Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » «Коньяк» самогону

«Коньяк» самогону

13-03-2015, 12:33
1 312
«Коньяк» самогону
Згідно міжнародної класифікації, справжній коньяк (cognac, фр.) - це міцний алкогольний напій, який виготовляється за особливою технологією з виноматеріалів визначених сортів винограду строго певних географічних межах місцевості регіону Пуату - Шаранта, департаменту Шаранта у Франції, де й розташоване місто Коньяк (звідки і пішла назва).
Всі інші подібні напої, в тому числі, приготовані на основі дистилятів з виноградного вина, прийнято називати бренді.
В СРСР, а згодом і в Росії та інших країнах пострадянського простору склалася своє розуміння питання і навіть діє ГОСТ Р 51618-2009 для міцного напою, іменованого «Російський коньяк». Згідно технічним умовам Гост, це виноробний продукт з об'ємною часткою етилового спирту не менше 400%. Причому коньячні спирти отримують методом фракционированной дистиляції з виноматеріалів (виноградного вина) і витримують у дубових бочках не менше 3-х років.
Треба розуміти, що ми хочемо отримати напій, максимально близький до описаного в технічних умовах Госту «Російський коньяк».

Як виготовити з самогону смачний домашній «коньяк»?


Для перегонки нам потрібен виноматеріал, тобто, домашнє столове виноградне вино , сбродившее без цукру протягом 40 діб. Краще біле вино або рожеве, хоча можливі цікаві варіанти і з темними винами.
Приготування вина
Виноградний сік заливаємо в дерев'яні бочки і укупориваем пробкою або заливаємо у скляні сулії (залишаючи трохи місця), закриваємо і виводимо гнучку трубочку, кінець якої занурений в ємність з водою (це називається водяний замок). У варіанті зі скляною тарою ставимо трубочку на 2-3-й день, коли сік забродить. Через 40 діб у нас є вино, акуратно знімаємо його з дріжджів за допомогою трубочки, і можна переганяти.
Підготовка дистиляту
Отримувати дистилят з вина краще всього через апарат з мідними деталями. Отриманий первинний дистилят переганяємо вдруге - ось тепер у нас є вихідний продукт для домашнього «коньяку». Непогано б, звичайно ж, піддати дистилят додаткового очищення (осаджування + фільтрація).
Приготування власне домашнього «коньяку»
Заміряємо спиртометром фортеця отриманого винного дистиляту подвійного очищення. Якщо вміст етилового спирту вище 43% - розбавляємо чистої нехлорованою водою до концентрації від 40 до 43%. Тепер заливаємо дистилят в підготовлений дубовий бочонок. Заздалегідь слід підготувати бочонок: залити в нього води і потримати кілька днів, щоб клепки розбухли, а потім злити воду.
Зберігаємо заповнені барила в погребі з середньою вологістю, періодично перевертаючи, протягом мінімум 3-х років. Якщо почекати ще 2-3 роки, результат буде ще цікавіше, загалом, чим довше, тим краще. Якщо у вас немає діжок або льоху або не хочеться возитися з бочонками, можна залити дистилят в скляні бутлі і закласти в них підсушені дубові палички або тріски - вони дадуть колір і смак. Бутлі треба, звичайно ж, герметично закупорена.
Щоб приготувати швидкий коньяк з самогону, замість дубових паличок закладіть в бутель трохи дубових стружок і залийте підготовленим дистилятом (див. вище). На стружках процес настоювання піде швидше - побачите за кольором. Хочете ще швидше - використовуйте дубові тирсу, тільки потім доведеться процідити, використовуючи ефективні фільтри.
«Коньяк» самогону
У більшості областей пострадянського простору, де виноград масово не культивують, людей цікавлять більш прості рецепти домашнього виготовлення «коньяку» самогону (як правило, зернового, іноді фруктового або овочевого).
У цих випадках діємо таким же чином, як і з виноградним самогоном (див. вище). Результат, звичайно ж, буде зовсім іншим, але все ж завдяки маніпуляціям з дубовими стружками або трісками самогон, певним чином, ушляхетнюється і набуває додаткові смакові тони. Непогані результати можна отримувати з самогоном з фруктової сировини. До речі, у використанні тирси теж є свій плюс, вони збирають на себе сивушні масла.
Ну, і головне правило приготування домашніх міцних напоїв: не поспішайте і робіть все уважно, тоді результати порадують вас, домашніх і, можливо, приємно здивують ваших гостей.
Рекомендуємо добрі рецепти
З чого роблять коньяк?
З чого роблять коньяк?
Ні для кого не секрет, що коньяк є одним з найбільш благородних і дорогих напоїв. Але що ж робить його таким? Може бути сировина з якого його
Самогон з абрикосів
Самогон з абрикосів
Самогон з абрикосів - при його правильно приготуванні дуже приємний алкогольний напій. В технології його створення при наявності самогонного апарата
Самогон з винограду
Самогон з винограду
Самогон з винограду володіє чудовим ароматним смаком і має кришталеву прозорість. У цій статті ми приготували для вас кілька цікавих рецептів цього
Самогон з меду
Самогон з меду
Самогон з меду - смачний алкогольний напій, мінусом якого може бути тільки вартість самого продукту. Але повірте, він того вартий! Давайте розберемо
Грушевий сидр
Грушевий сидр
Сидр виходить шляхом зброджування фруктового соку, найчастіше яблучного. Але сьогодні ми розповімо, як зробити чудовий сидр з груш. Читаємо наші
Як зробити коньяк з спирту?
Як зробити коньяк з спирту?
Коньяк - популярний алкогольний напій, і сьогодні ми розповімо, як його зробити з спирту в домашніх умовах. Тут головне запастися терпінням, адже