смачна ягода. З неї роблять соуси, компоти, морси, варення та джеми. Ось про останньому варіанті її приготування ми сьогодні і
Варення з брусниці з яблуками
Варення з брусниці з яблуками
Про користь брусничних заготовок ми вже говорили не раз. І сьогодні ми пропонуємо зробити варення з брусниці з яблуками. Вийде чудовий десерт до чаю